4 principii ale investițiilor la bursă pe care să le respecți pentru maximizarea randamentului

 advertising.ringier
.

Deși fiecare investitor are propriile sale strategii și preferințe, există câteva principii fundamentale care se aplică în mod general și care pot contribui la maximizarea randamentului obținut în urma investițiilor la bursă. Descoperă care sunt acestea.

  1. Investește doar banii pe care-i ai alocați acestei activități

Deși aduc potențialuri semnificative de câștig, investițiile la bursă implică întotdeauna un anumit nivel de risc cauzat de volatilitatea pieței, economia globală, evenimentele politice, nivelul de lichiditate etc. De aceea, primul principiu pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când investești la bursă este de a te folosi doar de banii pe care îi ai alocați acestei activități. 

Nu împrumuta bani cu scopul de a investi și nu folosi bugetul alocat cheltuielilor de zi cu zi sau fondului de urgență în acest scop. În schimb, poți să economisești lunar, având ca obiectiv investirea banilor. Pentru asta, poți adopta un comportament responsabil de consum, care să-ți permită să economisești cât de mult poți.

În mod contrar, riști să te afli într-o situație dificilă dacă piețele scad sau investițiile tale nu evoluează așa cum te aștepți. 

  1. Nu pune toate ouăle în același coș

Și diversificarea portofoliului este un principiu de bază în investiții. Alegând diferite tipuri de instrumente financiare, îți reduci riscul de a suferi pierderi majore, deoarece vei fi protejat împotriva fluctuațiilor negative dintr-o anumită piață sau sector.

Totuși, înainte de a alege, ține cont și de obiectivele financiare pe care le ai. Pentru randamente pe termen lung, poți alege să investești în acțiuni, fonduri de obligațiuni sau CFD-uri, în timp ce pentru a obține profit pe termen scurt, te poți gândi la tranzactionare ETF-uri sau acțiuni. 

Iar acum, dacă te întrebi care este diferența dintre investiții și tranzacționare, este necesar să cunoști următoarele: scopul investițiilor este de a construi valoare în timp, prin creșterea prețului activului și prin generarea de venituri pasive, cum ar fi dividendele, în timp ce tranzacționarea are un orizont de timp mult mai scurt. 

Cu alte cuvinte, cei care aleg să tranzacționeze, cumpără și vând active financiare pe parcursul unei perioade scurte de timp, care poate varia de la câteva secunde la câteva zile sau săptămâni. Scopul principal este de a profita de fluctuațiile pe termen scurt ale prețurilor.

  1. Actualizează-ți portofoliul constant

Indiferent de obiectivele tale financiare, ține cont de faptul că piețele pot fi volatile pe termen scurt, dar tind să ofere randamente pozitive pe termen lung. De aceea, este important să nu reacționezi impulsiv la fluctuațiile de preț pe termen scurt, chiar dacă ele nu se aliniază cu obiectivele tale. 

Totuși, revizuirea regulată a portofoliului tău este esențială pentru a te asigura că rămâi aliniat la obiectivele tale financiare. Ajustează alocarea activelor în funcție de performanța pieței și de schimbările din viața ta, pentru a te menține pe drumul cel bun.

  1. Reinvestește profitul

Nu în ultimul rând, reinvestirea profitului te poate ajuta să obții un randament semnificativ mai mare atunci când vorbim despre planurile financiare pe termen lung. Cum? Ei bine, reinvestirea profitului obținut se referă la procesul de a folosi câștigurile generate de investițiile tale pentru a achiziționa mai multe active sau pentru a extinde investițiile existente, în loc să retragi acești bani pentru consum imediat. 

Acest concept se aplică atât la dividendele primite din acțiuni, cât și la câștigurile de capital obținute în urma tranzacționării la bursă, realizate prin vânzarea unui activ la un preț mai mare decât cel de achiziție.

În concluzie, respectarea principiilor fundamentale ale investițiilor nu doar că îți va putea îmbunătăți performanța investițiilor, dar va contribui și la construirea unui portofoliu rezistent în fața volatilității și a riscurilor pe termen lung.

Sursă foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton