Indiferent de anotimp, poți avea parte de multe provocări în ceea ce privește menținerea unui ambient plăcut și confortabil în locuință. Dacă în perioada verii temperaturile ridicate provoacă un disconfort termic puternic, în toată perioada sezonului rece trebuie să găsim noi metode ingenioase pentru a elimina pierderile de căldură.
În momentul în care vremea de afară devine neprietenoasă, începe să plouă sau să ningă iar vântul bate în rafale, ești tentat să-ți petreci cât mai mult timp în interiorul casei. Așadar, e timpul să iei măsuri pentru crearea și menținerea unui ambient plăcut, confortabil și călduros, pe toată durata lunilor reci.
O altă variabilă implicată în această ecuație complexă se referă la partea financiară. Dacă în timpul iernii folosești zilnic caloriferele pentru a te încălzi, însă nimic nu se modifică din punct de vedere termic, vei observa efecte negative și în factura pentru utilități.
Prin urmare, pierderile de căldură produse în cadrul locuinței influențează negativ atât bunăstarea, cât și bugetul familiei. Când vrei să economisești smart și să te simți relaxat în propriul cămin, poți aplica următoarele propuneri.
Verifică ferestrele și ușile
Specialiștii sunt de părere că aproximativ 25% din căldura resimțită într-o cameră se pierde din cauza ușilor și a ferestrelor. Principalele motive care influențează acest aspect negativ includ izolația precară și montarea incorectă, permițând curenților de aer să pătrundă în casă.
Cum poți rezolva această dilemă? În primul rând, dacă ești dispus să investești într-un proiect de renovare, alege ferestre confecționate din PVC sau aluminiu, întrucât rama își va păstra forma neschimbată de-a lungul timpului, nu are nevoie de întreținere și scade riscul de pierderi energetice.
Mergând pe același principiu, ușile cu tâmplăria din PVC îndeplinesc un rol similar cu cel al geamurilor, datorită garniturilor izolatoare, ce reduc intensitatea zgomotului de afară. Mai mult, tâmplăria din PVC beneficiază de o calitate ridicată, un cost scăzut de achiziție și opțiuni variate din punct de vedere cromatic.
Dacă investiția trebuie să mai aștepte, poți monta o folie termoizolantă pe toată suprafața geamului de la fereastră, care funcționează și pe timp de vară. Totodată, aplică benzi autoadezive pe ușă și acoperă gaura cheilor cu pernuțe speciale.
Verifică instalația termică
Un pas esențial pentru buna funcționare a caloriferelor, țevilor și centralei, verificarea instalației termice se face periodic, de către o persoană specializată în domeniu. Mai mult, proprietarii locuințelor vor fi mereu în siguranță, feriți de eventualele nefuncționalități.
Pentru început, centrala termică este supusă unei examinări minuțioase la fiecare doi ani, unde o firmă autorizată de ANRE și ISCIR pot constata buna funcționare, respectând o serie de pași. Spre exemplu, sunt luate în calcul camera etanșă, ce trebuie închisă ermetic, instalațiile de apă și gaze sau funcționarea eficientă a sistemului de evacuare a gazelor arse.
Dacă locuiești la bloc, aerisește caloriferele anual, după ce instalația de încălzire a fost pornită, contactează un specialist pentru a examina toate aspectele incluse la capitolul izolatie tevi și evită blocarea lor cu perdele sau draperii groase.
Aerisește locuința o singură dată pe zi
Aerisirea casei este un obicei sănătos, indicat atât pentru anotimpul cald, cât și pentru sezonul rece. Deschide larg ferestrele pentru aproximativ 15 minute în fiecare dimineață și permite ca un val de aer proaspăt să pătrundă în interiorul camerelor.
Pentru a stopa consumul inutil de căldură, închide centrala termică și caloriferele în timp ce derulezi acest proces.
Eficientizarea termică a casei reprezintă un scop comun pentru toți proprietarii de locuințe, indiferent că este vorba despre un apartament la bloc sau o casă la curte. Punând în aplicare sfaturile menționate mai sus, te vei bucura de un ambient plăcut și călduros.
Sursă foto: Shutterstock.
(P) Material publicitar realizat împreună cu Isoteckline