5 obiceiuri alimentare care susțin vitalitatea în timpul verilor caniculare

.

În timpul zilelor călduroase de vară, temperatura ridicată solicită organismul și ne simțim obosiți și lipsiți de vlagă. Putem susține însă corpul să producă energia dorită oferindu-i substanțele nutritive necesare. 

Iată cinci obiceiuri alimentare sănătoase care oferă vitalitate și o stare generală de bine chiar și în zilele toride de vară. 


Consumă alimente hidratante

Hidratarea este esențială pentru menținerea energiei. În timpul verii e necesar să oferim corpului un aport crescut de apă pentru a înlocui pierderile de hidroliți care se produc prin transpirație. Pentru o hidratare optimă consumă alimente bogate în apă. 

Fructele și legumele sunt minunate pentru o dietă revigorantă în timpul zilelor toride. Profită de abundența de produse de sezon, proaspete și nutritive. Pe lângă faptul că previn deshidratarea, ele sunt bogate în vitamine, minerale, fibre și antioxidanți. Include în dietă alimente precum: pepene verde, castraveți, căpșuni, roșii, cireșe, piersici. 


Salata verde este o altă opțiune ideală pentru mese ușoare și răcoritoare. Optează pentru salate delicioase cu diverse legume și verdeturi proaspete. Pentru un plus de proteine adăugă pui sau pește la grătar, semințe, nuci și brânză. Folosește sosuri ușoare, pe bază de ulei de măsline și suc de lămâie, care oferă antioxidanți și grăsimi sănătoase. 

Alege alimente ușor de digerat

Pentru a adapta organismul la stresul termic produs de căldură optează pentru o dietă ușoară. Consumă frecvent mese mici pentru a menține nivelul de energie constant și pentru a preveni senzația de greață sau balonare. Mesele consistente, dar  ușoare includ:

  • Supe-cremă (reci sau călduțe) – hidratante și hrănitoare, supele sunt de preferat unei ciorbe grase. Savurează supe de roșii sau de dovlecei, de morcovi, de mazăre sau de broccoli;
  • Smoothie-uri și sucuri naturale – personalizate în funcție de nevoi sunt o modalitate excelentă de a-ți începe ziua sau de a-ți oferi energie între mese;
  • Pește și fructe de mare – surse excelente de proteine și de acizi grași Omega-3 cu proprietăți antiinflamatoare;
  • Iaurt și produse lactate fermentate – conțin probiotice care ajută la sănătatea digestivă și imunitară și susțin un nivel optim de energie. Oferă-ți o gustare sau un mic dejun revigorant combinând iaurt cu fructe proaspete, miere sau cereale integrale;
  • Cereale integrale (quinoa, orezul brun, ovăzul, hrișca etc.) –  eliberează energia în mod constant, timp îndelungat, datorită complexului de vitamine B, conținutului ridicat de fibre și a carbohidraților complecși. Consumă-le la micul dejun sau adaugă-le în salate sau feluri principale.

Optează pentru alimente bogate în fibre

Fibrele stabilizează nivelul de zahăr din sânge și mențin un nivel constant de energie. Câteva tipuri de alimente care conțin fibre sunt:

  • Cerealele integrale;
  • Leguminoasele;
  • Fructele și legumele.

Pentru a permite organismului să se adapteze și să asimileze mai ușor fibrele, crește treptat aportul acestora și bea suficiente lichide.

Consumă grăsimi sănătoase

Pentru că sunt greu de digerat în perioada verii, evită mâncărurile grase. Consumă în schimb grăsimi sănătoase, esențiale pentru funcționarea optimă a organismului și pentru menținerea energiei. Include în alimentație:


  • Avocado – bogat în grăsimi mononesaturate, vitamine și minerale;
  • Nuci și semințe (migdale, in, chia, floarea-soarelui etc.) – surse concentrate de proteine și fibre. Adăugate în salate și smoothie-uri stabilizează nivelul zahărului din sânge și mențin senzația de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp;
  • Pește gras (somon, macrou, sardine, anșoa, hering, ton) – opțiuni delicioase și sănătoase pentru mesele de vară.

Evită mâncărurile procesate și de tip junk-food, mezelurile, prăjelile, semi-preparatele, sosurile grele și produsele de patiserie cu mult zahăr.


Limitează consumul de alcool și băuturi carbogazoase

Alcoolul și băuturile zaharoase conduc la deshidratare și produc fluctuații ale nivelului de energie. Poți opta în schimb pentru:

  • Apă – adaugă felii de lămâie, mentă, castravete sau fructe de pădure pentru o limonadă cu gust răcoritor;
  • Ceai rece din plante aromate (iasomie, ceai verde etc.);
  • Sucuri proaspete de fructe sau legume;
  • Lapte bătut, chefir sau sana.

Băuturile și alimentele prea reci, direct din frigider, induc organismului un șoc termic care activează mecanismele de producere a căldurii. De aceea, pentru a nu avea parte de efectul opus celui dorit, consumă-le la temperatura camerei. 


Nutrienții esențiali, carbohidrații complecși, proteinele, grăsimile sănătoase și fibrele fac diferența între o zi plină de energie sau una în care te simți fără vlagă. Pentru a te bucura de vitalitate de-a lungul zilelor toride de vară, consumă alimente proaspete, nutritive și hidratante. 

Sursă foto: Freepik