5 sfaturi de care să ții cont pentru a deveni cea mai bună prietenă a fiicei tale, în perioada adolescenței

 advertising.ringier
.

Adolescenții experimentează un cumul de schimbări hormonale ce se manifestă, printre altele, prin fragilitate emoțională. Tot în această perioadă adolescentele trec printr-un proces complex de descoperire a identității. Acest proces le consumă multă energie și concentrare și le poate face, uneori, ușor iritabile.

Așadar, este de înțeles de ce adolescența poate fi o perioadă dificilă pentru relația mamă-fiică. Totuși, există strategii pentru a stabili o legătură sănătoasă și stabilă.

Iată ce poți face pentru a construi, între tine și fiica ta, o relație bazată pe încredere, în perioada adolescenței.

1. Pune-te în locul ei, înainte de a avea discuții în contradictoriu

Adesea, adolescentele se simt prea criticate de mamele lor, ceea ce li se pare nedrept, mai ales atunci când încearcă să fie independente.

Pe de altă parte, mamele simt că fiicele lor refuză să le asculte sfaturile și iau decizii greșite. De asemenea, în această perioadă, mamele își doresc ca fiicele lor să petreacă mai mult timp cu ele și să comunice mai mult.

Înainte de a avea discuții în contradictoriu cu fiica ta, gândește-te la ceea ce ar putea simți ea și încearcă să îți amintești perioada adolescenței tale. De multe ori, experiența ei este una firească, pentru un adolescent.

De asemenea, ai putea să îi explici ca ai trecut și tu prin anumite situații și ai putea încerca să o ajuți să îți înțeleagă punctul de vedere.

2. Încearcă să ai așteptări realiste și arată-i că ai încredere în opiniile ei

Creează reguli, stabilește așteptări realiste în ceea ce o privește și comunica-le în mod regulat. Explică-i raționamentul din spatele regulilor pe care le impui, stabilind care dintre acestea sunt nenegociabile, dar adăugând aspecte în care flexibilitatea este o opțiune.

Faptul că o tratezi ca pe un adult în devenire poate fi de ajutor și îi va arăta că îi respecți opiniile, în limitele rezonabilului. 

Pentru că este important să petreci timp de calitate cu fiica ta, ai putea organiza lucrurile astfel încât decizia privind locul sau activitatea pe care o faceți împreună să îi revină ei. Astfel, îi arăți că îi apreciezi independența. Dacă mergeți la shopping în căutarea unui cadou, oferă-i ocazia să vină cu propriile sugestii. S-ar putea să fie mai familiarizată cu noutățile din zona parfumurilor, de exemplu, iar sugestia ei de a opta pentru un parfum Ariana Grande să fie tocmai potrivită pentru destinatarul cadoului.

3. Înțelege care sunt nevoile ei

Comunicarea deficitară apare atunci când presupunem că știm care sunt nevoile altei persoane. Întreab-o despre nevoile ei, înainte de a încerca să rezolvi o situație. Dacă fiica ta vine la tine cu o problemă, ar putea să-și dorească să fie ascultată sau să încerce să rezolve situația împreună cu tine. 

De asemenea, ați putea încerca împreună diferite tehnici de  exprimare a emoțiilor, prin care să o ajuți să înțeleagă diferitele emoții pe care le trăiește, de ce apar și cum să le gestioneze.

O mare parte din acest proces constă în a învăța să o asculți cu empatie și înțelegere.

4. Fii deschisă și cu privire la nevoile tale

Conflictul cu adolescenții apare și atunci când nevoile părintelui sunt ignorate. Stabilește care sunt nevoile tale în relația cu fiica ta, apoi comunică-i acest lucru în mod deschis. De exemplu, s-ar putea să simți că nu ești ascultată sau că nu îți sunt respectate regulile.

Exprimă aceste lucruri prin formulări de genul: „Aș aprecia dacă ai asculta și perspectiva mea'.

5. Fii un ascultător activ în discuțiile mamă-fiică

Deși îi comunici că poate discuta cu tine despre orice, adolescenta ta ar putea ajunge să se simtă speriată sau rușinată să îți dezvăluie anumite informații. 

Pentru a dezvolta o relație bazată pe încredere, în care fiica ta se va simți înțeleasă și va veni la tine, atunci când are nevoie de sprijin sau un sfat, este important să ai o comunicare echilibrată și să nu o bombardezi cu întrebări, atunci când aveți o discuție. Concentrează-te pe întrebările referitoare la felul în care se simte într-o anumită situație; astfel, sunt șanse mari să afli ce o preocupă și să îi poți oferi un sfat.

Adesea, cea mai dificilă parte este să îți controlezi temperamentul și să reacționezi la veștile primite într-un mod neutru. Oferă-i un exemplu și arată-i cum ar reacționa un adult în fața unor probleme similare, ajutând-o să înțeleagă faptul că o susții cu adevărat. Îi poți explica mai târziu, cu calm, de ce dezaprobi comportamentul, după ce ai stabilit că ești lângă ea, pentru a o sprijini.

Așadar, construirea unei relații de încredere mamă-fiică implică, mai ales în perioada adolescenței, un compromis de ambele părți. Punându-te în locul ei, analizându-ți așteptările și fiind deschisă cu privire la nevoile amândurora, te îndrepți spre o relație mai solidă și mai fericită cu fiica ta adolescentă. 

Sursa foto: shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton