10 lucruri mai puțin cunoscute despre cancerul mamar

 advertising.ringier
.

Cancerul la sân afectează 1 din 8 femei la nivel mondial. Deși metodele de prevenție pot descoperi cancerul mamar în stadiu incipient, în țara noastră prea puține femei efectuează cu regularitate screeningul de prevenție.

Ce este cancerul mamar?

Cancerul mamar este o afecțiune gravă care poate lăsa urme importante asupra corpului unei femei iar netratat la timp poate duce la deces.

Vestea bună este că medicina oferă astăzi atât informațiile necesare cu privire la afecțiuni, factori de risc și metode de prevenție cât și mijloacele prin care poți descoperi boala la timp, lucru care îți permite să ai acces la un tratament care să te scape de boală.

10 lucruri pe care nu le știai despre cancerul mamar

Cancerul mamar nu este o boală care dă semne proeminente, vizibile pe măsură ce evoluează. De aceea este necesar să cunoaștem atât istoricul familial în care au existat sau nu persoane cu această boală cât și modalitățile prin care putem efectua un screening de prevenție anual.

Iată câteva lucruri mai puțin cunoscute cu privire la modul în care cancerul mamar afectează populația lumii:

  1. Cancerul mamar este o afecțiune foarte frecventă în rândul femeilor, reprezentând a doua cauză de deces prin cancer, la femei. Pe primul loc se înscrie cancerul pulmonar.
  2. În lume, sunt diagnosticate circa 1,7 milioane de cazuri de cancer mamar din care își pierd viața mai mult de jumătate de milion.
  3. Europa este continentul cu cea mai mare incidență de cancer mamar.
  4. Statisticile arată că una din opt femei poate fi afectată de această boală de-a lungul vieții.
  5. Cancerul la sân poate afecta deopotrivă și bărbații, însă mai rar. Incidența cancerului mamar la bărbați reprezintă 1% din totalul cazurilor de cancer mamar.
  6. Majoritatea pacientelor care se confruntă cu acest diagnostic au vârsta peste 50 de ani, așadar poate fi asociat cu menopauza. Rata de incidență la persoanele cu vârsta de sub 50 de ani este de 1 la 5 femei.
  7. Deși societatea modernă pună la dispoziție mijloace performante de efectuare a screeningului, datele arată că în țările dezvoltate, 10-15% dintre paciente descoperă boala în stadii foarte avansate, iar în țările aflate în dezvoltare procentul este și mai îngrijorător – circa 40-90%.
  8. În majoritatea cazurilor, cancerul mamar ia naștere în țesuturile canalelor prin care circulă laptele, dar se poate dezvolta și din țesutul glandular sau din alte țesuturi din sân.
  9. Cancerul de sân migrează în restul corpului numai pe calea ganglionilor limfatici. Organele asupra cărora tinde să metastazeze sunt plămânii, ficatul, oasele, creierul.
  10. Deși unele persoane prezintă factori de risc de ordin genetic, s-a arătat de-a lungul timpului faptul că nu toate dezvoltă boala de-a lungul vieții. În același timp, persoane care nu au deloc de-a face cu factori de risc evidenți, descoperă boala la vârste destul de tinere. De aici și concluzia că boala se dezvoltă cel mai probabil dintr-un apanaj al factorilor de risc de orice natură.

Cum putem sta de parte de cancerul de sân?

Informarea corectă asupra acestor lucruri ne aduce mai aproape de un stil de viață sănătos care include prevenție, dar și evitarea factorilor de risc. Prevenția în cancerul mamar înseamnă screening anual, prin care boala poate fi descoperită într-un stadiu incipient.Femeile cu vârsta mai mică de 40 de ani trebuie să efectueze în fiecare an un consult clinic completat de ecografie mamară iar femeile cu vârsta de peste 40 de ani trebuie să efectueze anual, sa cel puțin o dată la 2 ani o mamografie.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton