5 probleme de sănătate care pot afecta femeile cu vârsta peste 50 de ani

Odată cu înaintarea în vârstă sistemul imunitar poate începe să fie mai slăbit. Îți poate fi mai greu să depui efort fizic, durerile pot să apară mai des și să fie mai greu de gestionat, iar problemele de sănătate încep să își facă apariția.

Chiar dacă uneori înaintarea în vârstă vine cu multe provocări, este bine să știi la ce să te aștepți. În același timp, e important de avut în vedere faptul că orice boală poate fi tratată dacă este depistată la timp. Iată, totuși, cu ce probleme de sănătate se pot confrunta femeile trecute de vârsta de 50 de ani:

Hipertensiune

Sistemul vascular suferă modificări pe măsură ce înaintezi în vârstă. Acest lucru înseamnă că vasele de sânge devin mai puțin flexibile și crește riscul de infarct sau de a dezvolta boli cardiovasculare. Stresul și greutatea corporală ridicată pot contribui de asemenea la creșterea tensiunii arteriale.

Hipertensiunea poate fi ținută sub control cu ajutorul tratamentelor, dar și prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Mișcarea și alimentația echilibrată ajută la scăderea tensiunii arteriale.

Cancer

Cancerul este mult mai întâlnit în rândul femeilor în vârstă. Tocmai de aceea este important ca orice femeie să meargă regulat la medic pentru control și teste de screening. Unele tipuri de cancer poți fi tratate mult mai ușor dacă sunt depistate la timp.

De exemplu, cancerul endometrial este foarte vindecabil în stadiile incipiente. Pe de altă parte, cancerul ovarian este destul de greu de diagnosticat, motiv pentru care este important să mergi regulat la control dacă există factori de risc, precum antecedente familiale. Ginecologia oncologică include teste de screening special concepute pentru depistarea unui cancer de ovare.

Diabet

O altă boală care apare frecvent în rândul femeilor trecute de 50 de ani este diabetul. Din cauza deficitului de insulină, nivelul de glucoză din sânge crește și astfel riscul de a dezvolta diabet.

Senzația crescută de foame sau sete, urinarea frecventă, fluctuațiile de greutate sau vindecarea lentă a rănilor sunt doar câteva dintre simptomele asociate diabetului. Analizele de sânge anuale te pot ajuta să depistezi la timp această boală.

Osteoporoză

Osteoporoza este mult mai frecventă în rândul femeilor din cauza schimbărilor hormonale care au loc în timpul menopauzei. După menopauză, nivelul de estrogen scade, fapt care afectează densitatea oaselor.

Alți factori de risc care cresc șansele de a dezvolta osteoporoză sunt instalarea timpurie a menopauzei, adică înainte de 45 de ani, și intervenția pentru îndepărtarea uterului (histerectomie) făcută înainte de 45 de ani.

Incontinență urinară

Incontinență urinară înseamnă incapacitatea de a controla vezica urinară. Astfel pot să apară pierderi urinare atunci când strănuți sau tușești. În cazuri grave, nevoia de urinare poate fi atât de urgentă încât poți urina înainte să ajungi la toaletă.

Femeile au un risc crescut de a dezvolta incontinență urinară din cauza sarcinii, a nașterii vaginale sau a menopauzei. Toate schimbările care au loc în aceste perioade, precum și înaintarea în vârstă, afectează mușchii vezicii urinare.

Așadar, vârsta își poate spune cuvântul atunci când vine vorba de sănătatea femeilor. Modificările hormonale, stilul de viață și factorii genetici sunt doar câteva dintre cauzele care duc la apariția unui număr ridicat de boli în rândul femeilor, în special după vârstă de 50 de ani.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton