5 analize medicale pe care trebuie să le faci în fiecare an

.

Ai grijă de sănătate, că-i mai bună decât toate! Este important să efectuezi periodic analize medicale, pentru a monitoriza starea de sănătate și pentru a preveni sau identifica din timp eventualele probleme. Iată cinci tipuri de analize pe care ar trebui să le programezi anual, indiferent de vârsta pe care o ai:

Analizele de sânge generale (Hemoleucograma completă)


Hemoleucograma completă este una dintre cele mai frecvent utilizate analize de sânge și oferă informații esențiale despre starea de sănătate a pacientului. Măsoară mai multe componente importante ale sângelui și este folosită pentru a evalua sănătatea generală și pentru a monitoriza progresul anumitor boli. Hemoleucograma este o parte a controalelor medicale de rutină și poate detecta afecțiuni fără simptome evidente, cum ar fi anemiile, infecțiile, tulburările sistemului imunitar și chiar unele tipuri de cancer (de exemplu, leucemia).


Glicemia (nivelul de zahăr din sânge)

Glicemia reprezintă măsurarea nivelului de zahăr (glucoză) din sânge și este o analiză esențială pentru evaluarea sănătății metabolice, în special pentru depistarea și monitorizarea diabetului zaharat. Glucoza este principala sursă de energie a organismului, iar nivelul acesteia în sânge trebuie să fie reglat optim pentru a preveni atât hipoglicemia (nivel scăzut de glucoză), cât și hiperglicemia (nivel ridicat de glucoză).

Menținerea glicemiei în limite normale poate preveni complicații majore ale diabetului, cum ar fi bolile cardiovasculare, insuficiența renală, neuropatia (afectarea nervilor) și retinopatia (afectarea vederii). Monitorizarea atentă ajută la ajustarea tratamentului (medicamente, dietă, exerciții fizice).


Colesterol și lipide (profil lipidic)

Profilul lipidic conține un set de analize de sânge care măsoară nivelurile de diferite tipuri de grăsimi (lipide) din sânge. Reprezintă o investigație medicală de bază pentru evaluarea riscului de boli cardiovasculare, precum ateroscleroza, infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral. Testul măsoară nivelurile de colesterol total, colesterol LDL („rău'), colesterol HDL („bun') și trigliceride.  


Identificarea din timp a nivelurilor ridicate de colesterol și trigliceride poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă și a altor complicații grave, prin adoptarea unor măsuri preventive (dietă, exerciții, medicamente).

Analiza funcției renale (creatinină, uree)

Aceste teste evaluează capacitatea rinichilor de a filtra deșeurile din sânge. Problemele renale pot fi detectate devreme, chiar înainte de apariția simptomelor evidente, astfel încât să poți lua măsuri preventive. O valoare ridicată a creatininei serice poate indica o funcție renală redusă, deoarece rinichii nu mai filtrează eficient deșeurile din sânge.


În completarea acestor investigații, un examen de urină poate oferi informații despre sănătatea rinichilor, infecții ale tractului urinar sau alte afecțiuni, precum diabetul sau problemele hepatice. Este o analiză simplă, dar foarte utilă pentru monitorizarea stării generale de sănătate.

Tensiunea arterială

Tensiunea arterială reprezintă presiunea exercitată de sânge asupra pereților arterelor atunci când inima pompează sânge în organism. Este unul dintre cei mai importanți indicatori ai sănătății cardiovasculare. Prin măsurarea tensiunii arteriale, pot fi detectate din timp probleme ce cresc riscul de boli de inimă, pot cauza accidente vasculare cerebrale și alte complicații serioase.


Sănătatea este prioritară, așa că programează controale periodice, pentru a preveni diferite boli și afecțiuni. Accesează site-ul CardAvantaj sau aplicația mobilă AVANTAJ2go și află cum poți beneficia de analize medicale în rate fără dobândă* , cu ajutorul cardului tău de cumpărături CardAvantaj. Astfel, ai acces la spitale, clinici și laboratoare de specialitate, fără să faci un efort financiar deosebit. Îți planifici bugetul în mod echilibrat și ai grijă de cei dragi, pe termen lung. 


*Dobânda zero se aplică dacă se achită lunar suma totală de plată, astfel cum este evidențiată în extrasul de cont emis de către Bancă. Pentru o limită de credit de 5.367 lei, dobânda fixă este de 28%/an, rata lunară de plată este de 512,57 lei, iar dobânda anuală efectivă (DAE) este de 38,94%, fiind calculată pentru suma menţionată mai sus retrasă în întregime în prima zi de la un ATM Credit Europe Bank (România) S.A. şi rambursată în 12 rate lunare egale. Valoarea totală plătibilă este de 6.307,27 lei incluzând dobânda, comisionul anual de administrare cont curent de card în valoare de 49 lei şi costul de utilizare a mijlocului de plată în valoare de 107,69 lei.

Sursă foto: Shutterstock