Cunoști zicala: Nu există frig, există doar oameni prost îmbrăcați'? Într-adevăr, dacă vei cunoaște câteva trucuri vestimentare, nu vei simți frigul nici măcar dacă mercurul termometrelor scade spre temperaturi negative. Cu îmbrăcămintea și accesoriile potrivite, te poți bucura din plin de iarnă și zăpadă chiar și pe ger. Află care sunt aceste trucuri.
Îmbracă-te în straturi
Celebra tehnică a foilor de ceapă', binecunoscută printre pasionații sporturilor de iarnă, este o metodă dovedită, chiar și la -20 de grade.
- Primul strat este cel care intră în contact direct cu pielea ta. Este cel care trebuie să absoarbă și să elimine transpirația, pentru că umezeala este complicele ascuns al frigului. Nu alege niciodată tricouri sau lenjerie din bumbac, pentru că acest material reține umezeala. Optează pentru o lenjerie de corp lungă, termoizolatoare, mulată, din fibre sintetice sau din merinos. Te va menține uscat și îți va asigura un confort perfect.
- Al doilea strat este cel izolator, menit să rețină căldura corpului și să respingă frigul. Trebuie să fie o îmbrăcăminte suficient de confortabilă pentru a te mișca și deplasa cu lejeritate. Țesăturile din amestec de lână și din lâna naturală sunt bune izolatoare, capabile să rețină aerul cald în fibrele lor.
- Al treilea strat este îmbrăcămintea de protecție, de exemplu un costum de ski de dama sau bărbătesc, care te va feri de vânt și frig. Alege salopete, pantaloni sau geci impermeabile, confecționate dintr-o țesătură care elimină transpirația. Acest strat are proprietăți izolatoare care vin în completarea celui de-al doilea în timpul frigului extrem sau în timpul activităților care generează puțină căldură corporală, cum ar fi plimbările cu snowmobilul.
Ai grijă de extremități
Pe vreme rece, există un risc real de degerături la picioare, mâini, nas și urechi. Când este foarte frig, organismul își concentrează energia, deci căldura, în zonele vitale. De aceea, îmbrăcămintea adecvată trebuie să protejeze aceste zone vulnerabile. Poartă o căciulă care să acopere bine capul și urechile: amintește-ți că mai mult de jumătate din căldura corpului uman se elimină la nivelul capului. Optează pentru o bentiță doar dacă vremea este mai blândă. Protejează-ți gâtul cu un fular sau o eșarfă. Dacă este ger sau petreci mult timp în aer liber, o mască sau o cagulă sunt ideale pentru a-ți acoperi și fața.
Pentru mâini, mănușile cu un deget oferă garanția confortului. Rețin căldura mai bine decât mănușile clasice, dar limitează dexteritatea. Indiferent ce model alegi, optează pentru unele bine izolate, din material impermeabil, dar care lasă pielea să respire.
În cele din urmă, picioarele ar trebui să rămână uscate și să fie bine protejate de orice frecare. Alege cizme bine izolate, impermeabile, care au marimea potrivită. Pune-ți șosete termoizolatoare, din materiale care lasă pielea să respire, pentru a evita transpirația și picioarele ude. Amestecul de fibre sintetice și lână formează un scut foarte eficient și confortabil împotriva frigului. Asigură-te că picioarele tale sunt calde și uscate înainte de a-ți pune șosetele.
Protejează-ți ochii
Reflectarea razelor de soare pe zăpadă poate cauza reale probleme pentru ochi, cum ar fi fotokeratita sau oftalmia de zăpadă, o inflamație a corneei și conjunctivei care provoacă usturimi, roșeață și lăcrimare. Înainte de a ieși afară, nu uita să iei la tine o pereche de ochelari de soare de bună calitate, care să îți protejeze ochii și să ofere și o vizibilitate perfectă, mai ales dacă mergi la schi. Alege ochelarii care se potrivesc tipului de activitate pe care îl faci, sensibilității tale oculare, dar și mediului în care te afli.
Alegerea unei îmbrăcăminți adecvate și a unor accesorii potrivite pentru zăpadă este esențială pentru a te putea distra în aer liber ore în șir. Nu neglija aceste mici detalii și te vei putea bucura din plin de iarnă!
Sursa foto: Shutterstock
(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Hervis