5 sfaturi esențiale pentru primul tău drum lung la volan

.

Cei mai mulți dintre proaspeții posesori ai unui permis de conducere au emoții înainte să pornească la primul lor drum de peste 200-300 de kilometri. Este complet normal. 

Pe măsură ce distanța de condus se mărește, cresc atât numărul riscurilor și al măsurilor de precauție pe care trebuie să le luăm, cât și timpul de concentrare pe care trebuie să-l alocăm exclusiv șofatului. 


Pe cât de greu par toți acești factori de gestionat la prima vedere, pe atât de ușor îi vei putea pune în practică dacă ții cont de câteva sfaturi importante.

1. Verifică mașina

O serie de verificări tehnice uzuale efectuate chiar înainte de călătorie te pot scuti de probleme majore. Indiferent dacă ai o masina smart mică și compactă sau un minivan spațios, înainte de plecare, trebuie să verifici:

Presiunea pneurilor

O presiune prea scăzută sau prea ridicată determină, printre altele, un nivel redus de aderență a cauciucurilor, o distanță de frânare mai mare și mai multe șanse să faci pană. 


Poți verifica presiunea anvelopelor cu un manometru portabil sau într-o benzinărie. Este indicat să faci acest lucru la rece, înainte ca roțile să apuce să se încingă. În caz contrar, dilatarea aerului din interior va face ca presiunea afișată să fie eronată.

Sistemul de iluminare

Controlează farurile, lămpile de semnalizare și avarie, frânare, ceață, marșarier și de iluminare a plăcii de înmatriculare. Chiar dacă toate funcționează, asigură-te că ai și becuri de rezervă pentru fiecare în parte.

Sistemul de frânare

Testează eficiența pedalei de frână în mers, într-un loc sigur, fără trafic. Observă dacă mașina se oprește ușor, fără derapaje și sunete neobișnuite. Dacă nu îți poți da seama care este starea sistemului de frânare, apelează la un centru de service autorizat pentru o verificare profesională. 

Lichidul de răcire

Pentru a menține motorul mașinii într-o stare optimă și a preveni supraîncălzirea, este esențial ca nivelul lichidului de răcire să fie mereu între indicatoarele „minim’ și „maxim’ de pe vasul de expansiune. Ai grijă, totuși, să faci verificarea doar atunci când motorul este rece.


Uleiul de motor

Un nivel optim de ulei se traduce în multiple avantaje: performanță crescută și durată de viață mai mare pentru motor, economie de combustibil, amortizarea sunetului. În schimb, dacă parcurgi drumuri lungi cu prea puțin ulei, motorul se poate deteriora sau chiar bloca în mers.

2. Planifică ruta cu atenție

Este indicat să planifici traseul cu câteva zile înainte de călătorie. Apelează la aplicația ta preferată de navigație pentru a analiza rutele posibile și personalizează-i opțiunile în funcție de preferințele tale. Poți face simulări în mai multe zile la aceeași oră la care estimezi că vei porni la drum. 


În plus, cu cât îți alegi ruta mai devreme, cu atât ai mai mult timp la dispoziție ca să descoperi alte puncte de interes, cum ar fi stațiile de carburant sau parcările amenajate. 

3. Fii cu un pas înaintea problemelor

Roata de rezervă și componentele kitului de prim ajutor au fost gândite pentru cele mai comune situații critice, însă poți avea în vedere și alte obiecte care să-ți asigure o călătorie fără griji:

  • lanternă și baterii de rezervă;
  • mănuși de lucru;
  • unelte (set de chei, șurubelnițe, clești);
  • kit de reparație pentru pneuri;
  • coliere de plastic;
  • cabluri de pornire.

4. Pregătește un playlist de condus

Oricât de multă satisfacție ți-ar oferi șofatul, după 2-3 ore, plictiseala începe să se strecoare printre peisajele frumoase care îți ies în cale. Starea de monotonie devine chiar apăsătoare dacă nu ai un companion de drum și ai și nenorocul de a traversa zone fără semnal. 

Din fericire, te poți pregăi ușor pentru acest scenariu. Un playlist cu melodii energice, un podcast pe care îți doreai de mult să-l asculți sau un show de comedie audio îți asigură fluxul de divertisment de care ai nevoie pe măsură ce lași zeci de kilometri în spate. 


5. Asigură-ți confortul 

Una dintre greșelile pe care le putem face înainte de orice zi importantă este să neglijăm durata și calitatea somnului. Nu subestima importanța celor 8-9 ore nocturne de deconectare și odihnă completă. 

În ajutorul somnului vin alimentația sănătoasă, bogată în proteine și fibre, și hidratarea corespunzătoare. Împreună, toate ne ajută să procesăm informațiile mai ușor, să ne concentrăm pentru mai mult timp și ne alimentează cu energia necesară pentru a face față cu succes unei zile solicitante. 


În plus, este recomandat să alegi o ținută cât mai confortabilă pentru drumurile lungi la volan. Hainele confecționate din materiale naturale și, pentru zilele călduroase, cele care absorb transpirația, te vor ajuta să conduci mai relaxat. 

Nu neglija nici pauzele de odihnă. Un șofer începător ar trebui să oprească pentru o pauză

la 90-120 de minute de condus. Poți profita de pauze ca să te hidratezi, să iei o gustare și să faci stretching. 

Deși este important să acorzi atenție tuturor factorilor care pot influența performanța ta și a mașinii tale în timpul unei călătorii de durată, nu uita să te relaxezi. În fond, atitudinea calmă și optimistă este cel mai bun partener de drum. 


Sursă foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat de Autoklass