3 sfaturi utile pentru persoanele care au pleoapele căzute

 advertising.ringier
.

Sursa foto: Freepik

Pleoapele căzute reprezintă o problemă cu care nu puține persoane se confruntă și care poate fi prezentă de la naștere sau se poate dezvolta în cursul vieții, odată cu înaintarea în vârstă sau din alte cauze. Deși, în funcție de severitatea sa, poate ajunge să afecteze și vederea, de cele mai multe ori este considerată de o problemă strict de natură estetică, pentru rezolvarea căreia nu este obligatoriu să se intervină. Asta nu înseamnă însă că nu poate fi o sursă de disconfort estetic semnificativ. Dacă și tu te confrunți cu acest fenomen, continuă să citești: ți-am pregătit câteva sfaturi pe care cu siguranță le vei găsi utile.

1. Nu presupune automat că este o problemă cauzată de înaintarea în vârstă 

După cum menționam mai sus, pleoapele căzute pot fi o caracteristică prezentă de la naștere, o trăsătură moștenită din familie. De asemenea, este adesea asociată cu înaintarea în vârstă – pe măsură ce îmbătrânim, pielea noastră își pierde elasticitatea iar mușchiul care susțin pleoapele slăbesc. Este un proces natural, prin care cu toții trecem, doar că în cazul unor persoane efectul este mai vizibil.

În același timp, pleoapele căzute pot apărea ca urmare a unui traumatism ori a unei afecțiuni precum miastenia gravis, sindromul Horner, diabetul, accidentul vascular cerebral, paralizia Bell sau conjunctivita papilară gigantică. Mai pot fi, de asemenea, asociate cu infecții sau tumori.[3] De aceea, dacă te confrunți cu această problemă, este indicat să consulți un medic pentru a te asigura că nu reprezintă un semn al unei afecțiuni, în special dacă este acompaniată și de alte simptome.[1]

2.  Apelează la chirurgia estetică dacă îți dorești o soluție pe termen lung 

Pleoapele căzute nu necesită întotdeauna tratament. Totuși, din cauza aspectului obosit, îmbătrânit, pe care îl conferă chipului, se încearcă adesea găsirea unor soluții eficiente pentru corectarea sau mascarea acestei probleme. Unele persoane apelează la diverse trucuri de machiaj, remedii naturiste, creme sau exerciții faciale. Există, asemenea, diverse proceduri non-chirurgicale cu ajutorul cărora se poate îmbunătăți aspectul zonei ochilor. 

Celor care îți doresc rezultate de durată li se recomandă, de obicei, să apeleze la blefaroplastie sau operația de corectare a pleoapelor căzute. Această operație presupune îndepărtarea excesului de piele și grăsime de la nivelul pleoapelor superioare și/sau inferioare și are beneficii multiple: aspectul pleoapelor este îmbunătățit, dispare acel efect de chip obosit și îmbătrânit și încrederea în sine crește. Deși este posibil ca problema să reapară, pentru unele persoane, rezultatele durează toată viața.

Ca orice intervenție chirurgicală, blefaroplastia presupune însă anumite riscuri și este indicat să ții cont de asta înainte de a lua o decizie.[2]

3. Nu amâna tratarea problemei atunci când acest lucru devine necesar 

Deși de cele mai multe ori, pleoapele căzute sunt considerate o problemă de natură estetică, există și situații în care pot afecta vederea, în special pe cea periferică, ceea ce ar putea îngreuna efectuarea unor activități precum condusul, cititul sau urcarea scărilor. De aceea este important să te adresezi unui specialist dacă problema se agravează și are un impact negativ asupra vederii tale.[1][3] Acesta îți poate spune dacă este sau nu cazul să apelezi la o operație pentru corectarea aspectului pleoapelor sau dacă există alte soluții pe care le-ai putea încerca mai întâi. 

Pleoapele căzute reprezintă o problemă destul de des întâlnită, asociată de multe ori cu înaintarea în vârstă, dar care poate avea și alte cauze. Nu este întotdeauna nevoie să se intervină pentru tratarea sa, dar este indicat ca persoanele care se confruntă cu acest fenomen să se adreseze unui specialist pentru a se stabili cu exactitate care este cauza sa și dacă este sau nu necesar să se intervină. 

Bibliografie: 

  1. Ajmera, Rachael. „Ptosis: Droopy Eyelid Causes and Treatment', Healthline, 5 Oct. 2015, www.healthline.com/health/eyelid-drooping. Accessed 5 July 2023.
  2. „Blepharoplasty', Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/tests-procedures/blepharoplasty/about/pac-20385174. Accessed 5 July 2023.
  3. Eagle, Ruth. „Can Exercises Improve Droopy Eyelids?', Medical News Today, 27 Aug. 2021, www.medicalnewstoday.com/articles/droopy-eyelids-exercises#do-they-work. Accessed 5 July 2023.
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton