3 moduri prin care părinții se pot implica în educația copiilor

.

Educația copilului este cea mai profitabilă și sigură investiție pe care o poți face din postura de părinte. Contribuind în mod activ la dezvoltarea copilului cu dragoste necondiționată, atenție și timp, îi vei deschide calea spre noi oportunități și, în egală măsură, îl vei ajuta să-și atingă potențialul. 

Gândește-te la faptul că tu ești centrul universului pentru el, un stâlp de susținere și un model după care își va forma personalitatea. Cu alte cuvinte, din simplu părinte te transformi într-un mentor care va avea de înfruntat o serie de provocări, toate pentru ca prichindelul să acumuleze un pachet de informații necesare, utile atunci când el însuși va deveni un adult. 


Totodată, drumul către dobândirea progresului în educație este presărat cu dificultăți care te pot descuraja la fiecare pas. Sărăcia, lupta pentru traiul zilnic, lipsa accesului la serviciile de protecție socială și de sănătate, traiul în zone defavorizate sau violența domestică sunt doar câteva obstacole.

În momentul în care încetezi să lupți pentru visurile copilului tău, privind accesul continuu la educație și informație, participi involuntar la consolidarea cercului vicios al abandonului școlar. Fără ajutorul unuia dintre părinți, care să-l susțină neîncetat chiar și atunci când lucrurile tind să ia o turnură mai dificilă, orice copil își va pierde interesul pentru școală.


Această realitate sumbră este susținută și de sondajul Eurostat realizat pentru România în anul 2021 care susține că aproximativ 15% dintre tinerii cu vârstele cuprinse între 18 și 24 de ani nu au terminat 8 clase. Din pricina neajunsurilor, copiii se maturizează mai repede decât este cazul, urmându-și părinții la muncă. 

Educația este un drept, nu un privilegiu. Iată cum îți poți sprijini copilul în aventura sa pentru cunoaștere:

Comunică mereu cu cel mic

Chiar dacă sună asemenea unui clișeu folosit în majoritatea discursurilor motivaționale, comunicarea este modul prin care lucrurile își găsesc o rezolvare. Împărtășind gândurile, supărările și grijile cu membrii familiei, ai șansa să primești alinarea de care ai nevoie.


Dacă observi că interesul copilului tău pentru școală începe să scadă, încearcă să comunici deschis cu el până când afli cauza nemulțumirilor sale. Poate că nu este îndeajuns de motivat să continue, are dificultăți de învățare sau este influențat negativ de alte grupuri de elevi. 


Vorbește deschis cu cel mic, pe un ton calm și înțelegător, fără a căuta vinovați în această întâmplare. În cele din urmă, scopul final se rezumă la construirea unei relații de încredere între copil, școală și părinte. 

Pe de altă parte, există posibilitatea ca unii tineri să remarce neajunsurile de acasă, concentrându-și atenția pe muncă. Faptul că absențele de la ore sunt motivate cu scopul de a lucra pentru întreținerea financiară a familiei încurajează absenteismul școlar. 


Astfel, se creează un precedent, iar atunci când o zi lipsită de la cursuri devine un întreg semestru, putem spune că școala a fost abandonată. Pentru că toți copiii au dreptul la educație și formare, indiferent de mediul din care provin, anumite fundații și-au axat atenția pe a repara acest sistem defectuos.

Un exemplu concret în acest sens este dat de organizația independentă United Way România care a sprijinit în anul 2021 un număr impresionant de 8.597 de copii, proveniți din medii defavorizate, pentru a-și continua studiile. Unul dintre proiectele aflate în plină desfășurare este „Învață să reușești’, un program menit să descurajeze abandonul școlar în comunitățile sărace atât din mediul urban, cât și rural.


Dacă vrei să sprijini această cauză, te poți implica activ printr-o donatie în educație care va avea o semnificație aparte în cadrul acestor comunități. Denotă încredere că lumea poate deveni un loc mai bun.

Menține un cadru propice pentru a studia acasă

Una dintre părerile des vehiculate în spațiul online, cu privire la modul în care funcționează planul educațional, se referă la faptul că profesorul este singurul om responsabil de cunoștințele și lacunele elevului. Ei bine, un cadru didactic își petrece doar câteva ore pe zi, încercând să explice cât mai detaliat subiecte complexe elevilor.


Cu alte cuvinte, ghidează atenția copiilor în direcția corectă. Fără studiu individual și curiozitatea de a descoperi noi detalii despre anumite teme, nivelul cunoștințelor se va menține la un nivel scăzut.

Prin urmare, amenajează un spațiu dedicat acestei activități, un loc unde cel mic își poate petrece neîntrerupt câteva ore pentru a-și face temele și a citi suplimentar. Mai mult, alimentează-i curiozitatea ocazional cu întrebări, transformând totul într-un joc educativ. 


Participă la activități extrașcolare

Mergând pe ideea că familia este o echipă unde toți membrii se susțin reciproc, indiferent de ocazie sau eveniment, participarea la activitățile școlare în care este implicat cel mic va avea un efect benefic asupra relației voastre. În primul rând, vei observa care sunt preocupările sale în afara casei și cum se comportă într-un grup de prieteni apropiați lui. 

La rândul său, copilul se va simți susținut din toate punctele de vedere și încurajat de persoanele care contează cel mai mult pentru el. 


Din momentul în care se naște și până când ajunge la maturitate, un copil are nevoie de îndrumare, sprijin și încredere din partea ta. Ajută-l să devină cea mai bună versiune a sa.

Sursă foto: Shutterstock.

(P) Material publicitar realizat împreună cu Unitedway