Nevoile și bugetul nu se aliniază întotdeauna. Iar dacă mai apar și probleme sau cheltuieli neanticipate, bugetul e clar depășit și nu-ți mai rămâne decât să te împrumuți. Un astfel de contract are implicații destul de serioase și e important să le conștientizezi, dar mai ales să faci o analiză temeinică înainte de a contracta.
Iată care sunt cele 4 elemente pe care să le evaluezi cu atenție atunci când vrei să iei un credit
Suma totală
Poate fi tentant, dacă tot împrumuți, să iei mai mult decât ți-ar trebui pe moment. E o gândire destul de păguboasă, pentru că suma totală ar trebui să acopere nevoia și nimic mai mult. Când faci calculul, ia în considerare că vei plăti dobânzi pentru întreaga sumă, adică și pentru partea aceea suplimentară, de care nu aveai neapărată nevoie – iar asta înseamnă bani cu care ai putea să faci altceva.
Dobânda
Compară cât mai multe oferte disponibile, astfel încât să o alegi pe cea mai avantajoasă pentru tine. Analiza se face în baza a doi factori: tipul de credit și dobânda. Nevoia pe care o ai va determina tipul de credit pentru care vei opta; astfel, dacă vrei o locuință, te vei orienta spre un credit precum „Noua Casă’, iar dacă ai o nevoie persoană (studii, medicală etc.) vei lua un credit de consum. Mai nou, există și opțiunea unui credit online urgent, care te poate salva în situații extreme, dar de care nu trebuie să abuzezi. Găsești pe creditfix.ro detalii despre cum funcționează, iar secțiunea de „Întrebări și răspunsuri’ îți va lămuri eventualele neclarități.
Citește întotdeauna cu atenție descrierile produselor, pentru a-l identifica pe cel care ți se potrivește. Mai există și alți factori pe care să îi ai în vedere, precum perioada de creditare și frecvența plăților – dar în primul rând uită-te la dobândă.
Cea mai importantă e DAE (dobânda anuală efectivă), adică ea îți spune ce vei plăti în definitiv, pentru că include atât costul creditului (dobânda simplă), cât și toate celelalte comisioane și taxe pe care le vei datora.
Organul sau instituția de la care împrumuți banii
Pe piața financiară se găsesc mai multe instrumente de care te poți folosi ca să împrumuți bani și două tipuri de instituții financiare între care poți alege: bancare (adică supravegheate de Banca Centrală) și nebancare, abreviate IFN-uri (nesupravegheate). Compară-le înainte de a lua o decizie: IFN-urile operează online, nu te vor chema la sediu, procesul e mult mai simplu, dar și dobânzile pot fi, uneori, mai mari.
Avantajul IFN-urilor, pe lângă rapiditate, constă în posibilitatea de a împrumuta și sume mici, pe durate scurte, dar în limita un plafon (deci pentru sume mari și credite pe mulți ani, vei merge la bancă).
Momentul
Nu lua un credit când ai emoțiile la intensitate maximă. Adică nu atunci când nu ai mâncat nimic toată ziua, ai uitat să dormi și stresul e la un nivel exagerat. Mai întâi odihnește-te, mănâncă, așteaptă să poți face o analiză corectă, ca decizia să fie cea mai bună.
Poate fi ispititor, mai ales de când există varianta creditării online, să acționezi fără să cântărești prea bine situația. Ia-ți răgazul necesar, pentru că impactul asupra bugetului e destul de serios.
Dacă vei ține cont de aceste patru aspecte în analiza prealabilă contractării împrumutului, vei face o alegere de care vei fi mulțumit și pe care cu siguranță că nu o vei regreta.
Sursă foto: unsplash.com