5 practici ecologice care sunt ușor de aplicat în viața de zi cu zi

 bogdan.galca
.

Practicile ecologice par, la prima vedere, mai greu de pus în aplicare. În fapt, ține de conștientizare, chiar dacă trebuie să lăsăm un pic la o parte confortul cu care ne-am obișnuit. Nu este greu, așadar hai să vedem împreună ce putem face pentru noi și mediul în care trăim.

Economisește apa și energia electrică

Economisirea despre care vorbim mai jos, nu este doar despre resursele mediului înconjurător, ci și despre plata unor facturi mai mici.

Un duș nu ar trebui să dureze mai mult 5-10 minute, iar apa poate fi oprită în timp ce nu ai nevoie de ea, de exemplu la aplicarea gelului de duș pe corp. Totodată, un alt consum inutil de apă îl mai poți face dimineața, atunci când te speli pe dinți. 

Energia electrică se poate economisi și ea. În primul rând, este important să te folosești, atât cât este posibil, de lumina naturală. Dacă stai la casă, acum e mai accesibil să te gândești la instalarea unor panouri solare. În plus, vei găsi tot felul de soluții inteligente pentru locuință, așa cum sunt termostatele moderne sau prizele Wi-Fi. 

De asemenea, la următoarea achiziție de electronice și electrocasnice urmărește indicele din clasa A de energie, iar dacă mai ai becuri incandescente prin casă, renunță rapid la ele.

Plimbă-te cu mijloace de transport eco

Chiar dacă încă nu ai bugetul necesar pentru a achiziționa o mașină electrică, ai variante de transport eco care se pot preta activităților și hobby-urilor tale. Cel mai bun exemplu este să te folosești de o bicicletă sau, de ce nu, o trotinetă electrică pentru a te deplasa dintr-un punct în altul. În afara orelor de aglomerație, transportul public ecologic poate fi și el o alternativă de deplasare pe distanțe ceva mai mari.

Desigur, sunt destule cazuri în care ai neapărat nevoie de o mașină, însă pentru asta asigură-te, în primul rând, că mașina ta personală stă bine cu emisiile de noxe sau nu are pierderi de lubrifiante, cum ar fi uleiul de motor.

Poartă cu tine o sacoșă din pânză

Pentru toate cumpărăturile pe care le faci zilnic, o sacoșă din pânză este cea mai bună investiție pe care o poți face, asta pentru că este reutilizabilă, se poate spăla și, în funcție de design, poate fi chiar cool să o porți pe braț. 

De asemenea, apelează, ori de câte ori este necesar, la sacosele biodegradabile, pe care le poți refolosi cu succes și la următoarea rundă cumpărături din magazin sau, desigur, utiliza în alte situații, precum la coșul menajer din bucătărie. 

Ambiționează-te să reciclezi selectiv

Procesul de reciclare selectivă se derulează și în țara noastră, cu toate că nu este suficient de bine implementat și, mai ales, promovat printr-o educație ecologică pe măsură. Însă, cu o simplă informare pe internet, vei putea înțelege ce și cum poți recicla selectiv.

Dacă în zona în care locuiești nu există încă această posibilitate de reciclare, poți face în felul următor: strânge sticla, cartonul și hârtia, respectiv plasticele și metalul în trei recipiente sau cutii mai mari, iar în momentul când se strâng suficiente deșeuri, du-te la primul centru de reciclare din zona ta. De asemenea, la supermarketurile mari sau unele magazine IT&C poți recicla inclusiv becuri, baterii, electronice mici sau medii, precum și diverse recipiente cosmetice. 

Deși pare un disconfort în rutina ta zilnică, acțiunea pe care o vei face este una foarte importantă pentru calitatea mediului în care, până la urmă, respiri și tu. Te vei obișnui cu această practică, iar un bun exemplu pentru alții poate pleca chiar de la tine!

Unde poți, plantează un copac

Dacă în grădina blocului nu ai posibilitatea să faci asta, plantează un copac în curtea unei case, fie că este a ta sau poate a bunicilor, respectiv participă la acțiuni de reîmpădurire, care sunt promovate destul de bine pe rețelele de socializare. Mai mult verde înseamnă mai mult aer curat, respectiv oxigen.

Prin urmare, poate practicile menționate mai sus nu te fac o ecologistă în adevăratul sens al cuvântului, însă cu siguranță vei contribui la o viață și un mediu înconjurător mai bun.

Sursa foto: Shutterstock.com

(P) Material publicitar realizat împreună cu Biodeck

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton