4 lucruri pe care nu le știai despre cafea

.

A doua cea mai consumată băutură din lume, după apă, ascunde o serie de detaliiinteresante mai puţin ştiute. Cafeaua are o istorie fascinantă care pornește din secolulal IX-lea, când ar fi fost descoperită de un păstor etiopian, Kaldi. Faimoasa băutură s-arăspândit în întreaga lume, fiind astăzi cultivată în peste 50 de țări. În ultimii ani s-audezvoltat tot felul de opțiuni de cafea, tocmai ca să vină în întâmpinarea multitudinii degusturi și preferințe. Cele mai cunoscute rămân, fără îndoială, espresso, cappuccino,latte, dar sunt și alte tipuri menite să ofere o textură și o experiență plăcute. Iată mai joso serie de lucruri inedite despre cea mai populară băutură din lume!

A doua cea mai consumată băutură din lume, după apă, ascunde o serie de detalii interesante mai puţin ştiute. Cafeaua are o istorie fascinantă care pornește din secolul al IX-lea, când ar fi fost descoperită de un păstor etiopian, Kaldi. Faimoasa băutură s-a răspândit în întreaga lume, fiind astăzi cultivată în peste 50 de țări. În ultimii ani s-au dezvoltat tot felul de opțiuni de cafea, tocmai ca să vină în întâmpinarea multitudinii de gusturi și preferințe. Cele mai cunoscute rămân, fără îndoială, espresso, cappuccino, latte, dar sunt și alte tipuri menite să ofere o textură și o experiență plăcute. Iată mai jos o serie de lucruri inedite despre cea mai populară băutură din lume!


Oferă beneficii și pe partea de sănătate

În lumea cafelei ești întâmpinat de numeroase variante. Iubitorii acestei băuturi au la dispoziție astfel tot felul de soiuri prin care pot experimenta arome distincte. Pe lângă cele cunoscute, precum americano, latte, frappe sau espresso, se mai pot găsi și alte variante inedite. Sortimentele de cafea infuzate cu vitamine și nutrienți pot fi o idee extraordinară pentru cei care vor să îmbine gustul băuturii preferate cu elemente esențiale pentru sănătate. Spre exemplu, pe piață se găsesc capsule de cafea cu seleniu, zinc și biotină, nutrienți esențiali pentru sănătatea părului, a unghiilor și a pielii. Cei care au o viață activă se pot îndrepta spre produse de cafea îmbogățite cu guarana și creatină, ce îi ajută astfel să obțină energia necesară pentru a face față unui antrenament intens. În combinație cu guarana și ceai verde, cafeaua ajută metabolismul și poate contribui la arderea grăsimilor.


Este cea mai vândută marfă, după petrol 

Cafeaua joacă un rol important în viețile multor oameni, nu doar ca băutură revigorantă, ci și ca element social, cultural și economic. Din acest motiv, nu este de mirare că se cultivă în peste 50 de țări și a devenit cea mai vândută marfă din lume, după petrol. Cafeaua este apreciată în aproape toate culturile și se bucură de o cerere constantă, fie ca băutură simplă, fie ca ingredient în alte produse alimentare. Principalele țări producătoare sunt Brazilia, Vietnam, Columbia, Etiopia și Indonezia.

Este nevoie de 42 de boabe pentru a prepara un espresso 

Se spune că pentru a prepara un espresso este nevoie de nu mai puțin de 42 de boabe de cafea. Cu toate astea, există anumiți factori care pot influența cantitatea folosită. În general se utilizează între 7 și 10 grame de cafea măcinată pentru un shot de espresso (30 ml). E bine de știut că un bob de cafea prăjită cântărește în jur de 0,1 – 0,15 grame, în funcție de tipul boabei (Arabica sau Robusta) și de gradul de prăjire.


A fost descoperită de un păstor

Sunt multe povești care circulă pe seama originii cafelei. Există însă o legendă populară potrivit căreia această băutură a fost descoperită de un păstor etiopian, Kaldi, scriu cei de la ncausa.org. Momentul ar fi avut loc într-una din zilele când Kaldi s-ar fi aflat cu caprele la păscut. Acesta a descoperit proprietățile energizante ale cafelei când și-a observat caprele sărind pline de energie după ce au mâncat fructele unui arbust necunoscut. Ulterior, după această descoperire, călugării locali au început să folosească boabele pentru a rămâne cât mai mult activi în timpul rugăciunilor de noapte.

Sursa foto: pexels.com