1. Andra, tu, Cătălin, Eva și David sunteți protagoniștii show-ului online “Cu Susu-n Jos”, pus la cale de Carrefour, din ce văd eu, o adevărată provocare în era supratehnologizării și a dependenței de social media. De la ce a pornit totul?
Andra: A fost o provocare pe care am primit-o cu drag de la prietenii de la Carrefour: să ne desprindem de ecrane și să petrecem timp împreună. Și noi, ca multe alte familii, ne trezim uneori că suntem prinși cu multe activități, de la vorbit la telefon, răspuns la e-mailuri și la mesaje, jocuri sau altele. Timpul trece atât de repede, încât nu ne mai rămâne timp să facem lucruri distractive sau să facem treabă împreună în casă, ceea ce poate, de asemenea, să fie chiar amuzant.
Cătălin: Sperăm ca modul în care am abordat noi problema să îi inspire și pe alții. Să se joace ca noi sau pur și simplu să își aducă aminte să ia o pauză de la altele și să se bucure mai mult unii de ceilalți!
2. Bănuiesc că, până acum, nu v-ați gândit cum ați putea rezista fără telefoane nici măcar o zi, darămite un weekend întreg. Cine crezi că ar pierde primul lupta, care dintre voi este mai dependent de telefon sau de laptop?
Andra: Eu cred că sunt prima care poate renunța la tehnologie! Când am concerte, sunt atât de absorbită de repetiții și de alte activități că îmi las telefonul pe silent și uit de el. Și acasă mi se întâmplă, deși dau și eu mesaje, le răspund fanilor pe Facebook, Instagram, Youtube sau TikTok, fac shopping sau caut rețete video, probabil mai des decât îmi dau seama! Totuși, cred că eu aș câștiga dacă facem campionat de stat offline!
Cătălin: Da, recunosc. Fără telefon, nu știu ce m-aș face! Eu sunt foarte conectat cu colegii mei din redacție, sunt la curent cu schimbările de sumar, vorbim aproape mereu prin mesaje. Mai am și grupul de Whatsapp cu echipa de la podcast Acasă la Măruță', plus că sunt regizorul vlogurilor în familie! Mi-a făcut foarte bine experiența „Cu susu-n jos', m-a scos din ritmul meu obișnuit și am văzut că se poate și dacă telefonul e uitat undeva prin casă, pe silențios.
3. Conform noii reguli a casei, după ora 17 niciun membru al familiei nu mai are voie cu telefon, tabletă, laptop etc. Asta da provocare! Povestește-mi, te rog, cum v-ați descurcat în situația asta și cine a suferit' cel mai mult…
Andra: La început, toți am fost dezorientați pentru că aveam obiceiurile noastre. Eva ar fi vrut să pună un film pentru toată familia, David voia să se joace pe PlayStation, Cătălin simțea că pierde toate mesajele din lume, că se va întâmpla ceva important și nu va afla la timp, iar eu mă tot uitam la telefon pentru că aveam chef să fac o rețetă de prajituri și voiam să revăd rețeta! Ne-am uitat unii la alții și aia a fost, până la urmă ne-am obișnuit.
Cătălin: A fost interesant să observăm că și Eva și David, deși au voie un timp limitat pe ecrane, simțeau lipsa lor. Ne-am obișnuit să ne fie la îndemână să sunăm, să scriem un mesaj sau să căutăm o informație oricând! Am fost mai disciplinați, până în ora 17:00 reușeam să rezolvăm totul și apoi puteam să stăm împreună. Chiar ne-a plăcut, nu a suferit nimeni.
4. Este, cu siguranță, o experiență inedită să fii privat de gadgeturile cu care ești obișnuit… Uneori pare greu să mai găsești subiecte comune de conversație. Voi cu ce ați înlocuit lipsa tehnologiei și cum v-a făcut asta să vă simțiți?
Andra: Ne-am jucat! Am făcut schimb de roluri, am jucat mima, am făcut și ordine prin casă. Orice activitate poate fi amuzantă dacă ești acolo, cu toată atenția ta și cu chef de a comunica.
5. Îți mai amintești care erau activitățile tale preferate pe vremea când și telefonul fix era un lux? Pe David și pe Eva i-ați învățat jocurile copilăriei voastre?
Cătălin: Este o mare plăcere pentru Eva și David să le povestim cum era „pe vremea noastră'. Nu le vine să creadă că nu aveam smartphones, că eu nu aveam nici televizor color când eram mic, și nici cu telecomandă! Le povestim și este amuzant și pentru noi să ne aducem aminte câte lucruri puteam face chiar și atunci, realizăm că de fapt nu avem nevoie de atâta tehnologie să ne simțim bine.
6. Care este activitatea voastră de familie preferată, indoor sau outdoor, technology free? Cum vă distrați atunci când sunteți toți patru? Un punct comun ar fi faptul că toți adorați vacanțele… Mai departe povestește-ne tu!
Andra: Ne petrecem timp la noi în grădină, când nu suntem plecați. Stăm de vorbă, luăm masa în aer liber, uneori Cătălin face un grătar. Eva admiră orice gărgăriță sau păpădie de parcă ar fi la grădina botanică, David mai exersează la chitară. Iar când suntem plecați, ne place foarte mult bălăceala! Am sta numai în apă, dacă s-ar putea!
Cătălin: Pentru că Eva și David au mai crescut, am putut să facem anul acesta și niște vacanțe în care ne-am și plimbat prin orașe frumoase, pline de istorie: Roma și Paris. Ne-am dorit mult să ajungem la Disney cât Eva și David sunt încă relativ mici, să se poată bucura de experiență, dar să fie destul de mari încât să poată încerca trenulețele și alte experiențe pregătite acolo pentru vizitatori. Anul trecut nu se putea călători, dar anul acesta am reușit și ajungem acolo și a meritat!
Puteți viziona primul episod din show-ului online Cu susu-n jos', pus la cale de Carrefour aici: