Dr. Mihaela Bilic avertizează: "Facem burtă de la fructe exact ca băutorii de bere!". Ce trebuie să știți despre pepeni și struguri

.

Fructele trebuie consumate ca un desert și nu în cantități mari, avertizează medicii. Sigur că beneficiile consumului de fructe sunt numeroase, dar cei care vor să slăbească sau să-și mențină o greutate constantă, trebuie să știe că îngrășarea determinată de fructe este similară cu a băutorilor înrăiți de bere.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IULIE, GRATIS, AICI!

„Fructele nu trebuie consumate în exces. Exces înseamnă cantitatea de fructe ce trece de ce ar intra într-o palmă, așa cum și pâinea trebuie măsurată tot cu palma. Fructele se pot consuma pe post de desert. Fructele nu sunt un aliment de bază, nu pot înlocui niciodată mâncarea clasică, pentru că din apă cu fructoză noi nu putem funcționa. Vitaminele și mineralele pe care le conțin nu au aport caloric, acelea sunt micronutrienți, deci nu au rol de hrănire’, a explicat medicul nutriționist Mihaela Bilic la Digi24.


Medicul atrage atenția asupra unor raționamente greșite a multora dintre noi atunci când este vorba despre fructe, mai ales că acum este sezonul pepenilor: „Sunt o mulțime de persoane care spun: haide să nu mai mănânc nimic în seara asta, mănânc doar niște fructe, ca să scap cu o rație calorică mai mică. Decât să mănânc mâncare, mai bine renunț la masa de seară și mănânc fructe’.


Pepenele îngrașă, trebuie mâncat în cantități mici

Nutriționista este conștientă că a declanșat un adevărat val de nemulțumire pe Instagram, atunci când a spus că pepenele îngrașă și face grăsime care se depune pe burtă.

Le aduce și un argument: „Gândiți-vă că, dacă suntem onești, la niciun restaurant, în nicio țară, nici măcar în România, când ceri la sfârșit un desert bazat pe fructe, nu-ți aduce nimeni o jumătate de pepene și o lingură ca să mănânci tot pepenele, ci ți se aduc câteva bucățele pe o farfurioară. Așa se mănâncă fructele!


Altfel, acest aport mare de apă cu fructoză este procesat de ficat similar procesării alcoolului și din păcate, pentru că mușchii nu pot funcționa cu fructoză și nicio celulă a noastră nu poate funcționa cu fructoză, doar glucoza este combustibil pentru organism, fructoza se va transforma în grăsime de rezervă, pentru că organismul altceva nu are ce să facă cu ea!’ – a explicat Mihaela Bilic.


Liber la legume!

Ea spune legumele sunt acele alimente pe care le putem consuma în orice cantitate, la orice oră, pentru că avem vitamine, minerale, urme de fructoză, neimportante, și acolo avem toți nutrienții. În plus, spune Mihaela Bilic, cu cât sunt mai colorate legumele, cu atât mai bine. Ele au rol de protecție anticancer, sunt antioxidante, fac toate minunile din lume! dă asigurări nutriționista.

În schimb, la fructe, atenție, prezența fructozei nu le mai încadrează în această categorie „orice, oricât’.


Că mănânci struguri sau că bei vin, tot alcool se numește!

„Fructele se mănâncă pe post de desert și cu măsură, pentru că altfel ne vom îngrășa și este o grăsime urâtă, exact ca la băutorii de bere, care se pune pe abdomen. Deci, facem burtă de la fructe, n-am niciun fel de veste mai puțin neplăcută. Mi-ar plăcea să vă spun, să zicem răul mai puțin rău, de exemplu despre piersici și caise, că au cea mai puțină fructoză, se absoarbe mai lent.


În schimb, pepenii sunt, în acest moment, și de sezon, și campioni. Și va veni „artileria grea’, în toamnă, reprezentantă de struguri. Deci, când vor veni strugurii, cred că nimeni nu mai are niciun dubiu că indiferent dacă bei vin sau că mănânci struguri, tot alcool se numește!’ – a conchis Mihaela Bilic.

Dacă ești interesat de beneficiile fructelor, vezi ce proprietăți au fructe exotice precum kumquats, jackfruit sau litchi!

Foloseste urmatoarele 5 minute sa vezi cateva curiozitati despre fructe!