3 sfaturi practice ca să previi viermii intestinali

.

Viermii intestinali, denumiți de literatura medicală și paraziți intestinali, reprezintă o problemă serioasă de sănătate, care poate afecta pe oricine, indiferent de mediul de viață, vârstă, statut social sau alți factori. Infestarea cu aceste organisme parazitare poate determina o serie de simptome neplăcute, care îți afectează sănătatea și calitatea vieții. Pentru a evita această problemă este important să urmezi câteva măsuri preventive simple și eficiente. 

  1. Atenție la apa de băut

Apa potabilă poate reprezenta o sursă importantă de paraziți. Apa de la robinet este, teoretic, tratată, dar nu în toate orașele lumii este considerată adecvată pentru consum, ea putând fi infestată cu paraziți și bacterii. 

Cea mai simplă metodă este să fierbi timp de cel puțin un minut apa pe care urmează să o bei sau să o dezinfectezi prin metode special dedicate, pentru a reduce riscul de infestare cu paraziți și alte microorganisme. Din păcate, această metodă nu este neapărat rapidă și practică, ba se poate dovedi de-a dreptul incomodă în unele cazuri. 


Instalarea unui sistem de filtrare al apei in apartament sau la casă reprezintă o soluție perfectă, cu un excelent raport între preț și calitate, pe termen lung. Cu ajutorul unui astfel de sistem, întreaga familie va beneficia de apă curată, adecvată pentru consum, direct de la robinet, fără să îți mai faci griji pentru sănătatea membrilor familiei. 

Evită consumul de apă din surse necunoscute; în timpul călătoriilor sau în zonele cu infrastructură precară, încearcă să eviți consumul de apă din surse necunoscute, pentru a preveni surprizele neplăcute. Folosește, mai bine, apa îmbuteliată plată sau, dacă ai posibilitatea, investește într-un filtru de apă certificat pentru a elimina potențialele contaminări. 

  1. Respectă cu strictețe igiena mâinilor

Igiena corectă a mâinilor este una dintre cele mai eficiente modalități de a preveni infestarea cu paraziți intestinali. Mulți paraziți se transmit prin contactul cu suprafețe sau obiecte contaminate, așadar, spălarea regulată a mâinilor este considerată esențială. 


Spălarea corectă a mâinilor se realizează cu apă călduță, dacă e posibil, și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde, frecând cu atenție inclusiv spațiile dintre degete sau din jurul unghiilor. Mâinile se spală întotdeauna după utilizarea toaletei, înainte de a mânca sau după manipularea alimentelor crude. Contactul cu animalele de companie sau cu animalele de fermă trebuie realizat cu prudență și impune, obligatoriu, spălarea pe mâini imediat după. 

Ori de câte ori este posibil, încearcă să eviți atingerea suprafețelor contaminate sau a celor cu care au contact un număr mare de persoane. De exemplu, evită să atingi balustradele scărilor aflate în spațiile publice dacă nu e neapărat necesar, mai ales că e puțin probabil să te poți spăla imediat după aceea. 


Ne petrecem, cu toții, o mare parte din zi în afara locuinței și nu întotdeauna avem posibilitatea să ne spălăm pe mâini de îndată ce e necesar. De aceea, este de dorit să eviți să îți atingi fața și părul cu mâinile murdare, prevenind astfel contaminarea accidentală.

  1. Spală, clătește, gătește alimentele în mod corespunzător

Alimentele manevrate necorespunzător sunt una dintre principalele cauze ale infestațiilor parazitare. Pentru a preveni acest lucru este important ca unele reguli să îți intre în reflex și să educi și restul membrilor familiei în acest sens: 


  • Folosește întotdeauna tocătoare diferite pentru fructe și legume, carne și pește;
  • Spală întotdeauna cuțitul cu apă caldă și detergent de vase după ce ai tranșat carne sau pește;
  • Nu spăla carnea înainte de gătit, mai ales carnea de pui;
  • Spală bine, sub jetul de apă, toate fructele și legumele pe care le consumi, acordând cu atât mai multă atenție fructelor și legumelor consumate crude;
  • Schimbă săptămânal buretele de bucătărie, sau mai frecvent dacă este necesar;
  • Dezinfectează chiuveta din bucătărie zilnic.

În ceea ce privește prepararea termică a alimentelor, este în mod deosebit importantă atunci când vine vorba despre carne. Temperaturile recomandate sunt de minimum 63 de grade Celsius pentru vită, capră și oaie, minimum 74 de grade Celsius pentru carnea de pasăre și 71 de grade Celsius pentru carnea de porc. Aceste temperaturi trebuie menținute pentru minimum 3 minute în centrul bucăților de carne, astfel că este recomandat să folosești un termometru pentru carne ca să te asiguri că prepararea termică a fost realizată corespunzător. 


Paraziții intestinali reprezintă un diagnostic frecvent, atât în rândul adulților, cât și al copiilor. Unii dintre aceștia pot evolua asimptomatic, în timp ce alții determină simptome mai mult sau mai puțin grave. Prevenirea infestațiilor parazitare este cu atât mai importantă cu cât tratamentul medicamentos este destul de agresiv pentru organism. 

Sursa foto: Shutterstock