Într-o zi călduroasă de vară, nimic nu e mai bun ca o porție de căpșuni zemoase cu zahăr de la frigider. Experții spun însă că nu e bine deloc să le consumi împreună!
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI
Căpșunile sunt unele dintre fructele preferate de sezon – și nu numai, pentru că acum se găsesc în orice anotimp – ale românilor, parfumul și gustul lor deosebite fiind extrem de apreciate, cu atât mai mult cu cât sunt indicate și în curele de slăbire și pot fi consumate și de către persoanele diabetice.
Zahărul anulează toți nutrienții
Zahărul este tot mai folosit în industria alimentară, fiind un potențiator de gust. Drept urmare, acesta poate fi găsit aproape în toate conservele, în mezeluri, până și în fasolea cu ciolan! așadar, dacă vă închipuiți că nu consumați zahăr în mod normal pentru că vă feriți de produsele de cofetărie/patiserie, vă înșelați.
Nu întâmplător zahărul a fost numit și „moartea albă”, consumul acestuia în cantități mari ducând la diabet și alte afecțiuni grave. Mai mult, acesta provoacă și dependență și duce la modificarea structurii circuitului din creier.
Autorii unui studiu efectuat asupra acestui aliment susțin că descoperirile lor arată că „alimentele bogate în zahăr influenţează circuitul de recompensare din creier similar drogurilor care provoacă dependenţă'.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, consumul a 400 de grame de fructe și legume pe zi poate reduce riscul de boli de inimă, diabet și cancer, notează medicalnewstoday.com.
Beneficiile căpșunilor
Chiar dacă e greu să eliminăm zahărul din combinație, căpșunile sunt și în stare simplă extrem de gustoase și au o mulțime de beneficii, printre care:
- Au o multime de vitamine precum C, E, B1, B2, B6, K, PP, și conțin fier, calciu, magneziu si fibre, care ajuta in procesul de digestie.
- Pot înlătura problemele de constipație.
- Contribuie la arderea grăsimilor (conțin o substanță numită antocianină, responsabilă de stimularea arderii depunerilor de grasime).
- Au foarte putine calorii și, deci, ajută la slăbit.
- Îmbunătățesc sănătatea ochilor. Antioxidanții din căpșuni pot ajuta la prevenirea cataractei. De asemenea, fiind bogate în vitamina C, acestea au rolul de a întări corneea și retina.
- Ajută în lupta cu cancerul, fiind bogate în vitamina C, unul dintre antioxidantii ce pot contribui la prevenirea cumplitei boli.
- Amelioreaza inflamațiile. Antioxidanții și fitochimicalele ce se găsesc în căpșuni ajută inclusiv la micșorarea sau ameliorarea inflamațiilor ce pot cauza artrita, dar și bolile de inima.
- Contribuie la reglementarea circulatiei sanguine, fiindcă potasiul pe care îl conțin este un nutrient necesar inimii.
- Scad colesterolul. Conțin substante ce lupta împotriva colesterolului rău din sânge, care formeaza placa arteriala. Iar consumul lor previne apariția diabetului zaharat și a afecțiunilor cardiovasculare.
- Indicate în perioada prenatală, datorită concentrației mari de acid folic, recomandat femeilor gravide.
- Ameliorează anemia. Căpșunile sunt recomandate, de asemenea, și persoanelor care sufera de anemie ușoară, acestea revitalizând organismul. Nu în ultimul rând, contribuie la combaterea insomniei.
- Contribuie la frumusetea tenului datorită vitaminei C, care ajută la producerea colagenului, îmbunătățind elasticitatea pielii.
- Mentin sănătatea oaselor. Fiind bogate în potasiu, vitamina K și magneziu, căpșunile sunt aliați de nădejde ai oaselor puternice.
Citește și: Ştii care sunt cele mai periculoase fructe şi legume? N-ai crede că au atât de multe pesticide!