Ziua Universală a Iei. Sânzienele 2022 - tradiții și obiceiuri 

 Lupescu Anca
.

Ziua Universală a iei este sărbătorită vineri, 24 iunie. Tot în această zi sunt Sânzienele în 2022, o sărbătoare care se mai numește Drăgaica. De asemenea, în această zi este sărbătorită nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Așadar, 24 iunie este o zi cu mare semnificație în România.

Despre Ziua universală a iei

În fiecare an, pe 24 iunie, se sărbătorește Ziua Universală a Iei.

Bluza românească, numită ie, este un simbol al identității românești și al creativității din interiorul teritoriului românesc, care dăinuie din cele mai vechi timpuri.

Sânzienele 2021. Tradiții și obiceiuri de Drăgaică

De-a lungul timpului, bluza românească a fascinat pictori, fotografi și oameni din țară și din străinătate. Principesa Ileana, Principesa Elena, Regina Maria se numără printre personalitățile regale care au purtat cu mândrie costumul tradițional românesc.

Cu mâneci largi, motive tradiționale și culori naturale, bluza a devenit și o importantă sursă de inspirație pentru creatori de modă celebri, precum Tom Ford și Jean Paul Gaultier, iar în ultima vreme a început să primească tot mai multă faimă internațională, fiind un simbol al României!

Ia este realizată în întregime manual, fiind țesută de femeile de la țară dintr-o țesătură albă specifică, cu broderii rafinate pe piept, spate și mâneci, cu modele păstrate de secole. 

Motivele și simbolurile brodate pe bluza românească au o semnificație specifică, în funcție de regiunea geografică. 

Tradiții și obiceiuri de SÂNZIENE (Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul). Ce nu trebuie să faceți astăzi pentru că aduce ghinion

Printre simbolurile brodate pe bluză se numără și desenul în formă de copac, care este simbolul vieții, al înțelepciunii și al renașterii.

 Bradul este desenat în mod deosebit pe ie, mai ales în zonele rurale de munte, simbolizând nemurirea, un motiv rar întâlnit în mitologia românească. Cercul sau floarea-soarelui reprezintă soarele, ziua sau Divinitatea. Alte motive legate de activitățile zilnice se regăsesc variind de la o regiune la alta.

În același timp, culorile de pe bluză pot varia și ele în funcție de regiunea geografică sau de vârsta persoanei care o poartă. Femeile căsătorite și cele mai în vârstă vor purta culori mai tonice, în timp ce cele mai tinere vor purta culori vii.

În zilele noastre, în încercarea de a se întoarce la valorile autentice, femeile mai tinere consideră că bluza românească este la modă și o integrează în mod creativ în stilul lor casual.

Citește și: Moșii de vară:

Parte a patrimoniului național, ia a devenit în ultimii ani un autentic brand de țară, mulți designeri incluzând-o în colecțiile lor.

Ziua Universală a iei a fost marcată pe 24 iunie 2013, odată cu sărbătoarea de Sânziene (Drăgaica).

În prezent, evenimentul este marcat în peste 50 de țări și 300 de localități de pe șase continente. Ziua Bluzei Românești a intrat în programul anual al muzeelor și instituțiilor culturale din țară și din străinătate, fiind marcată atât de ambasadele României, cât și de misiunile diplomatice din România.

Sânzienele 2022 – tradiții și obiceiuri

În calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscută drept ziua de Sânziene sau Drăgaica. Tot pe 24 iunie, credincioșii creștin ortodocși sărbătoresc naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. 

Cine sunt Sânzienele

Sânzienele îşi au originea într-un stravechi cult al soarelui, iar în unele zone, sărbătoarea se mai numeşte şi „Cap de vară'. În imaginaţia populară, Sânzienele sunt nişte fete frumoase, care trăiesc prin păduri sau pe câmpii, cel mai adesea, dansând.

Legenda spune că „Sânzienele” (sau Drăgaicile) sunt zâne bune și misterioase, care se adună în ziua în care soarele atinge apogeul (solstițiul de vară), îmbrăcate în cămăși lungi albe și purtând coroane de flori galbene. Ele dansează în cerc – hora, dând puteri speciale florilor și ierburilor, transformându-le în „ierburi medicinale”. Tradiția spune că zânele au puterea de a alunga răul și bolile.

24 iunie: Nașterea Sf. Ioan Botezătorul. Rugăciunea făcătoare de minuni

Potrivit etnologului Marcel Lutic „ele sunt socotite zâne ale câmpului, dând puteri deosebite florilor şi buruienilor, astfel încât acestea, în preajma sărbătorii de pe 24 iunie, devin plante de leac. Nu întâmplător, după sărbătoarea Sânzienelor, toate plantele dau îndărăt, adică nu mai cresc deloc”.

Tradiții și superstiții de Sânziene

În preajma Sânzienelor, fetele tinere care își căutau sortitul aruncau o cunună de sânziene pe acoperişul casei. 

Dacă aceasta rămânea pe acoperiş, fata urma să se mărite chiar în acel an, iar dacă ajungea pe jos, fata o mai arunca până rămânea prinsă, iar dățile în care nu reușea erau anii pe care îi avea de așteptat până să se mărite.

O altă tradiție spune că acea cunună trebuie aruncată de pe colțul casei.

Citește și: Sfântul Ion, tradiții și obiceiuri. Povestea Sfântului Ioan Botezatorul

Fetele de măritat luau cununa a doua zi dimineața și o ducea în ocolul vitelor, iar cu ochii închiși o dădea de mâncare unei vite. Se spunea că așa cum arată vita va arăta și viitorul soț.

Totodată, în noaptea de 23 iunie, fetele își pun sub pernă flori de sânziene ca să își viseze sortitul. Femeile căsătorite își înfășoară mijlocul cu flori de sânziene, ca să le scape de durerile de spate. 

De altfel, fetele și femeile își fac cununi din sânziene și alte plante cu care se împodobesc și dansează Drăgaica. Dansul se face pentru belșug, bogăție, dar și pentru apărarea și protejarea gospodăriilor.

Oamenii de la sate credeau că odată cu drăgaicele, joacă și soarele la amiază, pentru că stătea mai mult pe cer decât în alte zile.

Citeste si: Terapia cu cristale și pietre semiprețioase. Alungă energiile negative și bolile

În multe zone din țară, în ziua de Sânziene se fac pomeni pentru morţi, de moşii de Sânziene.

Se spune că în această zi nu se lucrează, pentru că atrage ghinionul și necazurile.

Sursa foto: Shutterstock.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton