Alimentația echilibrată: carne sau legume?

.

În zilele noastre, alimentația a devenit un subiect extrem de dezbătut. Între dieta vegetariană, vegană, flexitariană și cea în care poți consuma orice, fără restricții, alegerea uneia care să fie potrivită stilului tău de viață și organismului tău devine tot mai complicată când argumentele sunt numeroase și de multe ori se bat cap în cap.

Cred că toți cunoaștem zicala renumită „câte bordeie, atâtea obiceie’. Ea se potrivește perfect atunci când vine vorba despre diete. Pentru că nu orice dietă se potrivește oricui.


Așadar: legume sau carne? Și chiar trebuie să alegi? Află mai jos tot ce te-ar putea interesa despre aceste alegeri.

Carne și legume: care sunt beneficiile lor nutriționale?

Auzim tot mai des că trebuie să ne reducem consumul de carne și să creștem consumul de fructe și legume. Dar știi cu adevărat de ce?

În esență, oamenii adoptă o dietă omnivoră. Aceasta presupune consumul regulat de alimente de origine animală (carne, pește și ouă) și cele de origine vegetală (fructe, legume, leguminoase). Produsele de origine animală sunt alimente bogate în proteine, minerale (fier, calciu, zinc etc.) și vitamine (B3, B6, B12), care sunt esențiale pentru organism. O eliminare totală a acestor contribuţii poate duce la deficienţe cu repercusiuni asupra nivelului aminoacizilor esenţiali echilibrului psihic şi proceselor metabolice.


Dar, deși este recomandat să consumăm produse din carne de 3 până la 4 ori pe săptămână, în porții de 100 până la 130 de grame, trebuie recunoscut că anumite cărnuri sunt mai sănătoase decât altele:

  • Puiul are un conținut scăzut de colesterol și grăsimi saturate (așadar, un piept de pui cu un pret accesibil oricui va fi mereu o alegere bună pentru dieta ta);
  • Carnea de porc macră are un conținut scăzut de grăsimi;
  • Carnea de oaie (miel, berbecuț etc.) este un aliment bogat în fier și grăsimi;
  • Iepurele este o carne slabă, cu conținut scăzut de grăsimi;
  • Carnea de vită este un caz special: carnea roșie este bogată în fier și vitamine, dar consumul ei excesiv crește riscul de boli cardiovasculare.

Fructele și legumele: baza unei alimentații echilibrate

Bogate în minerale și fibre, fructele și legumele au numeroase beneficii pentru organism și ajută la prevenirea multor maladii (cancer, obezitate, diabet etc.) De asemenea, se știe deja că este esențial să mănânci fructe și legume zilnic (5 porții pe zi), pentru a menține sănătatea. Chiar dacă au un conținut scăzut de calorii, ai grijă să nu abuzezi de anumite plăceri, în special de fructele foarte dulci, precum bananele, sau de legumele foarte grase, precum avocado. În plus, excesul de fibre poate provoca și disconfort, cum ar fi dureri intestinale și balonare. 


Din nou, totul este despre echilibru și moderație. Iar dacă convingerile tale personale te determină să nu mai consumi carne, atunci este esențial să compensezi cu proteine ​​de origine vegetală, deoarece organismul nu se poate mulțumi doar cu fructe și legume.

Carne sau legume: care poluează cel mai mult?

Alegerea unei diete este adesea dictată de convingeri, iar angajamentul ecologic este unul major. Mulți oameni decid să reducă sau chiar să oprească consumul de carne pentru a sprijini cauza animalelor, dar și pentru a avea grijă de păstrarea mediului înconjurător. Numeroase studii demonstrează, de fapt, că producția de alimente de origine animală poluează, fără îndoială, mai mult decât producția de alimente de origine vegetală. 


Problemele majore în acest caz sunt gestionarea gunoiului de grajd (îngrășăminte naturale) și emisiile de gaze cu efect de seră de la animale. De reținut, însă, că sunt puse în discuție și transformarea peisajelor în terenuri zootehnice și agricole, precum și utilizarea îngrășămintelor sintetice și a pesticidelor, care afectează la fel de mult fructele și legumele, cât și carnea.

În alimentație, ca și în multe alte aspecte ale vieții de zi cu zi, moderația și echilibrul sunt cuvintele cheie. Pentru a te bucura de o dietă sănătoasă și variată, trebuie să faci alegerile adecvate și potrivite organismului tău, pentru ca, în final, să ai o viață echilibrată și împlinită.


sursa foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat împreună cu Mega Image