5 reguli pe care să le respecți pentru a fi un șofer bun 

 advertising.ringier
.

Sursa foto: Freepik

Indiferent dacă ești șofer începător sau dacă ai de ceva timp permisul, întotdeauna este loc de mai bine. De aceea, îți prezentăm în continuare regulile de care să ții cont pentru a deveni un șofer mai bun. 

Ține cont de modificările Codului Rutier 

Așa cum probabil știi, Codul Rutier se schimbă periodic, pentru ca întreaga circulație rutieră să se desfășoare în cele mai bune condiții și pentru ca toți participanții la trafic să fie în siguranță. De aceea, chiar dacă nu urmărești știrile, fă-ți un obicei din a căuta pe internet la ceva timp modificările Codului Rutier. Spre exemplu, recent s-a implementat o modificare: faza scurtă a devenit obligatorie pe toate drumurile publice, inclusiv cele naționale și județene, nu doar pe autostrăzi, drumuri expres sau drumuri europene, cum era valabil până acum. 

Verifică să ai asigurările valabile 

Două asigurări sunt importante, atât pentru șoferii persoane fizice, dar și pentru mașinile înregistrate pe companie: RCA și CASCO. Polița CASCO nu este obligatorie, însă este extrem de utilă. În schimb, asigurarea RCA este obligatorie, ceea ce înseamnă că nu poți circula pe drumurile publice fără aceasta. 

Asigurarea RCA reprezintă o protecție esențială pentru șoferi și proprietari de autovehicule. Aceasta este valabilă pe o perioadă specifică și oferă acoperire pentru daunele materiale și corporale cauzate terților în cazul unui accident rutier. Având asigurarea RCA valabilă, poți circula fără griji. Dacă nu ai timp să mergi la un broker pentru a reînnoi polița, este bine să știi că poți opta pentru asigurare RCA online de pe epolite.ro

Plătește taxele de drum 

În țara noastră există două tipuri de taxe de drum: rovinieta și taxa de poduri. Când trebuie să plătești rovinieta? Când circuli pe autostrăzi, drumuri naționale și europene. Este o taxă pe care o poți achiziționa pe o zi, o săptămână, o lună sau un an. Taxele de pod se plătesc pentru folosirea podurilor din țară, respectiv pentru podul de la Cernavodă, podul Giurgeni – Vadu Oii, podul Calafat – Vidin și podul Giurgiu – Ruse. 

Circulă prudent, fără a deranja 

Condusul prudent este esențial pentru siguranța rutieră și pentru a evita deranjarea celoralți șoferi. Practicând o conducere defensivă și anticipând situațiile de trafic, se pot evita manevre bruște sau neprevăzute care ar putea crea disconfort sau pericol pentru ceilalți participanți la trafic. Menținerea unei viteze corespunzătoare și păstrarea distanței suficiente față de vehiculul din față oferă timp și spațiu pentru a reacționa în mod sigur la orice situație neașteptată. Respectarea regulilor de circulație și semnalizarea corectă a intențiilor facilitează interacțiunea cu ceilalți șoferi și promovează o atmosferă de încredere și respect reciproc pe drumurile publice.

Folosește rute alternative 

Nu în ultimul rând, obișnuiește-te să folosești rute alternative. Acest lucru este valabil și pentru orașe, când poți circula pe străduțe în loc să aștepți la coadă pe bulevardele aglomerate, cât și în afara orașelor, când poți ocoli câțiva kilometri, însă poți economisi chiar și câteva ore bune de stat în trafic și consumând combustibil în gol. 

Aceste sunt principalele reguli pe care orice șofer ar trebui să le respecte. 

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton