5 semne că trebuie să-ți înlocuiești mașina de spălat rufe

.

Multe sunt obiectele electrocasnice cărora le datorăm confortul vieții moderne, iar între ele mașina de spălat rufe ocupă un rol central. Nefuncționarea acesteia la parametrii în care ne-am obișnuit sau, mai grav, încetarea completă a funcționării generează un stres și un efort suplimentar necesar spălării rufelor, pe care nu îl putem diminua sau elimina decât prin achiziționarea imediată a unui nou aparat.

Care sunt semnele evidente care ar trebui să ne determine să căutăm urgent o nouă mașină de spălat? Rândurile de mai jos îți oferă acele răspunsuri de care ai nevoie.


Zgomote și vibrații anormale

Mașina de spălat nu este tocmai cel mai silențios aparat electrocasnic dintr-o locuință, însă dacă este echilibrată corespunzător la instalare și utilizată conform instrucțiunilor producătorului, zgomotul devine acceptabil. După ani de utilizare, mașina de spălat are tendința de a genera din ce în ce mai multe zgomote – unele pot fi alarme false, un picior slăbit, un furtun nelalocul lui. Acest fenomen este normal: motorul care angrenează cilindrul generează vibrații, cilindrul este supus unui stres imens ori de câte ori mașina este utilizată și, în timp, elementele de susținere cedează.


Frecvent, o vizită a unui tehnician specializat ne poate lămuri rapid care este sursa zgomotelor sau în ce măsură costul reparațiilor și a pieselor de schimb justifică intervenția. Din fericire, însă, există o gamă variată de modele de mașini de spălat rufe de la producători de încredere care pot satisface chiar și cele mai exigente gusturi și care beneficiază de garanție extinsă.

Clătire și spălare necorespunzătoare

Este cunoscut faptul că mașinile de spălat rufe moderne utilizează tehnologii avansate care permit un consum redus de apă și o utilizare optimă a acesteia pentru spălarea și clătirea hainelor. Chiar dacă, cel mai probabil, nu avem la dispoziție un sistem de monitorizare a consumului de apă, clătirea necorespunzătoare, prezența urmelor de detergent sau spumă și chiar spălarea neconformă sunt semne cât se poate de clare ale necesității schimbării mașinii, mai cu seamă dacă aceste întâmplări nefericite au caracter repetitiv, iar mașina este destul de veche.


Scurgeri de apă

Unul dintre cele mai frecvente semne de defecțiune ale mașinii de spălat este prezența unor scurgeri de apă în preajma acesteia. În unele cazuri fericite, scurgerea este cauzată de un furtun de evacuare sau alimentare defect sau de o garnitură crăpată la ușa de alimentare. Este, însă, posibilă și o apariție unei defecțiuni mai grave, precum o fisură în cilindru sau la legăturile de etanșare din interior, caz în care este necesară chemarea unui tehnician pentru evaluarea costurilor reparației sau, pur și simplu, înlocuirea mașinii.


Apariția urmelor de rugină

Este mai degrabă o problemă estetică dar, în condițiile în care tabla care îmbracă mașina de spălat este vopsită electrostatic și tratată anti-rugină, apariția urmelor de oxidare sunt un semn că mașina are o vârstă suficient de înaintată pentru a fi înlocuită. În mod frecvent, aceste imperfecțiuni de ordin estetic sunt însoțite de funcționări defectuoase ale unora dintre butoane sau de comportamente anormale ale mașinii de spălat în timpul ciclurilor de spălare.


Tamburul nu se mai învârte la finalul ciclului de funcționare.

Este un alt incident frecvent a cărui apariție este cauzată în principal de o defecțiune a motorului care nu mai poate genera suficientă forță pentru a determina rotirea tamburului la viteza dorită sau o defecțiune a unui senzor de presiune. Problemele apărute în sistemul de monitorizare a presiunii pot determina și o împiedicare a golirii tamburului de apă, în pofida terminării programului.

În general, mașinile de spălat nu sunt sunt obiecte care să cedeze imediat, ci mai degrabă se încadrează în acea categorie de dispozitive „greu de ucis’. Beneficiul pentru tine, ca utilizator, este acela că semnele că mașina de spălat rufe urmează să cedeze îți dau timpul necesar pentru căutarea înlocuitorului perfect.