5 întrebuințări nebănuite ale uleiului de cocos

 advertising.ringier
.

Sursa foto: freepik

În ultima perioadă, uleiul de cocos nu mai este considerat un ingredient exotic, destinat gastronomiei sau îngrijirii pielii, ci și-a făcut locul în mai toate casele românilor ca produs de bază în diverse situații.

Uleiul de cocos își demonstrează efectele pozitive asupra sănătății cardiovasculare, dar mai ales în ceea ce privește minunile pe care le face asupra pielii și a părului, grație proprietăților emoliente. 

Totuși, folosirea acestuia nu se rezumă doar la atât! Cum tot mai multe persoane evită să folosească produse de curățenie toxice, cu parfum înțepător, care cauzează probleme persoanelor cu astm, acestea au început să își îndrepte atenția asupra unora naturale, care să răspundă unei game cât mai largi de nevoi. Nici în acest caz uleiul de cocos nu este exclus!

De la rolul neașteptat în îngrijirea animalelor de companie, la beneficiile sale în grădinărit și chiar în pictură, uleiul de cocos își demonstrează versatilitatea în moduri pe care, probabil, nu ți le-ai imaginat vreodată:

Uleiul de cocos, agent de curățare ecologic

Cine ar fi crezut că acest ingredient ar putea fi folosit și ca agent de curățare? Știm cu toții că uleiul de cocos are proprietăți antimicrobiene, datorate acidului lauric pe care îl conține. Astfel, cam orice sortiment de ulei de cocos poate fi folosit pentru a curăța diverse suprafețe din bucătărie, inclusiv blaturile din lemn. Tot ce trebuie să faci este să amesteci ulei de cocos cu puțin bicarbonat de sodiu, iar astfel vei obține un produs de curățenie eficient, natural, fără miros neplăcut.

Uleiul de cocos este de mare ajutor în combaterea paraziților animalelor de companie

Când vine vorba de îngrijirea animalelor de companie, mulți dintre noi ne gândim imediat la vizitele la veterinar, la vaccinuri și la alimentația echilibrată. Cu toate acestea, la fel de importantă este protejarea acestora împotriva paraziților. 

Acidul lauric, un component major al uleiului de cocos de la Biosano, are proprietăți antibacteriene și antifungice, ce îl fac extrem de eficient în combaterea paraziților externi: puricii, căpușele și chiar acarienii. Când este aplicat pe blana animalului, uleiul de cocos formează un strat protector care respinge și ucide paraziții.

Ca efectul să fie cel dorit, în primul rând asigură-te că folosești ulei de cocos 100% natural, fără aditivi sau conservanți. Se ia o cantitate mică, se încălzește ușor uleiul între palme și apoi se masează blana animalului, astfel încât uleiul să pătrundă până la nivelul pielii. Se lasă să acționeze câteva ore, apoi animalul de companie trebuie spălat cu șampon special. Procedura poate fi repetată săptămânal sau ori de câte ori o consideri necesară.

Dacă îți dorești un efect antiparazitar și mai puternic, uleiul de cocos poate fi combinat cu o picătură de ulei esențial de lavandă sau de mentă. O altă metodă eficientă este introducerea uleiului de cocos în alimentația animalului, pentru a-l feri de paraziții interni.

Uleiul de cocos poate fi un fertilizator organic

Da, ai citit corect! Uleiul de cocos nu este doar benefic pentru oameni și animale, ci și pentru plante. Reziduurile de ulei de cocos pot fi folosite ca fertilizator organic, contribuind la îmbunătățirea structurii solului și la menținerea umezelii.

Uleiul de cocos, de efect și în pictură

Dacă îți place să pictezi și îți dorești un plus de textură, culoare, uleiul de cocos trebuie să se regăsească în paleta de culori sau în tehnica folosită. Când este combinat cu vopsele pe bază de ulei sau vopseluri acrilice, uleiul de cocos creează un efect de adâncime și de complexitate, fiind perfect în cazul tehnicilor impasto, unde straturile groase de vopsea sunt folosite pentru a crea un relief vizibil pe pânză.

Totodată, uleiul de cocos servește și ca diluant natural al vopselelor, iar acesta nu compromite longevitatea picturii. Datorită proprietăților sale antimicrobiene, uleiul de cocos va conserva pictura, protejând-o împotriva mucegaiului și a altor factori de degradare. 

Uleiul de cocos, eficient și în combaterea halitozei

Halitoza sau respirația urât mirositoare este o problemă care poate afecta orice individ, indiferent de vârstă sau de stilul de viață. În mod tradițional, soluțiile de pe piață includ gumă de mestecat, spray-urile orale și apa de gură. 

Chiar și așa, aceste opțiuni maschează problema, nu o tratează. Dacă te afli în căutarea unei soluții naturale și mai eficiente, uleiul de cocos este răspunsul. Un studiu a arătat că „oil pulling” cu ulei de cocos reduce semnificativ nivelul de bacterii responsabile de respirația urât mirositoare.

Se ia o lingură de ulei de cocos și se ține în gură. Mestecă pentru 15-20 de minute, apoi elimină. Nu îl înghiți pentru că uleiul va conține bacteriile și toxinele orale. Clătește apoi gura cu apă și perie dinții ca de obicei.

Pe lângă combaterea halitozei, uleiul de cocos își dovedește efectele și în albirea dinților, reducerea gingivitei și îmbunătățirea sănătății gingiilor. Totuși, dacă suferi de afecțiuni orale sau ești însărcinată, cel mai bine ar fi să consulți medicul înainte de a încerca „oil pulling”. În egală măsură, asigură-te că uleiul de cocos folosit este organic, fără aditivi sau conservanți.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton