Hipermetropia este un viciu de refracție care se caracterizează prin vedere încețoșată. Această tulburare se poate manifesta de aproape, însă, în cazul în care hipermetropia este severă, se manifestă și la distanță. Sunt și alte erori de refracție, precum:
- miopia: este un viciu de refracție manifestat prin vedere neclară de la distanță și clară de aproape. Ochiul miop este alungit, iar imaginea se formează înaintea retinei.
- astigmatismul: corneea este curbată mai mult într-o direcție decât în alta. Dacă astigmatismul nu este corectat, provoacă tulburări de vedere (2).
Hipermetropia se manifestă mai ales după 40 de ani, fiindcă ochii pierd capacitatea de acomodare/focalizare (în acest caz este vorba despre prezbiție). În acest articol, îți spunem tot ce trebuie să știi despre hipermetropie.
Ce este hipermetropia
Hipermetropia afectează vederea, influențând capacitatea de concentrare. Este un viciu de refracție care poate fi prezent la naștere și care se poate corecta cu ușurință cu ochelari de vedere sau lentile de contact. O altă opțiune de tratament este intervenția chirurgicală (2).
Simptomele hipermetropiei
Cele mai frecvente simptome ale hipermetropiei sunt:
- imposibilitatea de a vedea clar lucrurile de aproape;
- oboseală oculară;
- cefalee: mai ales când pacientul citește, scrie, lucrează la computer sau desenează mai mult timp (2).
Simptomele pot să fie ușor trecute cu vederea, în cazul în care acestea sunt ușoare. În cazul simptomelor severe, pacientul poate prezenta un risc crescut pentru alte afecțiuni oculare (ochi încrucișați sau ambliopie/ochi leneș) (1).
Cauzele hipermetropiei
Hipermetropia apare atunci când lumina se focalizează în spatele retinei, nu pe retină, iar asta face ca obiectele din apropiere să apară neclare. Cauza acestui viciu este reprezentat de o cornee cu o curbură mai puțin pronunțată, de un cristalin care nu se află poziționat corect, sau de un glob ocular cu un diametru redus.
Hipermetropia este de cele mai multe ori congenitală, asta înseamnă că persoanele care au în familie cazuri de hipermetropie prezintă un risc crescut de a dezvolta afecțiunea. Persoanele care se nasc cu hipermetropie este posibil să nu aibă probleme până ajung la o vârstă mai înaintată (1).
Când trebuie consultat medicul oftalmolog
Medicii oftalmologi pot face un examen oftalmologic complex și complet, acesta este simplu și nedureros (1). Dacă un adult prezintă risc de boli oculare (glaucom de pildă), examenul oftalmologic trebuie făcut în fiecare an sau la 2 ani, după vârsta de 40 de ani.
Dacă o persoană nu poartă ochelari sau lentile de contact sau nu are probleme oculare și există un risc scăzut de a dezvolta astfel de afecțiuni, examenul oftalmologic este recomandat la următoarele intervale:
- de la 2-4 ani între 40-54 de ani;
- de la 1-3 ani între 55-64 de ani;
- de la 1-2 ani după 65 de ani.
În cazul în care o persoană suferă de o problemă de sănătate care afectează vederea (diabetul de pildă), vederea trebuie verificată regulat.
Tratamentul pentru hipermetropie
Tratamentul pentru hipermetropie include:
- purtarea de ochelari de vedere: reprezintă o modalitate simplă de a corecta hipermetropia, ochelarii ajută la schimbarea modului în care lumina se focalizează pe retină.
- lentile de contact: funcționează asemenea ochelarilor de vedere, singura deosebire fiind aceea că lentilele sunt mici și sunt așezate direct pe globul ocular. Pot apărea probleme la purtarea lentilelor de contact: ochi uscați, alergii, infecții oculare repetate.
- chirurgie refractivă: presupune intervenții chirurgicale care ajută la corectarea unor deficiențe de vedere (hipermetropie, miopie, astigmatism). Intervenția presupune folosirea unui laser care schimbă forma corneei, îmbunătățind astfel vederea (3).
Complicațiile hipermetropiei
Hipermetropia poate fi asociată cu:
- ochii încrucișați: există ochelari de vedere speciali care corectează în parte sau complet această problemă.
- calitatea redusă a vieții: dacă vederea este afectată, activitatea cotidiană este la rândul ei afectată.
- oboseala oculară/dureri de cap.
- afectarea siguranței: dacă este vorba despre conducerea unei mașini sau utilizarea unor echipamente.
- costul ochelarilor/lentilelor de contact/ controalelor medicale poate fi ridicat (2).
Prevenția hipermetropiei
Nu există nici o modalitate dovedită prin care se poate preveni hipermetropia. Cu toate acestea, poți menține sănătatea ochilor astfel:
- adoptă o dietă echilibrată și sănătoasă: se recomandă mai ales legumele cu frunzele verzi și peștele bogat în acizi grași omega-3.
- consultă periodic medicul oftalmolog: medicul poate verifica dacă există probleme oculare chiar înainte de apariția simptomelor.
- poartă ochelari de soare chiar și în zilele înnorate: aceștia blochează în proporție de 99% radiațiile ultraviolete.
- odihnește-ți ochii: ochii pot obosi dacă citești sau folosești computerul vreme îndelungată. La fiecare 20 de minute uită-te la un obiect din depărtare timp de 20 de secunde.
În concluzie, dacă ai vederea încețoșată sau dureri de cap, se recomandă un control oftalmologic. Câteva teste simple, nedureroase, pot determina dacă suferi de hipermetropie. Opțiunile de tratament variază de la ochelari de vedere și lentile de contact, până la intervenții chirurgicale corective.
Sursa foto: Shutterstock