5 pași eficienți pentru îmbunătățirea calității somnului

 advertising.ringier
.

Ai observat că după o noapte cu somn de calitate, te trezești cu multă energie și reușești să fii productiv în tot ce ți-ai propus? Dacă nu ai mai avut de mult parte de nopți odihnitoare, ar fi bine să iei inițiativă, să vezi unde e problema și să o rezolvi. Poate nu ai un program de somn sau o rutină bine pusă la punct, poate bei cafea prea târziu după-amiaza sau stai cu ochii în telefon prea mult timp. Toate acestea sunt obiceiuri care îți afectează calitatea somnului și pe termen lung duc la apariția insomniilor și a oboselii cronice.

Iată 5 pași pe care îi poți face pentru a-ți îmbunătăți calitatea somnului!

Stabilește-ți un program de somn și ține-te de el

Nu trebuie să te culci la aceeași oră, dar măcar stabilește-ți un interval orar în care ar fi ideal să adormi (spre exemplu, între ora 22 și 23:30). Dacă te vei culca la aproximativ aceeași oră, inclusiv în weekend, corpul tău se va obișnui cu acest ritm de somn și cu timpul, vei vedea că vei reuși să te și trezești dimineața, fără alarmă. 

Creează un mediu potrivit pentru somn

Un mediu propice pentru somn include în primul rând o saltea pat confortabilă, ortopedică sau din spumă de memorie, lenjerii de pat din materiale naturale și o pernă care să îți susțină bine gâtul în funcție de poziția în care dormi. În dormitor trebuie să fie întuneric, răcoare (temperatura optimă pentru somn este între 18-20 grade Celsius) și liniște.

Dintre toate, salteaua este cea mai importantă. Degeaba e liniște și întuneric în dormitor, dar dormi pe o saltea veche, cu denivelări sau care scârțâie când te întorci în somn. Înlocuiește salteaua veche cu o saltea 140×200 (sau altă dimensiune de care ai nevoie) din spumă de memorie și vei vedea că s-a îmbunătățit instant calitatea somnului.

Adoptă o rutină de somn potrivită

Rutina înainte de somn este cea mai eficientă modalitate prin care poți adormi mai repede și te poți bucura de o noapte liniștită. Creierul nostru funcționează bine cu rutine și va începe să se pregătească de somn din momentul în care tu vei începe să te relaxezi cu o baie fierbinte, cu o carte bună sau o sesiune de meditație. Așa că, pregătește multe perne de dormit, o cană de ceai din plante și o revistă și uită de telefon. Specialiștii recomandă să nu mai stăm în lumina ecranelor sau a TV-ului cu 1-2 ore înainte de culcare dacă vrem să ne trezim odihniți.

Evită consumul de cafea

Multe persoane spun că pot bea cafea și seara, fără să le afecteze somnului în vreun fel. E adevărat că astfel de persoane pot adormi rapid chiar și după jumătate de oră după ce au băut o cafea, însă asta nu înseamnă că se vor odihni corespunzător. Evită consumul de cafea după ora 14-15. 

Gestionează cât mai bine stresul

Majoritatea episoadelor de insomnii sunt produse de stres, așa că, dacă vrei să te odihnești în fiecare noapte, ar fi bine să înveți să gestionezi stresul printr-o modalitate care funcționează pentru tine. Poate fi meditație, sport, muzică, lectură, scris, etc.

Aplică sfaturile de mai sus și vei vedea rapid îmbunătățiri în calitatea somnului tău!

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton