7 specificații esențiale pentru un laptop de gaming

.

De-abia aștepți să te așezi în fața laptopului și să începi o misiune? Achiziționarea unui laptop performant necesită nu doar o importantă investiție financiară, ci și căutarea celor mai adecvate specificații, inclusiv tipul de tastatură și grafica oferită. 

Pentru ca procesul de cumpărare al laptopului tău de gaming să nu te copleșească, am pregătit un articol cu cele mai importante recomandări. Va trebui să ții în permanență cont de faptul că un laptop bun pentru jocuri trebuie să aibă o viteză mare de procesare, suficient spațiu de stocare și o placă grafică excelentă. Acestea sunt detalii esențiale atât pentru laptop cât și pentru un calculator pentru gaming, deoarece îți vor oferi performanță de top și o experiență de joc minunată. 


  1. Procesorul – CPU

PRocesorul este creierul laptopului tău, cel care coordonează toate aplicațiile pe care le vei rula. În funcție de bugetul pe care îl ai disponibil, poți opta pentru un minim Core i5. Procesorul este una dintre componentele care nu pot fi upgradate, așa că nu trebuie să faci nicio economie când vine vorba despre achiziția CPU. 

  1. Placa video GPU

Grafica jocurilor de ultimă generație este excelentă, iar pentru a te putea bucura de ea va trebui să ai instalată o placă video performantă. Poți opta pentru Nvidia GeForce RTX 31 series sau RTX30 pentru streaming 4K. Unele laptopuri pot include plăci video integrate, în loc de unele independente, însă acestea nu funcționează bine cu jocurile de ultimă generație, așa că te-ai putea confrunta cu lag-uri destul de mari. 


  1. Ecran

Dacă vei utiliza laptopul în special pentru gaming, va trebui să alegi o ecran cu o dimensiune de minim 15 inchi, pentru a putea vedea detaliile din joc. O rezoluție bună îți va permite să te joci fără să îți obosească ochii și fără să te doară capul. De asemenea, contrastul trebuie să fie excelent, iar luminozitatea ajustabilă. 

  1. Stocarea

Aici lucrurile se complică puțin, va trebui să alegi între viteză și capacitate. Clasicul HDD oferă capacitate ridicată, însă viteza este doar rezonabilă. Pe de altă parte, un SSD înseamnă viteză de până la 6 ori mai mare. Spațiul de stocare trebuie să fie suficient pentru sistemul de operare, aplicațiile pe care le folosești, dar și jocurile tale preferate. Pentru ca SSD-ul să ofere o performanță maximă, trebuie să aibă utilizat maxim 70% din capacitate. 

  1. RAM

Memoria random este utilizată intensiv în activitatea de gaming. Asta înseamnă că vei avea nevoie de un laptop nu doar cu un procesor puternic ci și cu suficientă memorie RAM. O memorie mai mică de 8 GB va provoca întârzieri și chiar blocaje, din acest motiv este recomandat minim 16 GB de RAM. Practic, memoria random este cea care face transferul datelor între spațiul de stocare și jocul pe care l-ai pornit. 


  1. Durata de viață a bateriei

Cu siguranță, un laptop de gaming nu îți va putea oferi foarte multă independență față de o priză. Cele mai bune modele oferă o autonomie de câteva ore, dar niciodată bateria unui laptop de gaming nu va dura 8 ore, la fel ca la un notebook utilizat pentru alte sarcini. 

  1. Conectivitatea

Porturile pe care le oferă laptopul reprezintă un detaliu important. Asigură-te că vei beneficia de minim un port HDMI și un port Ethernet, astfel încât să poți conecta diferite ecrane și conexiuni la internet de mare viteză. În plus, o conexiune Bluetooth este necesară pentru conectarea cu un controler și alte periferice. 


Ultima recomandare se referă la achiziționarea unui laptop de gaming ce va rezista fără probleme pentru câțiva ani. Ideal este să aloci o mare parte din buget pentru placa video, eventual un model high-end, care va oferi performanțe mai bune. GPU este mai importantă decât procesorul sau RAM, chiar dacă nici acestea nu trebuiesc neglijate. Spațiul de stocare poate fi upgradat, dar este indicat să ai de la început destul, deoarece jocurile ocupă mult loc.