Atenția pentru sănătatea orală este importantă. Grija înseamnă prevenție, adică evitarea apariției afecțiunilor, în timp ce tratamentul reprezintă soluționarea problemelor dentare apărute. Existența unor dinți sănătoși cu o durată lungă de viață sau, dimpotrivă, a unor lucrări stomatologice (obturații, coroane dentare, implanturi dentare etc.) este proporțională cu gradul de preocupare pe care îl acordăm igienei orale.
Sănătatea dinților este pusă în pericol în principal de carii. Acestea se formează atunci când bacteriile din cavitatea bucală, în contact cu zahărul din alimente, produc acizi care atacă dintele. Dacă alimentația nu devine mai săracă în zaharuri și nu se asigură o igienă orală corectă, cresc șansele de apariție a cariilor. În acest articol îți prezentăm însă metodele prin care să previi acest inconvenient.
1. Spălatul pe dinți de două ori pe zi
Apariția cariilor poate fi evitată prin periajul dinților cel puțin de două ori pe zi cu o pastă care conține fluor, eficientă în îndepărtarea plăcii bacteriene. Beneficiile fluorului pentru dinți trebuie cunoscute. Fluorul ajută la reducerea procesului de demineralizare, care este prima etapă a cariilor dentare. Este obligatoriu spălatul seara, imediat înainte de culcare, dar și după fiecare masă în cazul persoanelor cu predispoziție la carii, cu probleme parodontale sau cu probleme ortodontice.
Periajul are rolul de a îndepărta resturile alimentare și placa microbiană de pe suprafețele dinților și de a efectua masajul gingiei, stimulând vasele de sânge care irigă dinte.
2. Alegerea corectă a periuței de dinți
Pe piață există o diversitate de periuțe manuale și electrice, iar alegerea celei corecte se face la recomandarea medicului stomatolog. Se ține cont de vârstă (copiilor li se recomandă periuțe de dimensiuni mici și perii moi sau periuțe electrice), forma arcadelor, grosimea gingiei (persoanelor cu gingie subțire le este recomandată o periuță cu perii moi de tip soft sau ultrasoft), prezența unor afecțiuni gingivale și dexteritatea pacientului.
Fie că este vorba de periuțe simple sau electrice, fie că au perii de diferite structuri, este important să nu neglijăm spălatul pe dinți. De știut este și că periuța de dinți trebuie schimbată la trei luni sau când firele își pierd verticalitatea.
3. Folosirea aței dentare și a apei de gură
Pentru o curățare optimă este nevoie de mijloace suplimentare de igienă orală. Acestea vin în completarea periajului efectuat cu periuța. Mai precis, ața dentară este importantă pentru că îndepărtează placa și resturile alimentare din zonele interdentare greu accesibile, pe care periuța nu le poate îndepărta.
Totodată, apa de gură conține substanțe antiseptice care au rolul de a elimina respirația urât mirositoare, având de asemenea acțiune antibacteriană.
De menționat este și dușul bucal, un alt mijloc adjuvant periajului dentar. Este un dispozitiv de irigare sub presiune a spațiilor greu accesibile periuței dentare.
4. Vizitele regulate la medicul stomatolog
Pentru o igienă optimă a cavității bucale și prevenirea cariilor, se recomandă vizita la medicul stomatolog, cel puțin de două-trei ori pe an.
Din păcate, sunt multe persoane care nu pun accent pe prevenție. Astfel, ele ajung în cabinetul medicului doar atunci când au simptome supărătoare. În această etapă, tratamentele sunt deja de lungă durată și costisitoare.
5. Alimentație sănătoasă
Alături de igiena orală adecvată și vizitele la medicul dentist, trebuie acordată atenție și alimentației. Produsele cu mult zahăr cauzează un atac acid asupra dinților. Dulciurile, în special cele lipicioase (precum caramelele sau stafidele), bomboanele fac parte din lista alimentelor care degradează dinții cu ușurință. Se alătură și băuturile carbogazoase, care, pe lângă cantitatea semnificativă de zahăr, conțin și acid, având astfel un efect dublu negativ pentru dantură.
Totodată, alimentele bogate în amidon aderă de suprafața dinților (chipsuri, covrigi, biscuiți), favorizând atacurile acide. Nu în ultimul rând, se recomandă evitarea gustărilor între mese pentru a reduce riscul de a face carii.
A avea o dantură frumoasă și sănătoasă ține de noi. Bunele practici ale igienei orale se realizează prin mijloace simple și ușor accesibile. Este important ca aceste deprinderi să fie însușite încă de când copiii sunt mici. În felul acesta, încurajăm o foarte bună prevenție împotriva cariilor.