5 sfaturi care te ajută să eviți risipa alimentară

 advertising.ringier
.

Un stil de viață sănătos implică, în egală măsură, grija pentru corpul, mintea și starea de spirit, dar și față de obiceiurile zilnice pe care le ai. Unul dintre aceste obiceiuri este felul în care te raportezi la mâncare, mai exact la risipa alimentară. Dacă ești în căutarea unor sfaturi care să te ajute să o reduci, ți-am pregătit unele practice mai jos. 

  1. Planul alimentar săptămânal

Disciplina ne ajută să avem un stil de viață exemplar, dar și unul alimentar. Când îți organizezi mesele săptămânal, scapi de cumpărăturile impulsive, de întrebările legate de prepararea meselor, iar în final, pentru că știi ce și cum să cumperi, de risipa alimentară. 

Câteva sfaturi pentru a crea un plan alimentar săptămânal:

  • personalizează planul în funcție de nevoile membrilor familiei, pentru a fi mai ușor să cauți alimentele care să se potrivească cu mese diverse;
  • stabilește prioritățile și include rețete rapide sau testează unele noi;
  • gândește-te la timpul pe care îl acorzi gătitului;
  • jonglează cu ingrediente care pot fi adaptate și în alte rețete;
  • stabilește o zi pentru a face lista de cumpărături. 
  1. Depozitarea corectă a alimentelor

Un alt pas important în lupta contra risipei alimentare este depozitarea și păstrarea corectă a alimentelor în frigider. De exemplu, fructele și legumele se pot altera ușor dacă nu au suficient aer sau dacă nu sunt păstrate la o temperatură potrivită. Înainte de toate, asigură-te că alegi acele frigidere bine compartimentate, care să-ți permită depozitarea corespunzătoare. 

Cum se depozitează corect alimentele în frigider? După cum urmează:

  • ouăle și laptele nu se păstrează pe ușa frigiderului pentru că este locul cu cele mai ridicate temperaturi; cel mai bun loc este deasupra lăzii pentru fructe și legume;
  • pe ușa frigiderului stau în siguranță sucurile, apa, sosurile sau dulcețurile;
  • lada frigiderului este compartimentul cu umiditatea cea mai mare și nu este recomandată pentru ceapă sau cartofi;
  • pe raftul din mijloc pot fi depozitate mâncărurile gătite, iar sus, unde temperatura este mai ridicată, brânzeturile maturate, iaurturile sau untul. 
  1. Inventarul săptămânal al alimentelor

Înainte de a planifica meniul săptămânal, inventariază fiecare raft și compartiment al frigiderului. S-ar putea să mai ai o conservă deschisă din ziua precedentă sau o pungă de paste gata să expire. După ce ai luat la rând toate alimentele, stabilește în funcție de ele ce vrei să mănânci și să gătești pentru zilele următoare. Găsește alternative pentru rețete deja știute sau inventează unele noi. Toate cu un singur scop: evitarea risipei alimentare. 

  1. Lista de cumpărături

Dacă ai terminat planul alimentar și inventarierea alimentelor, este momentul listei de cumpărături. Aceasta te scapă de decizii impulsive în magazin și, în același timp, te ajută să ai un buget fix pentru mâncare. 

În magazin urmărește data de expirare a alimentelor și evită să cumperi acele produse care au data de expirare apropiată, dacă nu le gătești în zilele următoare. De asemenea, urmărește și raionul cu produse perisabile aflate la reducere, cum ar fi fructele pătate sau legumele care nu au un aspect tocmai frumos. Din ele poate ieși o rețetă delicioasă dacă o prepari în ziua respectivă și ai siguranța că nu vor fi aruncate de personalul magazinului. 

  1. Dozarea porțiilor de mâncare

O altă regulă care funcționează de minune împotriva risipei alimentare este să pui în farfurie cât știi sigur că poți mânca – pentru tine, familie sau invitații de la masă. Totuși, dacă va rămâne mâncare neterminată, ea poate fi păstrată pentru a doua zi.. În plus, cu o porție mai mică, poți mânca liniștit și desertul. 

Planul alimentar, depozitarea corectă a alimentelor și inventarierea lor, lista de cumpărături și dozarea corectă a porțiilor sunt doar cinci dintre sfaturile care te ajută să eviți risipa alimentară. Ține cont de ele și ești cu un pas mai aproape de un stil de viață responsabil. 


Sursa foto: Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton