4 funcții de bază ale unui ciocan rotopercutor

.

Lucrările de construcție, renovare sau amenajare care necesită găurirea sau spargerea unor materiale masive, precum betonul, implică și nevoia unei unelte suficient de puternice pentru această sarcină. Ciocanul rotopercutor este o unealtă mai puternică decât bormașina, care poate fi folosită la modificările pe care le aduci materialelor grele.

Îți prezentăm câteva dintre funcțiile principale a ciocanului rotopercutor, pentru a ști cum să-l alegi și când ai nevoie de acesta:


  1. Găurire

Ciocanul rotopercutor este folosit pentru a găuri suprafețe dure, din beton sau alte materiale pentru care nu poate fi folosită bormașina. De regulă, cu un rotopercutor poți efectua găuri în beton, la adâncimi de până la 19 milimetri. Acest lucru depinde de tipul rotopercutorului și al burghiului. Un ciocan rotopercutor profesionist poate face găuri și de 26 de milimetri, însă trebuie să ții minte că acestea reprezintă o investiție mai mare și sunt recomandate pentru meșteri și instalatori și mai puțin pentru uzul casnic. Gama de rotopercutoare de pe masif.ro îți pune la îndemână unelte și accesorii potrivite pentru fiecare nivel de muncă și nevoi din locuință.


  1. Dăltuire

Spre deosebire de funcția de găurire, dăltuirea presupune îndepărtarea unor suprafețe mai mari de beton, tencuială, în special când trebuie să spargi un întreg perete sau o bucată generoasă din acesta. Dăltuirea folosește percuția pneumatică pentru a ciopli și pentru a sparge materialele foarte dure. Pentru acest proces poate fi folosită dalta ascuțită sau cea plată, dar și cea pentru faianță sau gresie.

Ciocanul rotopercutor se folosește pentru a îndepărta plăcile vechi de faianță sau gresie în timpul procesului de renovare. Această unealtă este folositoare în mod special pentru a facilita procesele care durează foarte mult când sunt efectuate cu alt tip de unelte. De asemenea, dacă alegi accesorii de calitate, poți îndepărta în timp util bucăți foarte mari de materiale grele din orice loc al locuinței tale.

  1. Găurire cu percuție

Găurirea cu percuție presupune o forță semnificativă de găurire, dar și de lovire, moment în care burghiul poate străpunge materiale dure precum piatra. Acest lucru este cel mai de folos în cazul procesului de construire a unei case sau de demolare, în special acolo unde este vorba de materiale foarte grele, precum cărămida sau betonul. Pentru procesul de găurire cu percuție se recomandă dalta ascuțită, deoarece aceasta este cea mai eficientă.


  1. Deblocarea reductorului

Dăltuirea poate fi transformată într-o sarcină mai simplă dacă dalta este poziționată diferit în mandrină, pentru a evita folosirea incomodă a ciocanului rotopercutor.

Este recomandat să folosești funcțiile rotopercutorului după tipul de lucrare de care te ocupi. De exemplu, pentru uz casnic poți alege un ciocan rotopercutor cu o putere de 350W – 750W, iar dacă te ocupi la nivel profesional de construcții sau renovări, un rotopercutor de 1200W. Tot ceea ce se află peste 1000W intră deja la categoria de uz profesional.


Consultă-te cu reprezentanții magazinului din care vrei să achiziționezi ciocanul rotopercutor dacă ai dubii sau dacă ai nevoie de informații adiționale. Acesta se recomandă oricărei persoane care se ocupă de amenajări, renovări, sau are, pur și simplu, nevoie de o unealtă suficient de puternică pentru găurirea materialelor grele.