10 cele mai comune intervenții chirurgicale

 advertising.ringier
.

Chirurgia a schimbat în mod semnificativ modul în care se realizează medicina, iar tehnicile moderne au crescut în mod considerabil rata de vindecare a pacienților. Chiar dacă nimeni nu ar vrea să se apropie de lama bisturiului, statisticile arată că majoritatea oamenilor vor trece prin cel puțin o intervenție chirurgicală în timpul vieții lor. Iată care sunt cele mai frecvente intervenții chirurgicale din practica medicală.

  1. Cezariana 

Cezariana este o procedură chirurgicală care permite aducerea pe lume a unui bebeluș prin intermediul unei incizii efectuată în abdomenul mamei. Procedura ar trebui rezervată situațiilor în care este considerată o alternativă mai sigură pentru mamă sau bebeluș decât nașterea naturală, dar se efectuează adesea și din teama mamei de durere sau din dorința acesteia de a naște, neapărat, cu un anumit medic. 

  1. Apendicectomia

Apendicectomia este intervenția chirurgicală necesară pentru îndepărtarea unui apendice inflamat, un segment de intestin de dimensiuni mici, atașat la trecerea dintre intestinul subțire și cel gros. Apendicita este o infecție care se poate dovedi fatală, în care apendicele inflamat se poate perfora, permițând conținutului intestinal să treacă în cavitatea peritoneală, unde declanșează peritonita. 

  1. Operația pentru tratarea cataractei 

Cataracta este o afecțiune care constă în opacizarea cristalinului ochiului. În timpul acestei intervenții chirurgicale, cristalinul deteriorat este eliminat și înlocuit cu un implant artificial, ceea ce îi redă pacientului vederea. 

  1. Colecistectomia 

Colecistectomia este o intervenție chirurgicală care are ca scop îndepărtarea vezicii biliare. Aceasta este un organ în formă de pară, situat lângă lobul drept al ficatului, care are rolul de a stoca bila. Cel mai comun motiv pentru care se recomandă eliminarea colecistului este reprezentat de prezența calculilor biliari care produc simptome deranjante; alte cauze pot fi infecția colecistului sau cancerul vezicii biliare. 

  1. Hemoroidectomia

Hemoroidectomia este intervenția chirurgicală care are ca scop eliminarea hemoroizilor. Hemoroizii se formează ca urmare a destinderii unor vene de la nivelul rectului sau al anusului; aceste formațiuni sunt dureroase și pot sângera. Eliminarea hemoroizilor pe cale chirurgicală este o procedură minim invazivă care poate îmbunătăți în mod semnificativ calitatea vieții pacientului. 

  1. Histeroscopia

Histeroscopia este o intervenție chirurgicală care se folosește în diagnosticul și tratamentul a numeroase afecțiuni uterine. Intervenția se efectuează cu ajutorul histeroscopului, un instrument de vizualizare care se introduce prin vagin, prin canalul cervical, până în interiorul uterului și care transmite imagini ale structurilor traversate către un monitor. Astfel, printr-o metodă minim invazivă, medicul poate observa eventualele modificări patologice locale. 

  1. Corectarea herniilor 

Hernia reprezintă o afecțiune în care un segment dintr-un organ migrează din locul său obișnuit într-o altă cavitate a corpului. Statistic vorbind, cea mai frecventă formă de hernie este cea inghinală, în care un fragment din intestin traversează canalul inghinal ca urmare a slăbirii musculaturii abdominale. Intervenția chirurgicală are ca scop repoziționarea segmentului de intestin și închiderea canalului hernial, pentru a preveni recurența herniei. 

  1. Intervenția pentru corectarea herniei de disc

Durerea lombară este cel mai frecvent tip de durere asociat herniei de disc. Aceasta poate apărea ca urmare a unui traumatism, a suprasolicitării sau a unei alte afecțiuni localizată la nivelul vertebrelor. Intervenția chirurgicală pentru corectarea herniei de disc reprezintă o alternativă abia atunci când celelalte opțiuni de remediere au dat greș. 

  1. Tonsilectomia și adenoidectomia

Tonsilectomia reprezintă îndepărtarea chirurgicală a amigdalelor. Adenoidectomia reprezintă îndepărtarea chirurgicală a polipilor nazali. Deși foarte frecvent recomandate în trecut, în prezent ambele intervenții se realizează cu mai multă prudență și numai în situația în care este cu adevărat necesar. Deși sunt minim invazive, ele nu mai sunt recomandate în masă, deoarece rolul celor două structuri, polipi și amigdale, în imunitate a devenit recunoscut de comunitatea medicală. 

  1. Chiuretajul 

Chiuretajul este o intervenție chirurgicală minoră în care cervixul este dilatat forțat, astfel încât interiorul uterului să fie chiuretat cu ajutorul unei chiurete, un instrument a cărui descriere îl poate compara cu o lingură. Chiuretajul poate fi efectuat pentru eliminarea unei sarcini nedorite sau cu un produs de concepție cu malformații grave, dar și în scop terapeutic, în infecții, de pildă. 

Intervențiile chirurgicale sunt salvatoare în unele situații. În altele, pot ameliora starea de sănătate a pacientului sau pot crește în mod semnificativ calitatea vieții acestuia. Este important ca acestea să fie abordate, inclusiv de către pacient, cu toată seriozitatea, chiar și în cazul intervențiilor minim invazive, astfel încât recuperarea să decurgă rapid și fără complicații.

Sursa foto: Shutterstock

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton