Agonia silențioasă: burnout-ul. Impactul major asupra sănătății

 advertising.ringier
.

În vremurile pe care le trăim astăzi, tot mai mulți oameni caută să lucreze foarte mult. Datorită ambițiilor, dorințelor foarte mari și obiectivelor mărețe pe care și le impun, multe dintre persoane ajung să aibă timp liber numai în weekend și, uneori, nici atunci. Într-un astfel de ritm de lucru, angajații din diverse companii se confruntă cu oboseală cronică, scăderea motivației, probleme de sănătate, de somn, lipsa energiei de-a face activități plăcute, stres și epuizare – adică burnout. Acesta apare predominant în domeniul muncii, deci la job, și devine din ce în ce mai mult o problemă tot mai alarmantă.

Cauzele burnout-ului

·        Stresul de la locul de muncă. Fără a fi ceva surprinzător, stresul este unul dintre cei mai importanți factori implicați în apariția burnout-ului. Se favorizează apariția stresului prin cerințele foarte ridicate, multiple termene limită, un volum foarte mare de muncă, diverse solicitări care, poate, nici nu țin de fișa postului, lucratul pe mai multe task-uri în paralel fără pauze etc. Studiile de specialitate au demonstrat faptul că stresul cronic duce la epuizare și la scăderea calității vieții. Astfel că este esențial să cunoaștem mecanisme de gestionare a stresului – exerciții de respirație, exerciții de relaxare etc. – pentru a încerca să reducem nivelul de stres atunci când îl simțim. Iar pentru acest lucru sunt de foarte mare ajutor ședințele de terapie individuală – în cadrul acestora, psihoterapeuții psihart.ro te ajută să identifici cauzele apariției stresului și să înveți metode eficiente de gestionare a acestuia.

·        Lipsa satisfacției profesionale. Lipsa de satisfacție față de munca pe care o desfășurăm poate să fie o altă cauză majoră în cazul apariției burnout-ului. Dacă simțim că nu ne îndeplinim scopuri sau că ceea ce facem nu ne mulțumește deloc, acest sentiment de neîmplinire contribuie la oboseală și demotivare. În cele din urmă, pavăm calea către burnout. Găsirea unui sens în ceea ce facem la job și stabilirea unor obiective clare și specifice poate ajuta la a preveni dispariția satisfacției.

·        Probleme de gestionare a timpului. Gestionarea necorespunzătoare a timpului aduce o presiune suplimentară asupra angajaților, contribuind astfel la burnout. În loc să învățăm să deținem controlul asupra tot ceea ce avem de realizat, ne lăsăm prinși în task-uri, termene limită și cerințe de îndeplinit. Dezvoltarea unor abilități de gestionare a timpului poate fi esențială. Asta deoarece planificarea corectă și stabilirea priorităților face ordine în agendă și ne arată clar itinerariul fiecărei zile.

Impactul burnout-ului asupra sănătății

·        Sănătate fizică. În urma burnout-ului pot apărea efecte adverse la nivel fizic precum: afecțiuni cardiace, insomnii cronice, senzație permanentă de oboseală.  Stresul cronic afectează sistemul cardiovascular, prin urmare persoanele care trec prin burnout au șanse mai mari să dezvolte afecțiuni cardiace – conform studiilor.

·        Sănătate mintală. Un episod de burnout – care, de obicei, durează săptămâni sau luni pentru că nu conștientizăm debutul lui și tindem să credem că suntem doar obosiți – poate influența dezvoltarea depresiei sau a anxietății. Statisticile regăsite în studii confirmă această afirmație. Prin lucrul cu un psihoterapeut și prin conștientizarea acestor semne și riscuri ale burnout-ului, se poate contribui la prevenirea problemelor de sănătate mintală asociate burnout-ului.

În concluzie, burnout-ul la locul de muncă este o problemă complexă, din ce în ce mai prezentă în marile companii, care are efecte foarte serioase asupra sănătății fizice și psihice. Este esențial să conștientizezi cauzele burnout-ului și să iei măsuri pentru a le gestiona eficient. Într-o stare de oboseală cronică, lipsa energiei și a motivației, nu ezita să apelezi la ajutor specializat: un psihoterapeut. Ai grijă de sănătatea ta pentru a putea să ai grijă de visurile tale. 

sursa foto: freepik.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton