Află cum să scapi de petele pigmentare

.

Hiperpigmentarea apare în momentul în care producția de melanină este mai mare decât de obicei în anumite zone ale pielii. Astfel, apar pete brune pe suprafețele expuse la soare: față, gât umeri.

Melanina este pigmentul natural care conferă culoare ochilor, pielii și părului. Cu cât este mai mare cantitatea de melanină, cu atât ochii, pielea și părul vor avea o culoare mai închisă. Nivelul de melanină este dictat, în mare măsură, de factorul genetic. Însă, de-a lungul vieții, producția de melanină poate fi influențată de mulți alți factori. Expunerea la lumina ultravioletă, vârsta și schimbările hormonale sunt printre principalele cauze ale hiperpigmentării. Unele pete pigmentare pot apărea și în urma unor leziuni acneice: hiperpigmentare postinflamatorie.


Cu toate că hiperpigmentarea nu reprezintă un motiv de îngrijorare în ceea ce privește sănătatea fizică și, prin urmare, tratamentul nu este obligatoriu, aceasta poate avea efecte negative asupra stimei de sine.

Tratamentul petelor pigmentare necesită timp și răbdare, iar rezultatele pot varia de la persoană la persoană, având în vedere că factorul genetic joacă un rol important.

Vestea bună este că petele pigmentare pot fi prevenite, atât printr-un stil de viață echilibrat, cât și printr-o rutină adecvată de îngrijire a pielii.


Cum să previi hiperpigmentarea

Pentru că petele pigmentare pot fi inestetice, iar tratamentul acestora este de durată, prevenția este cea mai eficientă metodă de a avea mereu tenul luminos, mai ales în cazul în care există o predispoziție genetică pentru hiperpigmentare.

Iată cum poți preveni apariția petelor pigmentare:

Urmează o rutină eficientă de îngrijire a pielii

Pentru a avea o piele sănătoasă, rutina de îngrijire are un rol esențial. Sunt două etape importante în rutina de îngrijire, atât dimineața, cât și seara:

  • curățarea: simplă – dimineața (spălare), în doi pași – seara (demachiere, spălare);
  • hidratarea.

Pe lângă aceste două etape esențiale, mai sunt și alți pași care contribuie la menținerea luminozității, elasticității, rezistenței și tinereții pielii.

Dimineața, protecția împotriva razelor ultraviolete nu trebuie să lipsească nici măcar în sezonul rece. Seara, exfolierea ajută la regenerarea celulară. Produsele cu apă termală sunt recomandate atât dimineața, cât și seara (între cele două etape de bază), pentru calmarea pielii.


Produsele folosite în rutina de îngrijire trebuie alese în funcție de tipul de ten și de nevoile specifice. Există însă și produse care sunt eficiente pentru toate tipurile de piele (uscată, grasă, mixtă sau normală), cu diferite sensibilități sau nevoi, fie că e vorba de piele matură sau deshidratată, fie de piele hiperpigmentată sau predispusă la acnee.

Un astfel de produs este Gelul de curățare cu Acid Glicolic 3%. Cel mai recent produs inovator lansat de Ivatherm, Gelul de curățare cu Acid Glicolic 3% conține cel mai cunoscut alfa-hidroxi acid (AHA), care îndepărtează impuritățile, purifică pielea și stimulează sinteza colagenului, glicerină, care protejează și hidratează pielea, precum și apă termală Herculane, care are efect antioxidant, calmant și antiinflamator.


De ce ar trebui introdus Gelul de curățare cu Acid Glicolic 3% în rutina zilnică de îngrijire?

  • pentru că îndepărtează impuritățile, exfoliază blând și uniformizează pielea;
  • pentru că, prin exfoliere, îndepărtează keratinocitele încărcate cu melanină și depigmentează pielea;
  • pentru că susține regenerarea celulară;
  • pentru că hidratează pielea;
  • pentru că sprijină sinteza colagenului și nivelul elastinei, având efect antiîmbătrânire.

Evită expunerea la soare

Expunerea la soare este principala cauză de apariție a petelor de pigmentare, numite și pete solare sau lentigine solare.


Pentru a preveni deteriorarea cauzată de soare, este bine să aplici în fiecare dimineață, cu 15 – 30 de minute înainte de a ieși din casă, o cremă cu factor de protecție solară, cu spectru larg de acoperire și SPF de cel puțin 30. Totodată, este indicat să te ferești de lumina directă a soarelui, în special în timpul orelor de vârf, respectiv 10.00 – 16.00.

Stai sub o umbrelă sau adăpostește-te la umbră, când ești în aer liber și razele soarelui sunt puternice, pentru a minimiza daunele provocate de radiațiile ultraviolete. De asemenea, poartă pălării cu boruri largi și ochelari de soare, pantaloni lungi și cămăși vaporoase, cu mâneci lungi, mai ales în sezonul cald.


Zonele cel mai predispuse la pete pigmentare sunt cele expuse la soare, precum fața și mâinile.

Consumă alimente sănătoase

Alimentele pe care le consumi în fiecare zi pot influența pozitiv sau negativ sănătatea cutanată. Pentru a preveni apariția petelor pigmentare, dar și pentru a-ți proteja pielea de factorii de mediu dăunători, este recomandat să ai o dietă bogată în fructe și legume și să consumi cel puțin doi litri de lichide în fiecare zi.

Consumă, zilnic, alimente bogate în vitaminele A, C și E, care ajută la iluminarea zonelor hiperpigmentate. Având proprietăți antioxidante și un conținut ridicat de nutrienți, vitaminele protejează pielea împotriva razelor ultraviolete, a poluării și a altor factori de mediu dăunători, au efect iluminator, dar și anti-aging,


Cum să tratezi petele pigmentare

De regulă, petele pigmentare apar odată cu înaintarea în vârstă, după ce pielea a fost expusă, vreme îndelungată, la soare. Se mai numesc și lentigine senile (pete de vârstă) și sunt fie sub forma unor puncte mici, răspândite pe suprafețe mici, fie pot afecta zone mari.

Există mai multe opțiuni pentru tratarea petelor pigmentare, însă, la fel ca în cazul prevenției, rutina de îngrijire a pielii este pionul principal.

Folosește produse de iluminare


Cremele și serumurile aplicate local, care conțin ingrediente ca vitamina C, niacinamida și extractul de licorice, contribuie la reducerea intensității petelor pigmentare de pe corp. Ivatherm are produse dedicate tenului pigmentat în gama Ivawhite.

  • Ivawhite Cremă depigmentantă – crește luminozitatea și netezește pielea sensibilă cu hiperpigmentare și pete întunecate. Conține extract vegetal din muguri de hamei, care ajută la reducerea numărul de melanocite active și inhibă producția de melanină, un derivat stabil de Vitamina C, care inhibă enzimele generatoare de melanină (TYR, TRP2), favorizând luminozitatea pielii, și niacinamidă, care inhibă transferul de melanină și reduce semnificativ petele maronii.
  • Ivawhite Ser depigmentant intensiv – estompează petele pigmentare și previne reapariția lor. Conține 4-n-butilrezorcinol, care este cel mai puternic inhibitor al tirozinazei umane (TYR) şi al producţiei de melanină, CinderellaCare, ce stopează transferul melaninei către keratinocite şi previne pigmentarea pielii pe termen lung, și extract de licorice, care inhibă enzimele implicate în producerea melaninei, la concentrații foarte mici, sporind astfel tolerabilitatea produsului.

Exfoliază pielea în mod regulat

Exfolierea regulată cu un scrub delicat sau un exfoliant chimic poate ajuta la îndepărtarea petelor pigmentare și poate susține reînnoirea celulelor pielii. Alfa-hidroxi acizii (AHA) și beta-hidroxi acizii (BHA) exfoliază, deblochează porii și stimulează producția de colagen, îmbunătățind astfel textura pielii.

Testează tratamente profesionale

În unele situații, în special în cazuri grave de hiperpigmentare, sunt recomandate anumite tratamentele profesionale, cum ar fi peelingul chimic, terapia cu laser sau microdermabraziunea.

Peelingul chimic presupune folosirea unor enzime sau acizi, pentru a rupe legăturile dintre celulele moarte ale pielii.

În terapia cu laser sunt folosite fascicule de lumină țintite, pentru a reduce petele pigmentare.

Microdermabraziunea este un tratament de exfoliere, care utilizează cristale fine, pentru a îndepărta stratul superior al pielii și a petelor brune.

Așadar, există numeroase modalități de a preveni sau de a scăpa de petele pigmentare de pe față sau corp, însă toate se învârt în jurul rutinei de îngrijire a pielii și stilului de viață. Ce este important de reținut este că efectele tratamentului petelor pigmentare nu sunt vizibile imediat, ci după câteva săptămâni, și că pielea trebuie protejată împotriva razelor ultraviolete, pe tot parcursul vieții, indiferent de anotimp.

Sursă foto: Ivatherm