8 aspecte importante când alegi gresia de baie pentru cabina de duș

.

Când alegi gresia de baie pentru cabina de duș trebuie să te gândești la o pardoseală care să facă față la umezeală, rezistentă la șocuri mecanice și cu proprietăți antiderapante. În plus, materialele alese să fie de cea mai bună calitate, rezistente în timp și cu aspect deosebit.

Când vorbim despre gresia de baie trebuie să știm că există mai multe tipuri și este important să le identifici când le achiziționezi pentru a le diferenția după caracteristici. În funcție de procesul de coacere, de modul de tăiere și de model, unele tipuri de gresie se vor potrivi mai bine pentru bucătărie, altele pentru baie, iar altele pentru terasă și așa mai departe.


Nu trebuie să te lași copleșit de multitudinea de opțiuni pe care le găsești pe piață când alegi gresia și faianță de baie. Trebuie să înțelegi care sunt caracteristicile importante de care ai nevoie și apoi să te asiguri că alegi plăcile potrivite conform designului băii tale.

Tipuri de gresie

  • Gresia porțelanată este obținută printr-un procedeu relativ complex, materialul obținut din nisip cimentat sau chiar din rocă este supus vitrificării, ceea ce înseamnă că este topit după care este solidificat și capătă, astfel, un aspect neted care seamănă cu porțelanul sau chiar cu marmura. Acest tip de gresie poate avea mai multe finisaje, printre care și mat sau lucios. O gresie de baie porțelanată are un finisaj premium, păstrându-și strălucirea și luciul natural în timp și vine cu un preț mai mare. În plus este caracterizat ca unul din cele mai dure materiale, calitate superioară, o foarte bună rezistență la șocuri mecanice și de temperatură, dar este și impermeabilă. Este recomandată în cazul folosirii încălzirii prin pardoseală. La toate acestea se adaugă un design de excepție ce poate imita lemnul natural, marmura și altele.
  • Gresia glazurată, care este numită și simplă sau smălțuită, se face prin două procese de coacere sau de ardere în urma cărora una dintre fețele gresiei, respectiv cea superioară capătă un aspect glazurat, mai lucios. Plăcile ceramice sunt poroase, cu multe găuri mici, microscopice, fiind ușor pentru apă și bacterii să pătrundă. Așadar, dacă găsești o gresie de baie ceramică care îți place foarte mult pentru duș, asigură-te că este vitrată. Acest lucru va sigila părțile poroase ale plăcii vulnerabile la mucegai. Acest tip de gresie este potrivit pentru băi, deoarece glazura potrivită poate face îngrijirea și întreținerea extrem de ușoară. Ceramica glazurată este mai rezistentă la zgârieturi și la acumularea de murdărie și este disponibilă într-o varietate și mai mare de culori și stiluri decât omologii lor din porțelan. O astfel de gresie de baie are o rezistența la alunecare medie sau ridicată ceea ce o face potrivită pentru cabina de duș.

Cum alegi tipul de gresie potrivit pentru cabina de duș

  1. Siguranța trebuie să fie obligatorie pentru gresia cabinei de duș. Atunci când te gândești la felul în care vrei să arate baia ta, trebuie să iei în calcul mai multe aspecte, însă cel mai important este ca, atunci când alegi gresie pentru baie, aceasta să-ți ofere în primul rând siguranță. Caută să investești în produse de calitate care să-ți ofere aderență atunci când podeaua este umedă, după ce ai ieșit din duș.
  2. Igiena este un must-have foarte important pentru o gresie de baie în cabina de duș. Trebuie să alegi modele de gresie de baie care pot fi foarte ușor de întreținut și curățat. Materialul trebuie să fie rezistent și să nu se degradeze atunci când intră în contact cu produsele pe care le folosești pentru curățenie și igienizare.
  3. Impermeabilitatea este atuul unei gresii de calitate. O gresie de baie porțelanată este mereu sută la sută impermeabilă, chiar dacă firmele de profil oferă produse cum este gresia glazurată cu impermeabilitate crescută. Este foarte indicat să cumperi o gresie rezistentă la apă, care va ajuta la izolarea zonei din jurul cabinei de duș.
  4. Suprafața plăcilor de gresie poate fi mată sau lucioasă, calitate ce depinde în primul rând de preferințele cumpărătorului. Trebuie însă să reamintim că suprafața lucioasă scoate în evidență petele și amprentele, în timp ce oferă totuși un șarm cabinei de duș.
  5. Dimensiunea plăcii de gresie de baie contează foarte mult. În mod normal trebuie să considerăm mărimea plăcilor ceramice în funcție de mărimea camerei de duș sau a încăperii în general. Cu cât aceste spații sunt mai mari, cu atât se pot folosi formate mai mari ale plăcilor de gresie de baie. Este o regulă ce poate fi încălcată de specialiștii în design interior pentru a evidenția unicitatea anumitor proiecte. În altă ordine de idei plăcile mici înseamnă mai multe rosturi de etanșeizat.
  6. O gresie de baie poate fi produsă din lut alb sau roșu, iar această caracteristică se observă imediat când ne uităm pe spatele neglazurat. Dacă lutul este alb, de regulă, placa ceramică este mai rezistentă la factori externi, și are o absorbție mai mică a apei, în comparație cu placa ceramică produsă din lut roșu. Placa de gresie produsă din lut alb este considerată net superioară celei produse din lut roșu.
  7. O gresie de baie poate să fie rectificată sau nerectificată. Gresia rectificată este o placă ceramică cu mărimi mult mai precise decât cea nerectificată. Prin rectificare toate colțurile plăcilor ceramice sunt tăiate la exact 90°. Acest unghi le caracterizează și le permite, din acest motiv, să fie aplicate cu rosturi minime de 1 mm, ceea ce ne permite să avem un rezultat final mai ușor de impermeabilizat.
  8. Rezistența la abraziune împarte plăcile de gresie în cinci tipuri de rezistență, de la plăci ce sunt recomandate numai montării pe perete până la al cincilea tip care este destinat unui trafic intens și cu toate acestea să nu prezinte urme de uzură după ce este folosită un timp considerabil.