3 tipuri de mic dejun pe care trebuie să le încerci pentru a-ți începe ziua „cu dreptul”

.

Micul dejun este una dintre cele mai importante mese ale zilei. De ce? Pentru că acesta îţi oferă energia şi poftă de viaţă de care ai nevoie pentru a lucra, a studia sau a te ocupa de diverse feluri de activităţi, de la treburi casnice şi până la treburi administrative.

Micul dejun este o masă peste care nu ai de ce să sari, dacă medicul tău nu ţi-a recomandat să procedezi altfel. Este important ca prima masă a zilei să fie hrănitoare, să îţi ofere macronutrientii şi micronutrientii de care ai nevoie, dar să fie şi gustoasă, astfel încât să o mănânci cu plăcere.


Descoperă 3 tipuri de mic dejun pe care trebuie să le încerci

Micul dejun sărat

Dacă îţi place că prima masă a zilei să aibă la bază alimente sărate, atunci trebuie să încerci un mic dejun sărat clasic. Ce poate conţine acesta? Ei bine, de obicei oul este alimentul de bază al unei astfel de mese, alături de toast, bacon, şuncă, unt, legume proaspete şi brânzeturi.

Pentru un mic dejun sărat gustos şi copios, alege ouă ochi sau omletă, toast cu unt, câteva felii de bacon sau şuncă, o mică salată cu roşii şi ceapă şi câteva felii de telemea.


Micul dejun desert

Foarte multe persoane simt nevoia de dulce, în special în primele ore ale zilei. Este important să nu te grăbeşti să mănânci ciocolată, dulciuri din comerţ sau prăjituri, deoarece există variante mai hrănitoare. 

În cazul în care preferi un mic dejun tip desert, îţi poţi prepara un terci de ovăz cu fructe, nuci şi miere. Vei avea nevoie de fulgi de ovăz, pe care îi poţi amesteca chiar şi cu pudră proteică, dacă îţi doreşti un extra aport de proteine. Pentru varianta fără gluten, găseşti pe vegis.ro alimente fără gluten, inclusiv fulgi de ovăz.

Va trebui să amesteci fulgii de ovăz măcinaţi cu apă, lapte sau lapte vegetal. Optează pentru raport 1:1 între lichid şi pudra de ovăz/pudră de ovăz cu proteine.

La final, poţi decora terciul cu miere, fructe, nuci, câteva bucăţele mici de ciocolată neagră sau fructe uscate.

Micul dejun super rapid

Se întâmplă deseori să sari peste micul dejun deoarece nu ai timp să îl pregăteşti sau să îl mănânci înainte de a pleca către şcoala, birou sau orice alte activităţi? Ei bine, există şi variante de mic dejun super rapide, mai exact, pe care le poţi face de seară, pentru a doua zi.


Un bun exemplu este budinca de chia. Pentru a o prepara, tot ce trebuie să faci este să amesteci seminţe de chia cu apă, lapte sau lapte vegetal. Adaugă în jur de 4 linguriţe pline la fiecare 120 de ml de lichid. O poţi îndulci cu miere, sirop de arţar sau sirop de agave. Budinca trebuie să stea la frigider pentru a se închega peste noapte. Dimineaţa va fi gata de servire, fie acasă, fie la birou, deoarece o poţi lua cu tine pe drum.

Nu sări peste micul dejun şi bucură-te de mese gustoase şi copioase, precum cele de mai sus. 

Sursa foto: Pexels.com