10 sfaturi pentru a economisi bani atunci când cumperi alimente

 advertising.ringier
.

Economiile mici, de zi cu zi, sunt un motiv în plus pentru a fi mai atent cu cheltuielile atunci când mergi la cumpărături. Din fericire, ai la dispoziție mai multe strategii pentru a extinde bugetul pentru alimente, fără a sacrifica gustul sau calitatea nutrițională. Vezi 10 recomandări pentru a deveni un expert în a economisi la cumpărăturile de alimente. 

  1. Fă-ți un plan

Planificarea meselor din timpul unei săptămâni te va ajuta să eviți achiziționarea acelor alimente de care nu ai neapărată nevoie. Pentru a evita cheltuielile suplimentare, mergi la piață și supermarket cu o listă de cumpărături bazată pe acele preparate pe care le vei găti. 

De asemenea, mergi la cumpărături după ce ai luat masa. Astfel, vei limita și mai mult achiziția de produse care nu se află pe listă. 

  1. Folosește tichete de masă

Poți folosi tichetele de masă în numeroase moduri, avantajoase pentru tine. În primul rând, acestea îți permit să iei masa la restaurantele preferate (dacă acestea sunt afiliate) fără a aduce o gaură în buget.

Mai mult, le poți folosi pentru a cumpăra produse alimentare sănătoase, o modalitate excelentă de a avea o alimentație echilibrată și variată. În plus, valoarea tichetelor de masa in 2024 a crescut la 40 de lei, de la 35 lei cât era anterior. Acest lucru înseamnă o sumă în plus pe care o poți dedica alimentației sănătoase. 

  1. Mergi la cumpărături singur (pe cât posibil)

Cumpărăturile impulsive sunt cele mai costisitoare la supermarket. Drumul la magazin alături de partener sau de copii va crește probabilitatea de a face achiziții spontane. În loc să iei toată familia la cumpărături, pune pe listă ceea ce au nevoie, inclusiv gustările lor preferate. 

  1. Fii deschis

Dacă preferi să mergi la același supermarket în fiecare săptămână, încearcă să îți schimbi traseul. Urmărește prețurile la alimentele de bază (orez, cartofi, carne, mere etc) de la mai multe supermarketuri și alege cele mai bune oferte. Treci și pe la brutărie, măcelar și pe la piață înainte de a ajunge la magazinele mari. 

  1. Mergi la cumpărături în zilele mai puțin aglomerate

Aglomerația la cumpărături are un efect negativ asupra bugetului pentru alimente. Atunci când te afli într-un magazin aglomerat, îți poate fi dificil să analizezi tipurile de produse pe care le ai la dispoziție pentru a putea alege pe acelea care se potrivesc cu bugetul tău. 

În general, cele mai aglomerate zile sunt sâmbătă și duminica, precum și în timpul săptămânii, după ora 17.

  1. Cumpără produse generice

Produsele de brand sunt mai scumpe decât variantele generice. Deși 2-3 lei nu pare foarte mult, dacă vei achiziționa 20 de produse de tot felul, diferența se va simți în portofelul tău. 

Citește cu atenție etichetele pentru a vedea condițiile de producție și optează pentru produse generice, marcă proprie a supermarketului. 

  1. Folosește-te de cardul magazinului

Multe supermarketuri oferă un card sau un sistem de puncte/reduceri la achiziție. În funcție de cumpărăturile tale, poți primi reduceri semnificative la diverse achiziții, vouchere pentru viitoarele cumpărături sau puncte pe care le poți folosi pe viitor.

  1. Înlocuiește ingredientele mai scumpe

De multe ori, suntem atrași de rețetele descoperite pe rețelele sociale. Totul sună minunat, până când aflăm care sunt ingredientele necesare. 

Sigur, somonul este sănătos, însă cam scump și prețios pentru o cină de joi. În astfel de cazuri, înlocuiește ingredientul scump cu o variantă mai ieftină sau folosește ceea ce ai deja în cămară. 

  1. Cumpără cantități mai mari și pune la congelator

Atunci când hrănești o familie, este nevoie de cantități mai mari de carne și legume. La cumpărături, alege carnea la ofertă și folosește o porție pentru preparatul la care te gândești deja. Împarte restul de carne în porții, etichetează-le și pune-le la congelator.

  1. Verifică prețul per bucată

Înainte de orice achiziție mai mare, verifică prețul per bucată, chiar și în cazul alimentelor la reduceri. Astfel, vei putea compara mai ușor prețurile la produse similare. De exemplu, deseori este mai ieftin să cumperi legume vrac pe care să le cântărești tu decât să alegi un săculeț deja cântărit de producător.

Similar, doar pentru că un anumit brand de ulei de măsline este la reduceri, asta nu înseamnă că este, neapărat, mai ieftin decât brandul pe care îl folosești de obicei. 

Planificarea meselor, cumpărăturile strategice și informarea înainte de achiziție te vor ajuta să mănânci gustos și sănătos, cu un buget mai mic. 

Sursa foto: Shutterstock

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton