Alexandrion Group a marcat Ziua Independenţei S.U.A. printr-un eveniment tip cocktail party şi o conferinţă despre economia globală şi securitatea în regiunea Mării Negre

 advertising.ringier
.

​​Alexandrion Group, cel mai mare producător şi distribuitor de băuturi spirtoase şi vinuri din România a marcat Ziua Independenţei S.U.A. printr-un eveniment tip cocktail party în seara zilei de 4 iulie, la care au participat reprezentanţi ai misiunilor diplomatice, parteneri de afaceri, presă şi persoane publice, urmat de o conferinţă, pe 5 iulie, despre noile provocări ale economiei globale şi securitatea în regiunea Mării Negre. Ambele evenimente au fost organizate la Hotelul Alexandrion Experience din Sinaia, în parteneriat cu Ambasadorul Adrian Zuckerman (ret.).

Prin aceste evenimente, devenite deja o tradiţie, Alexandrion Group îşi propune să contribuie la susţinerea parteneriatului strategic, de durată, dintre România şi S.U.A.

Evenimentul din 4 iulie a debutat cu o călătorie inedită cu trenul din București, către Hotelul Alexandrion Experience din Sinaia. Oaspeții au fost aşteptaţi la Gara Regală și au pornit într-o aventură cu accente specifice culturii și tradițiilor americane. Călătoria cu trenul a fost concepută pentru a reprezenta, în acelaşi timp, o metaforă a deschiderii către un timp şi spaţiu istoric caracterizate de valori precum libertatea de exprimare și acțiune, toleranţa şi diversitatea culturală.

Seara a continuat la Hotelul Alexandrion Experience, unde invitații au fost întâmpinați de Dr. Nawaf Salameh, Președintele Fondator Alexandrion Group și Ambasadorul Adrian Zuckerman (ret.), care le-au urat bun venit și au vorbit despre importanţa menținerii și dezvoltării relațiilor dintre România și S.U.A.

Dr. Nawaf Salameh a spus: Poporul român a înţeles cât de importantă este libertatea, a învăţat să o aprecieze la adevărata valoare după experienţa tumultoasă a comunismului prin care a trecut şi pe care şi eu am trăit-o timp de 8 ani, după sosirea mea în România ca imigrant. Românii, la fel ca americanii au luptat pentru libertatea lor, au câştigat-o şi acum se bucură de ea şi o protejează foarte mult chiar la nivel global. Mă bucur că am reuşit să reunim astăzi români, americani şi multe alte nationalităţi pentru a sărbători împreună libertatea, pacea şi unitatea, valori foarte importante în care cu toţii credem.'

Ambasadorul Adrian Zuckerman (ret.) a subliniat: America este un succes pentru că este o ţară liberă și pentru că cetățenii ei concurează într-o meritocrație și sunt recompensați pentru realizările lor. Este o onoare pentru mine să sărbătoresc 4 Iulie cu toți prietenii mei români – vă mulțumesc tuturor că ne-ați fost alături în această seară. Aș vrea să văd că România calcă pe urmele Americii. România este una din cele mai bogate ţări europene în materie de resurse naturale și capital uman. Poate deveni astfel un lider economic în Europa. Antreprenoriatul și piețele libere au creat prosperitate extinsă la nivel global. Nawaf Salameh este exemplul perfect în acest sens. Dumnezeu să vă binecuvânteze, Dumnezeu să binecuvânteze România și Statele Unite ale Americii!'

Intonarea imnurilor României și S.U.A. a fost un moment cu încărcătură emoțională puternică pentru toți cei prezenți. Oaspeţii s-au delectat cu preparate tradiționale americane și româneşti asociate cu băuturile spirtoase și vinurile emblematice din portofoliul Grupului Alexandrion. Atmosfera a fost completată de hit-uri internaţionale interpretate de Iulia Dumitrache band, muzică de saxofon şi mai multe momente de dans.

Conferinţa U.S. Independence Day Forum

Pe 5 iulie a avut loc U.S. Independence Day Forum' o conferință care a adus în prim plan cei peste 140 de ani de relații diplomatice dintre S.U.A şi România și parteneriatul strategic de peste două decenii dintre cele două țări. Conferinţa a avut două paneluri, moderate de Sabin Orcan, directorul general Newsweek România.

Primul panel Provocările economiei globale', i-a avut ca speakeri pe Răzvan Mustață, decan al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, Mark Beacom, CEO Black Sea Oil & Gas Romania și Craig Martin, International Head for Restructuring, DLA Piper.

Cel de-al doilea panel, „O hartă pentru securitatea ȋn regiunea Mării Negre', a fost o dezbatere ȋn care şi-au prezentat punctele de vedere T. Ulrich Brechbuhl, fost consilier al Departamentului de Stat și subsecretar interimar pentru diplomație publică, Adrian Cioroianu, fost ministru al Afacerilor Externe și director al Bibliotecii Naționale a României, și George Scutaru, CEO New Strategy Center și fost consilier pe probleme de securitate națională al președintelui României. 

Ambasadorul Adrian Zuckerman (ret.) a amintit, ȋn deschiderea evenimentului, că S.U.A. sunt cel mai bun prieten al României şi, alături de Polonia, reprezintă unul dintre statele importante care apără flancul estic al NATO în fața amenințării Rusiei. România este un apărător al securității naționale și globale', a mai spus domnia sa. Ambasadorul Adrian Zuckerman (ret.) întrevede un viitor strălucit pentru România din punct de vedere economic.

Dr. Nawaf Salameh a spus că este foarte important ca România să aibă conexiuni economice la nivel global. El a subliniat faptul că, ȋn contextul invaziei Rusiei în Ucraina, cooperarea internațională din punct de vedere economic este foarte importantă.

„Cred că mi-ar lua ore să explic relația puternică dintre România și S.U.A. Războiul dintre aproape întreaga lume și Rusia de astăzi este un război economic. Ca investitor în România, unde am emigrat în urmă cu aproximativ 40 de ani, dar și investitor în S.U.A. de aproape zece ani, cred că, pentru a atrage investitori americani, trebuie să pregătim România, să îmbunătățim legislația, să respectăm regulile și să le acceptăm mentalitatea, așa cum se întâmplă în alte țări europene, precum Polonia, Cehia, Slovenia, Slovacia, Marea Britanie, Germania, practic în toate țările din Europa' a spus Dr. Nawaf Salameh.

Panelul Provocările economiei globale'

Răzvan Mustaţă, decan al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca: Din punct de vedere economic, principala provocare este legată de inflație. Știm că inflația este un fenomen economic care reprezintă o provocare majoră și care afectează o mulțime de sectoare. Dacă vrem să facem o comparație cu bursa de valori, este ceva similar, dacă se întâmplă ceva la scară foarte mică în sectorul public sau în rândul factorilor de decizie, vom vedea o reacție la bursă. Deci, având în vedere războiul din Ucraina, avem o situaţie tensionată între S.U.A și China, acest context având consecinţe imediate în circulaţia bunurilor și implicit în tot ceea ce ține de economia globală. În acest moment am putea spune că avem semnale mai bune în toată lumea. În Statele Unite, avem o scădere a ratei inflației, ceea ce înseamnă că ne așteptăm să se întâmple acelaşi lucru şi în alte economii, în special în România și în alte ţări din Uniunea Europeană. Dar dacă nu vom controla acest fenomen în mod corespunzător, este posibil să ne confruntăm cu o inflație ridicată și cu multe consecințe negative din punct de vedere economic'.

Mark Beacom, CEO Black Sea Oil & Gas Romania: Există atât de multe provocări dintre care poți alege, pentru că eu mă concentrez pe energie, dar este puțin diferit, avem această amenințare existențială – încălzirea globală și consecinţele sale pentru întreaga planetă. Așa că există un efort real de a intra în economia de tranziție, de a ne îndepărta de combustibilii fosili. Eu sunt o persoană care folosește combustibili fosili, dar sunt pe deplin conștient că trebuie să trecem la o formă de energie mai sustenabilă. În același timp, avem o amenințare la adresa securității energetice, provocată de ceea ce s-a întâmplat în Ucraina și am văzut cum economia a făcut tot posibilul pentru a încerca să-și stocheze energia, pentru că, dacă nu ai acces la resurse de energie, totul se prăbușește. Într-o perioadă de tranziție cred că avem nevoie de gaze naturale și România are soluția pe termen scurt și pe termen lung, care poate aduce beneficii și economiei. Așadar, cred că energia, securitatea și tranziția sunt problemele stringente, iar România se află într-o poziție foarte bună.'

Craig Martin, International Head for Restructuring, DLA Piper: Din păcate, există încă părți ale lumii aflate în conflict. Știm cu toții unde sunt multe dintre aceste locuri și cred că, pe măsură ce România lasă trecutul său în urmă şi iese de sub influenţa a ceea ce numim Cortina de Fier, se conturează ca un centru al Europei, pe măsură ce Europa se deplasează spre Est. O parte din ceea ce va trebui să facă România va fi să îşi dea seama cum să se integreze în economia globală și cum dorește să facă parte din această tranziție'.

Panelul „O hartă pentru securitatea în regiunea Mării Negre'

Adrian Cioroianu, fost ministru al Afacerilor Externe și director al Bibliotecii Naționale a României: Există întotdeauna loc pentru diplomație în fiecare conflict, mai ales având în vedere schimbările extraordinare care au avut loc în Marea Neagră din 1990. Imaginaţi-vă doar că în timpul Războiului Rece, Marea Neagră semăna cu un triunghi, Uniunea Sovietică având două laturi, Vestul și Estul, în timp ce Turcia, membră NATO, deținea latura de Sud. Astăzi, NATO are două laturi: partea de Nord-Vest, care se poate extinde din Ucraina în viitor, și partea de Sud cu Turcia, care, în opinia mea, este esențială pentru alianța noastră.'

George Scutaru, CEO New Strategy Center și fost consilier pe probleme de securitate națională al președintelui României: „România este foarte aproape de cea mai mare amenințare la adresa securității europene și cred că România joacă unul dintre cele mai importante roluri, deoarece servește ca un hub pentru sprijinirea Ucrainei. În prezent, îndeplinim acest rol și anticipez că profilul României se va confrunta cu schimbări semnificative în următorul deceniu. Este necesară dezvoltarea continuă a parteneriatului strategic cu S.U.A. deoarece conflictul din Ucraina nu este doar o dispută între două țări, Rusia și Ucraina; mai degrabă, este o bătălie între autocrație și democrație. Cred că România poate juca un rol crucial datorită resurselor noastre energetice din Marea Neagră. În viitorul apropiat, sper ca România, mai ales cu rezervele sale de gaze, să își poată asuma un rol semnificativ, inclusiv în procesul de reconstrucție a Ucrainei. România poate servi drept punte pentru companiile americane și occidentale care pot, astfel, ajunge în Ucraina, situându-se aici sub umbrela Articolului 5, având acces direct la resurse energetice, la costuri mai mici și participând la eforturile de reconstrucție a Ucrainei'.

Ulrich Brechbuhl, fost consilier al Departamentului de Stat al SUA și subsecretar interimar pentru democrația publică, a subliniat că este important ca S.U.A. să rămână o țară puternică pentru menținerea unei lumi libere și democratice. În plus, stabilirea de parteneriate mai puternice, inclusiv cu România, este o prioritate pentru consolidarea flancului Estic. Recunoscând peisajul global realist, unul dintre motivele conflictelor este controlul și dependența de resursele energetice, cu soluția în diversificarea surselor de energie și evitarea dependenței excesive de resursele controlate de state care nu împărtășesc valori comune precum democrația și libertatea. Soluția propusă presupune construirea de resurse și capacități alternative în Europa. În general, este crucial pentru Europa și S.U.A. să colaboreze și să se sprijine reciproc pentru a face față provocărilor lumii moderne.

Conferinţa a fost difuzată live pe canalele de Social Media Alexandrion Group şi poate fi urmarită integral aici: https://www.youtube.com/watch?v=3EgEye173Dw 

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton