Sursa: Shutterstock
Oamenii sunt ființe sociale care se diferențiază între ele atât prin aspect, cât și prin trăiri, sentimente și gânduri. Prin prisma naturii sale, orice persoană își dorește mai mult în ceea ce o privește, acest lucru implicând creșterea stimei de sine și dezvoltarea pe toate planurile. Deși este posibil să te poți cataloga drept un om „împlinit’ în toate domeniile vieții, percepția pe care o ai despre tine poate să nu fie întotdeauna pe măsură.
De-a lungul timpului, psihologii au putut crea o serie de principii după care te poți ghida ca să îți îmbunătățești încrederea în propria persoană și ca să te motivezi să fii mai bun. Unele dintre acestea presupun și investiții financiare care îți vor oferi avantaje atât pe termen lung, prin creșterea stimei de sine, cât și pe termen scurt – experiențe, momente unice sau bucurii materiale.
- Fă terapie
De-a lungul timpului s-a perpetuat o idee greșită potrivit căreia doar oamenii cu probleme emoționale sau psihologice ar trebui să facă terapie. Mitul a fost spulberat atunci când unii dintre cei mai puternici și influenți oamenii ai lumii au apelat la servicii de coaching și psihologie, acestea având ca scop conștientizarea propriilor capacități și abilități. Poți opta pentru un credit nebancar de la Viaconto care îți va permite să mergi regulat la astfel de ședințe, iar rezultatele nu vor întârzia să apară.
- Învață ceva nou
O altă modalitate de a-ți crește stima de sine este să înveți ceva nou ori de câte ori ai ocazia. Dacă ești foarte bun la web development, de exemplu, poți învăța principiile de bază ale designului grafic, acestea fiind două activități complementare. Investește în cursuri sau workshop-uri în urma cărora vei deprinde noi abilități și cunoștințe, îmbunătățindu-ți astfel percepția despre propria persoană.
- Citește constant
Stima de sine este legată și de varietatea de informații pe care le deții. Din acest motiv, este recomandat să investești constant în diverse cărți de dezvoltare personală precum cele de persuasiune, cunoaștere a firii umane sau motivaționale. Citind constant vei descoperi lucruri noi pe care le poți aplica în viața de zi cu zi atât la locul de muncă, cât și în gestionarea propriilor activități sau a relației cu oamenii din jurul tău.
- Călătorește frecvent
Cu cât a văzut mai multe, cu atât un om va avea stima de sine mai ridicată. Pornind de la acest raționament, este recomandat să călătorești într-un loc nou măcar de două – trei ori pe an, în funcție de timp și buget. Acest timp de investiție îți va oferi deopotrivă satisfacție, cât și amintiri și cunoștințe noi.
- Răsplătește-ți fiecare victorie
Creșterea stimei de sine este stând legată și de modul în care percepi reușitele pe care le ai. Poate este vorba despre finalizarea unui proiect dificil, o promovare la locul de muncă sau încheierea unei relații care nu îți mai aducea satisfacție. Oricare ar fi situația, răsplătește-te investind în ceva doar pentru tine – poate fi o zi liberă la SPA, un accesoriu nou, o cină la restaurant sau chiar o vacanță.
Stima de sine este principalul factor care influențează deciziile și acțiunile tale de zi cu zi, dar și modul în care oamenii pe care îi întâlnești te percep. Ia în considerare să investești în propria persoană de fiecare dată când ia ocazia și vei observa îmbunătățiri pe toate planurile.