Să poți menține o stare de energie buna, pe toata perioada zilei, nu este știința rachetelor ! Este, de fapt, doar restabilirea echilibrului în corpul nostru. Așa ne-am nascut, astfel am trăit în primii ani ai vieții, dar undeva, pe parcurs am făcut schimbări. Ne-am transformat din adulți în copii și cu buna știința am renuntat la unele obiceiuri bune, am tolerat altele mai puțin bune, pentru ca eram tineri, plini de putere, energie și credeam ca nimic din toate acestea nu ne vor afecta.
Mai devreme sau mai târziu, începem să resimțim efectele compromisurilor făcute, ale programului dezordonat de viață. Iar dacă la 40+ intri în panică și crezi că ai îmbătrânit brusc, nu-ți pierde speranța, toate acestea se pot remedia.
Pas cu pas, așa cum le-ai pierdut, le vei recâștiga: energie pe tot parcursul zilei, somnul odihnitor noaptea, mișcarea, alimentația corectă și conectarea cu natura. Sunt 7 pași pe care dacă îi vei reintroduce în rutina zilnică îți vor reda o stare de bine pe care nu credeai că vei mai putea avea.
Un început de zi energizant – RITUALUL DIMINEȚII
În puținul timp pe care îl avem la dispoziție dimineata, pentru a ne pregăti de o nouă zi, o rutina matinală ne va ajuta să avem un maxim de eficiență într-un minim de timp disponibil.
Ce este bine de făcut
- Respectă ora de trezire și nu da amanare la ceas. Cele 5-10 minute amânare nu vor face decât să pună presiune pe timpul rămas la dispoziție.
- Un duș scurt este înviorator și alungă complet somnul
- Bea apă, cel puțin 500 ml în prima oră a zilei.
- Servește un mic dejun compus din proteine – ou fiert/brânză/șuncă – la care să adaugi legume proaspete.
Ce trebuie evitat
- Nu servi un mic dejun care contine zaharuri sau carbohidrati, renumitele cereale cu lapte îți vor crește brusc glicemia și la fel de repede va scădea. Aceasta înseamnă pentru corpul tău un carusel de energie, sus-jos care te va face să te simți slăbit, înfometat, irascibil.
STRESUL – cum poate să fie ținut sub control
Ce este bine de făcut
- Găsește-ți 5-10 minute pentru rugăciune sau meditație. Îți vor da pacea care să te însoțească pe tot parcursul zilei.
- Înainte de a începe ziua cu toată agitația ei, în drum spre serviciu, ascultă un post de radio sau muzica preferată.
Ce trebuie evitat
- Evită să amâni pentru dimineața, în grabă, lucruri pe care le poți face seara, în timp util.
GESTIONAREA TIMPULUI – pentru mai multă eficiență
Ce este bine de făcut
- Stabileste-ti prioritățile în funcție de importanța și urgența lor, conștient fiind că nu poți rezolva totul decât pas cu pas, etapă cu etapă.
- Organizează-ți programul pe baza unei agende care-ți va da o imagine de ansamblu asupra zilei sau săptămânii de lucru.
Ce trebuie evitat
- Evita supraaglomerarea programului, îți va aduce stres, oboseală și cu slabe șanse de reușită.
ALIMENTAȚIA CORECTĂ – pentru un bust de energie
Ce este bine de făcut
- Combinația de alimente care-ți asigură energie pe toata durata zilei, este masa principală compusă din ⅓ proteine și ⅔ salată proaspătă din legume de sezon
- Gustările sănătoase care îți asigură energie sunt fructe proaspete de sezon și nuci/semințe. Sau un iaurt simplu cu o mână de nuci/semințe ca și aport de proteine sănătoase.
- Exista o gama de suplimente alimentare prin care poți să-ți susții energia, în mod natural, pe tot parcursul zilei
Ce trebuie evitat
- Evită gustarile dulci dintre mese, este o falsă idee de plus de energie. Energia acordată de gustarile dulci este de scurtă durată cu riscul de a transforma acest surplus de dulce în grăsime.
- Evită băuturile energizante si fresh-urile de fructe, sunt purtătoare de calorii. Preferă apa/ceai simplu de plante și o gustare sănătoasă.
CONECTEAZĂ-TE CU NATURA pentru a-ți reîncărca bateriile energetice
Ce este bine de făcut
- Rezervă timpul liber pe care îl ai la dispoziție pentru a-l petrece în aer liber. Pe o terasă, la plimbare într-un parc sau într-o zonă verde apropiată de locuință.
Ce trebuie evitat
- Petrecerea timpului liber în spații închise, atunci când ai avea posibilitatea să ieși în natură.
MIȘCAREA – o sursă de energie durabilă
Ce este bine de făcut
- Analizează bine motivele pentru care este important să incluzi mișcarea într-un stil de viață sănătos și începe cu pași mici, dar constanți.
- Profită de fiecare ocazie pe care o ai de a merge pe jos, de a urca etaje sau de a sta în picioare, mai ales dacă ai o muncă sedentară, de birou.
- Propune-ți cel puțin 5 zile/săptămână în care să ai o activitate sportivă sau mișcare de minim 30 min. Plimbare în parc, mers cu bicicleta, exerciții sau aparate la sală sau acasă, etc.
Ce trebuie evitat
- Amânarea este cel mai mare inamic al trecerii la un program regulat de mișcare. Scuze de genul: nu acum, plouă, e frig, e iarnă, sunt prea aglomerată în perioada aceasta a anului, voi începe de luni, din prima zi a lunii, îmi fac abonament la sală, dar nu chiar acum. Toate acestea nu păcălesc pe nimeni, nici chiar pe tine. Pentru fiecare zi în care ai înlocuit mișcarea cu o scuză te îndepărtezi tot mai mult de obiectivul tău de a avea energie și un tonus bun.
SOMNUL ODIHNITOR – cheia de succes a unei zile pline de energie
Ce este bine de făcut
- Propune-ți să ai un program de 7-8 ore de somn în timpul nopții. Până la urmă, este o decizie personală, nu trebuie să ceri permisiunea nimănui pentru asta. Există aplicații de sănătate, pe telefon sau ceas, care vor trimite notificări discrete pentru atenționare.
Ce trebuie evitat
- Evită contactul cu ecrane și dispozitive conectate la internet în ora dinainte de culcare. Dacă este posibil, acestor dispozitive să le fie interzis accesul în dormitor ?.
- Lumina albastră a ecranului întârzie producerea hormonului de somn, melatonina. De aceea este de preferat o lumină caldă în dormitor și eventual o carte. Camera bine aerisită completează condițiile optime pentru un somn profund și odihnitor.
Prin adoptarea acestor schimbări în rutina ta zilnică, vei putea să-ți crești nivelul de energie și să te bucuri de zile mai productive și mai împlinite.