5 moduri simple prin care poți să îți păstrezi organismul sănătos

.

Un organism în formă înseamnă abilitatea de a răspunde eficient provocărilor zilnice, rezistență în fața situațiilor stresante, cât și un stil de viață echilibrat, prin alimentație și activități. Sunt unele perioade în care îți vine mai greu să le bifezi pe toate, însă de fiecare dată când organismul nu se simte bine, îți dă semnale de alarmă și atunci trebuie să te redresezi. 

Astfel, îți propunem câteva moduri prin care să îți menții organismul în formă, prin metode sănătoase. 


  1. Adoptă o dietă echilibrată și sănătoasă

Tentațiile nu chiar sănătoase sunt la tot pasul în ceea ce privește mâncarea și, cu siguranță, s-au transformat și la tine în plăceri, care de-a lungul timpul au devenit kilograme în plus. Nu este o tragedie dacă aduni câteva kilograme, însă ele îți vor influența întreg organismul, mai ales dacă sunt peste o anumită limită. Când intervine această situație, încearcă metode de slabire rapida și sănătoasă, care te ajută să reduci apetitul și să elimini excesul de apă. 


În restul timpului, adoptă o dietă echilibrată, care să nu te restricționeze. Încearcă să găsești alimentele potrivite pentru tine, care te scapă de intoleranțe, balonări și kilograme extra. Consumă alimente bogate în nutrienți, cum ar fi fructele preferate, proteine slabe sau cereale integrale și grăsimi sănătoase. 

  1. Asigură-ți un somn de calitate

Somnul este iubit de fiecare dintre noi și știi ce înseamnă să pierzi anumite nopți sau să nu ai ore suficiente dormite. Mai multe episoade de acest tip îți pot afecta organismul, iar urmările nu sunt plăcute: irascibilitate, incapacitatea de a te concentra și așa mai departe. 

Astfel, este important să clasezi somnul pe un loc fruntaș în clasamentul nevoilor importante ale organismului. Înainte de culcare, începe prin a crea o atmosferă benefică pentru corpul tău, de la temperatură până la umiditate. Ferește-te de lumina ecranelor înainte de a dormi și bea un ceai de plante înainte de a te pune în pat. Printr-o rutină de somn constantă îți asiguri și un somn de calitate de care organismul tău are nevoie. 


  1. Practică expunerea la soare controlată

Vacanțele de vară vin cu o bucurie nespusă, însă expunerea la soare trebuie făcută cu precauție. Dacă nu îți protejezi pielea de razele UV, riști o îmbătrânire prematură care îți poate afecta întreg organismul. 

Astfel, folosește întotdeauna cremă cu protecție solară, cu factor de protecție ridicat vara, iar iarna unul mai scăzut. Pentru că da, este important să te protejezi și iarna de razele soarelui. Dacă ai unele alunițe care arată inestetic sau într-o formă neobișnuită în urma expunerii necontrolate, verifică-le printr-un consult dermatologic pentru a nu exista riscuri ulterioare. 


  1. Îmbunătățește sănătatea intestinală

Dacă mai sus aminteam de o dietă echilibrată, acum discutăm strict despre sănătatea intestinală, care are o importanță semnificativă pentru sănătatea generală a organismului. O floră intestinală echilibrată ajută la descompunerea corectă a alimentelor și la absorbția eficientă a nutrienților. Mai mult, există o legătură strânsă între flora intestinală și creier, care îți poate influența pozitiv starea de bine. 

Pentru a-ți îmbunătăți sănătatea intestinală încearcă să consumi alimente fermentate (iaurt, kefir sau varză murată), prebiotice (cereale integrale, fibre din legume) și evită alimentele procesate și cele care sunt bogate în zaharuri. Vei vedea că, odată ce sănătatea intestinală este optimă, digestia este sănătoasă, iar organismul puternic. 


  1. Practică hobby-uri creative

În acest circuit format pentru un organism sănătos intră și momentele de repaus și activitățile care îți aduc plăcere. Scrisul, desenul, muzica sau dansul, toate vin cu beneficii reale pentru sănătatea organismului tău. În timpul unui proces creativ te eliberezi de stres, îți îmbunătățești funcțiile cognitive și relaxezi organismul.

Asta înseamnă că obții reale beneficii pentru sănătatea organismului pe termen lung, iar în același timp îți hrănești și pasiunile, poate demult uitate. 


După cum ai observat, toate aceste metode prezentate sunt simple practici, dar care contribuie la sănătatea organismului. Astfel, dacă vrei să te menții mereu în formă, formează o rutină sănătoasă cu ajutorul lor. 

Sursa foto: Shutterstock