Ni se întâmplă de multe ori ca, după o perioadă încărcată sau după un eveniment stresant să ne propunem adoptarea unui stil de viață mai sănătos și să ne stabilim o mulțime de rezoluții legate de obiceiurile alimentare, activitatea fizică sau rutina de somn. De cele mai multe ori, după câteva încercări, ne simțim copleșiți de toate schimbările pe care ni le-am propus, care ne dau peste cap programul zilnic și ne fac să simțim o imensă presiune. În final, ne dăm bătuți, amânăm toate rezoluțiile și ne mai dăm răgaz o perioadă, amăgindu-ne că anul următor nu ne va găsi în același stadiu.
Secretul constă în modul de abordare al unui astfel de demers. Este binecunoscut faptul că, în general, suntem extrem de rezistenți la schimbări și atunci când accedem la un ritm de viață confortabil evităm pe cât posibil să ne abatem de la rutina obișnuită, chiar și atunci când schimbările sunt în beneficiul nostru. Însă, cu puțină voință și mult autocontrol, chiar și obiceiurile nesănătoase pot fi înlocuite. Iată 5 pași pe care să-i urmezi pentru a-ți schimba stilul de viață în unul mai sănătos.
- Fii prezentă și conștientă atunci când iei masa
A fi prezentă și conștientă atunci când iei masa pare un lucru banal, dar, este, de fapt, extrem de important.
În viețile noastre nebunești în care totul trebuie să se întâmple rapid, mâncatul este adesea considerat o pierdere de timp. Adesea alegem să ne uităm pe telefon sau să verificăm mailul în timp ce mâncăm.
Dacă ți se întâmplă și ție, trebuie să știi că este important să conștientizezi exact ceea ce se întâmplă la masă. În primul rând, pentru a-ți maximiza funcția digestivă, absorbția nutrienților și capacitatea de ardere a caloriilor. Aceasta pentru că digestia începe atunci când creierul tău vede, miroase și începe să anticipeze mâncarea. Aceasta se numește faza cefalică a digestiei.
Lipsa de atenție poate duce la reducerea fluxului sanguin către organele digestive și la reducerea producției de enzime digestive în intestin. Rezultatul este o scădere a digestiei, asimilării și absorbției nutrienților, care poate afecta, la rândul său, funcția imunitară, nivelul de energie și capacitatea de ardere a caloriilor. Acest lucru poate crește, de asemenea, șansele de tulburări digestive și tulburări intestinale.
Și suntem siguri că nu îți dorești nimic din toate acestea!
Totodată, faptul că nu ești prezentă și pe deplin conștientă în timp ce mănânci înseamnă că ocolești senzația de sațietate, pe care creierul tău o semnalează când organismul este sătul. Atunci când mănânci fără să te gândești, vei ajunge să mănânci mai mult decât dorește sau are nevoie corpul tău, iar acest lucru poate duce la creșterea în greutate.
De fapt, se pare că mâncatul fără noimă este unul dintre principalele motive pentru care oamenii iau în greutate. Un stil de viață sănătos înseamnă însă și o dietă echilibrată. Așadar, renunță la telefon în timpul mesei, include un complex de vitamine și ceva suplimente pentru imunitate în rutina alimentară, fii prezentă și bucură-te de mâncare. Este primul pas pe care îl poți face către un stil de viață sănătos.
- Include mișcarea în activitatea zilnică
Suntem cu toții de acord că exercițiile fizice regulate sunt o necesitate pentru a ne menține sănătatea, însă pentru unii oameni acest lucru reprezintă o problemă, din cauza constrângerilor de timp sau a lipsei de motivație.
Nu mulți au determinarea de a respecta un program de o oră la sală timp de trei-patru zile pe săptămână, chiar de la început. De aceea, îți recomandăm să încerci antrenamente de 15-20 de minute acasă, la birou, în drum spre casă, dar să le faci în fiecare zi. Exerciții, alergare, mers alert, orice activitate fizică se ia în considerare. Astfel îți va fi mai ușor să transformi sportul și exercițiile fizice într-un obicei.
În medie, este nevoie de peste două luni de activitate consecventă pentru ca sportul să devină parte din rutina ta zilnică. Dar merită, nu?
- Hidratează-te corespunzător
Menținerea hidratării este esențială pentru sănătate și pentru tonusul nostru psihic. De aceea, nu trebuie să subestimezi importanța consumului zilnic de apă și funcțiile pe care le îndeplinește în organism.
Apa împiedică mușchii să obosească la fel de repede și îți permite să te recuperezi mai rapid după activitatea fizică. De asemenea, hidratarea corespunzătoare contribuie la menținerea funcțiilor cognitive în parametri optimi. Apa este necesară în fiecare celulă din corpul tău, iar celulele creierului tău nu fac excepție. Apa ajută la transportarea oxigenului și a nutrienților către creier pentru o funcționare mentală optimă. Chiar și o deshidratare ușoară îți poate reduce semnificativ nivelul de concentrare, iar hidratarea insuficientă poate duce la scăderea memoriei și a performanțelor cognitive.
- Dormi. Când trebuie. Cât trebuie
A dormi suficient este esențial pentru a ne menține sănătatea în parametrii optimi. Când vine vorba de un stil de viață sănătos, somnul este la fel de important precum exercițiile fizice regulate și o dietă echilibrată.
Lipsa somnului îți poate afecta motivația sau capacitatea de a menține un stil de viață sănătos și poate contribui la creșterea în greutate.
Atunci când nu dormi suficient pentru o perioadă mai lungă de timp, acest lucru poate interfera cu capacitatea organismului tău de a regla corect aportul alimentar.
- Oferă-ți recompense
Mereu ai nevoie de mai mult timp pentru tine, însă nu reușești să prioritizezi un moment de relaxare pentru minte și corp? Acum ar fi momentul să faci câteva schimbări în programul săptămânal.
Adevărul este că un moment de răsfăț din când în când te ajută să dai tot ce ai mai bun în orice activitate intreprinzi; la job, acasă, în grupul de prieteni.
Dacă nu te ocupi mai întâi de bunăstarea ta și nu îți dai voie să te relaxezi uneori, te vei trezi epuizată și fără chef de viață. Așadar, găsește-ți timp pentru o zi la spa, un masaj de relaxare sau, de ce nu, o sesiune de shopping din când în când. Poate face minuni pentru starea ta de bine.
În concluzie, pentru a parcurge drumul către un stil de viață sănătos, cel mai important lucru este să conștientizezi nevoia de a face câteva schimbări și a ieși din zona de confort.
Sursa foto: Shutterstock.com
(P) Material publicitar realizat împreună cu Cosmopharm.eu