Aparatele dentare sunt dispozitive care ajută la alinierea și îndreptarea dinților. În cazuri foarte complicate, aparatele dentare sunt necesare a fi purtate după o intervenție chirurgicală, pentru a corecta dezalinierea mușcătorii. Este un tratament ortodontic popular atât în rândul tinerilor, cât și adulților, care se confruntă cu probleme de acest gen, fiind de eficiență maximală.
Există mai multe opțiuni pentru un aparat dentar, deseori alegerea acestuia fiind dictată de către problema specifică pe care o întâmpini. De la dinți strâmbi, dinți care proemină în exterior, spații interdentare exacerbate, nimic nu poate rămâne nerezolvat în urma apelării la această procedură de stomatologie cosmetică. Datorită progreselor în domeniu, există multe opțiuni!
Descoperă în continuare tot ce trebuie să știi despre aparatul dentar și tratamentul cu acesta!
De ce este necesar aparatul dentar?
Există multe motive pentru care aparatul dentar se dovedește a fi necesar. Nu numai că-ți îndreaptă dinții pentru a avea un zâmbet mai frumos, estetic, dar îți va îmbunătăți mușcătura și sănătatea orală. De asemenea, rezolvă și problemele de spații între dinți, de decalaj între arcade sau situațiile în care dinții au rămas blocați în os, precum și corectarea „strungăreței' incomode.
Cum funcționează aparatul dentar?
Aparatul dentar funcționează prin aplicarea unei presiuni constante și ușoare asupra dinților. Aceste forțe sunt manipulate și setate cu atenție pe tot parcursul tratamentului ortodontic. Pe parcursul unei perioade variate de timp, acestea deplasează dinții în poziția dorită, fiziologică. Fie că vorbim despre un aparat dentar safir sau alt tip, mecanismul este același, cu pași specifici.
Acest lucru este posibil deoarece ligamentele parodontole, care ancorează dinții în os, răspund în permanență la tensiunea și compresia exercitate asupra dinților. Atunci când se aplică o forță asupra dintelui, osul este descompus (resorbție) pe partea care este „comprimată' și ulterior este produs (depunere) pe cealaltă parte. Depunerea are durate variabile, de până la câteva luni.
Ce modele de aparat dentar există?
De la aparatul ortodontic metalic tradițional, la aliniatoare din plastic transparent, există o gamă largă de opțiuni disponibile pe piață. În general, diferitele tipuri de aparate dentare se clasifică în aparate dentare fixe și aparate dentare detașabile. De obicei, modelul aparatului dentar este ales după preferințele pacientului și, în unele cazuri, în funcție de gravitatea problemei.
Spre exemplu, dacă te jenează ideea de a purta un aparat dentar metalic, vizibil, poți întotdeauna opta pentru un aparat Invisalign, invizibil. Este un aparat dentar discret, durabil, care poate îndrepta dinții mult mai rapid decât un aparat dentar obișnuit, metalic. Spre deosebire de suporturile metalice incomode sau abrasive, acesta este neted și ușor de manipulat.
Ce se întâmplă după ce îmi scot aparatul dentar?
Tratamentul ortodontic nu se termină odată cu îndepărtarea aparatului dentar. După ce acestea sunt scoase, va trebui să porți aparate de contenție (retenție), care implică purtarea unui retainer care menține dinții în noua lor poziție. Fără această fază, este posibil ca dinții să migreze în poziția lor inițială. Acest aparat doar menține dinții pe loc, neavând alte efecte anexe.