Aminoacizii, pe înțelesul tău. Beneficiile si importanta lor

.

Auzim mai mereu despre aminoacizi și despre cât de importanți sunt aceștia pentru buna funcționare a organismului uman, dar prea puțini dintre noi sunt cei care știu exact ce sunt aceștia. Prin urmare, am decis să corectăm această lacună și să îți vorbim despre ei.

Ce sunt aminoacizii


Pe scurt, aminoacizii, sau ‘cărămizile’ organismului uman cum mai sunt numiți, sunt acele substanțe de bază, care intră în compoziția proteinelor.

Există 22 de aminoacizi, fiecare unic, cu o structură diferită, cu un anumit rol și cu alt loc în care demonstrează proprietățile în cadrul organismului uman.

Aminoacizii stau la baza celor mai multe dintre organele corpului uman, iar un aport insuficient al acestora ar da peste cap organismul, de la anumite carențe și până la apariția unor afecțiuni. Proteinele din lactate, ouale, carnea rosie, peste, dar si mazărea, soia, năutul, fasolea sunt cele mai cunoscute surse de aminoacizi pe care ni le oferă natura.


Beneficiile aminoacizilor

Printre beneficiile pe care aminoacizii le aduc organismului uman sunt și cele că ajută la îmbunătățirea funcțiilor cerebrale.

Atunci când este ‘hrănit’ așa cum trebuie, cu substanțe, vitamine și nutrienți de care are nevoie, creierul își mărește atât capacitatea de concentrare, cât și memoria.

În plus, stările de depresie, anxietate, tristețe sunt ținute la distanță dacă în dieta zilnică sunt cuprinse acele alimente bogate în aminoacizi esențiali, cei care nu pot fi sintetizați în mod natural de către organismul uman, dar fără de care acesta nu poate funcționa așa cum trebuie. Aminoacizii esențiali sunt recunoscuți pentru faptul că măresc semnificativ capacitatea de comunicare internă a creierului.


Aminoacizi esențiali

Aminoacizii esentiali sunt numiți astfel de către specialiști deoarece aceștia nu au capacitatea de a fi produși singuri de organism. Au primit această denumire deoarece sunt necesari pentru funcționarea corectă a organelor interne și starea de bine a organismului uman, iar pentru a beneficia din plin de efectul lor pozitiv este nevoie să consumați anumite alimente.


Potrivit specialiștilor, cele mai bune surse de aminoacizi esențiali sunt alimentele bogate în proteine.

Sursele naturale care conțin toți aminoacizii esențiai sunt proiteinele din lapte, ou și carne. Din păcate, proteinele vegetale sunt incluse de specialiști la cele incomplete, unde de regulă lipsesc unul sau mai mulți astfel de amininoacizi esențiali.

De aceea, în cazul persoanelor care au adoptat un stil de viață bazat exclusiv pe fructe și legume, se recomandă să aibă grijă la modul în care îi oferă organismului aminoacizii esențiali de care are nevoie.


Lista aminoacizilor esențiali

Aminoacizii sunt comparați de multe ori cu niște cărămizi care intră în alcătuirea proteinelor, de care organismul uman are nevoie pentru a funcționa așa cum trebuie. Specialiștii susțin că organismul uman nu poate funcționa așa cum trebuie fie și în cazul în care doar un singur aminoacid lipsește.

Aminoacizii sunt de două feluri, esențiali – care nu pot fi secretați în mod natural de către organism și care pot fi procurați din alimentație, și neesențiali. Lipsa unui singur aminoacid se resimte în sănătatea generală. În prezent, se cunoaşte un număr de aproximativ douăzeci şi doi de aminoacizi.


Dintre aceştia, opt sunt esenţiali, nu pot fi sintetizaţi de organism şi, deci, trebuie luaţi din alimente. Izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, tiozina, triptofanul, valina este lista care cuprinde aminoacizii esențiali. Proteinele din carne, ouă, lapte şi brânză, dar și alimentele de origine marină sunt cele mai bune surse de aminoacizi esențiali.

Aminoacizii neesențiali

La fel ca și aminoacizii esențiali, și cei denumiți neesențiali construibuie din plin la procesul de construire al proteinelor. Cu toate acestea, acest tip de aminoacizi nu este este necesar să fie inclus în dieta zilnică, mai ales dacă ai grijă ca din stilul tău alimentar să nu lipsească toți aminoacizii esențiali.


Aminoacizii neesenţiali cuprind acidul asparagic, acidul glutamic, alanina, arginina, asparagina, cisteina, glutamina, glicina, prolina, serina, taurina şi tirosina. Spre deosebire de aminoacizii esențiali, cei neesențiali au capacitatea de a fi ‘fabricați’ de organism, însă numai cu condiția ca ‘esențialii’ să fie obținuți prin alimentație.

Ce sunt aminoacizii BCAA

Aminoacizii cu catenă ramificată sunt recunoscuți în special după denumirea BCAA, sunt trei aminoacizi esențiali: leucina, isoleucina și valina. Acești aminoacizi sunt cunoscuți în special de persoanele care practică regulat exerciții de fitness, iar beneficiile lor sunt bine cunoscute, iar pentru a avea parte de tot ce este mai bun, atunci Gym-stack este numele pe care trebuie să-l reții.


Dar, să revenim. Acest tip de aminoacizi pot fi ‘folosiți’ de mușchi pentru a rezista în fața efortului, iar după ce antrenamentul se încheie, BCAA intervine din nou și are grijă să ‘repare’ țesutul muscular care a avut de suferit.

Acesta este, de fapt, și motivul pentru care mulți dintre instructorii de fitness care știu meserie, cum se spune, le recomandă celor care fac antrenamente intense că este nevoie să consume din plin alimente sau suplimente care conțin acest tip de aminoacizi.


Există sau nu efecte secundare BCAA?

Sportivii, dar și cei care practică exerciții de fitness regulat, sub îndrumarea unui instructor profesionist, au primit recomandarea ca BCAA să nu le lipsească. Mulți se întreabă, în aceste condiții, dacă nu cumva consumul acestuia ar avea ceva efecte secundare asupra organismului.

De regulă, BCAA nu are efecte secundare, dar dacă este administrat simplu, gustul acestuia nu este unul chiar plăcut. Este și motivul pentru care de regulă se consumă amestecat cu sucuri naturale de fructe. Cu toate acestea, chiar dacă nu are efecte secundare, este bine să nu depășiți dozele care v-au fost recomandate.

În cazuri extreme de rare, s-au înregistrat totuși și unele efecte secundare, iar acestea se referă la stări de oboseală, tulburări gastro-intestinale, anumite pierderi de coordonare, tulburări stomacale.