Are cineva poftă de mere?

.

Mirosul de plăcintă caldă și lemn care mocnește în șemineu. Ceaiul care te așteaptă să-l savurezi pe canapea. Nu sunt astea semnele c-a venit toamna? Este anotimpul în care merele, perele și dovlecii sunt vedetele bucătăriei. Cel puțin primele amintite sunt nelipsite în fiecare an, nu-i așa? 

Merele sunt de nenumărate soiuri și origini care de care mai interesante și cu un gust mai aparte. De aceea, este imposibil să afirmi că nu ai găsit unul pe gustul tău. Mai jos vei regăsi majoritatea soiurilor de toamnă, nelipsite din preparatele tale.


13 soiuri de mere pentru toate gusturile

  • Negre de Arkansas

Crescute în Ozarks din Arkansas și Mississippi, soiurile negre din Arkansas există încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Își iau numele de la culoarea lor roșu-prună intensă, care se închide în timp, ajungând în cele din urmă la marginea neagră. Proaspete sunt recunoscute pentru aroma destul de acidă, care tinde să se înmoaie la depozitare. Aceste mere se coc toamna și au o durată lungă de valabilitate atunci când sunt refrigerate.


  • Braeburn

Un fruct mediu spre mare, cu dungi roșii, cu o tentă roșie-portocalie pe fond galben. Pulpa palidă, de culoare crem, este crocantă și suculentă, cu o aromă plăcută de tartă. Soiul este recoltat în noiembrie.

  • Baldwin

Descoperit la mijlocul secolului al XVIII-lea, Baldwin este unul dintre cele mai vechi și mai populare soiuri din New England. Este un măr grozav de plăcintă și a reprezentat o varietate populară printre producătorii de cidru de peste 200 de ani. Este, de asemenea, excelent pentru depozitare, ca si prunele de altfel, datorită coajei sale groase și a recoltării târzii din octombrie până în noiembrie. 


  • Cortland

În stilul McIntosh, cu un colorit roșu pe fond galben. Pulpă foarte albă crocantă. Cel mai bine este consumat la scurt timp după cules. Bun în salate. Recoltat în luna septembrie.

  • Empire

Soiul Empire își trage numele de la Empire State însuși, New York, unde a fost dezvoltat și lansat pentru prima dată. Un fruct de mărime medie, este o încrucișare între popularele soiuri McIntosh și Red Delicious și este cunoscut ca fiind excepțional de crocant, cu o aromă suculentă. Este roșu aprins cu striații albe slabe. Partea de sus este colorată într-un verde deschis. Excelează în a oferi un plus răcoritor și crocant oricărei gustări, salate sau plăcinte. De asemenea, vine și în dimensiuni mai mici, ceea ce îl face o gustare sănătoasă și convenabilă de luat la drum sau de ambalat într-o cutie de prânz.


  • Fuji

Un fruct înalt, dreptunghiular, de mărime medie, cu coajă verde-gălbuie, cu un colorit roșu portocaliu și dungi mai închise. Pulpa albă crocantă și suculentă are o textură fermă. Se depozitează bine. Recoltat la sfârșitul lunii octombrie.

  • Gala

Un fruct de mărime medie, cu coajă galbenă împodobită cu roșu portocaliu strălucitor. Pulpa galbenă albă este fermă și suculentă, cu o textură plăcută și o aromă dulce, ușor acidulată. Cel mai bine se mănâncă proaspăt. Recoltat în luna octombrie, ca si anumite tipuri de pere.


  • Golden Delicious

Un fruct mare, galben-auriu. Pulpa fermă, crocantă, suculentă are o aromă blândă, dulce. Un soi popular universal. Nu se depozitează bine. Recoltat de la mijlocul lunii septembrie până la sfârșitul lunii octombrie.

  • Granny Smith

Un soi verde mare, îndrăzneț, cu pulpă crocantă, acră. Se păstrează foarte bine. Recoltat la sfârșitul lunii octombrie.

  • Honey Crisp

Pătat cu nuanțe de roșu pe un fundal galben-verde. Pulpa este crocantă, cu o aromă acidulată, dar dulce. Se păstrează bine. Recoltat de la mijlocul lunii septembrie până în octombrie.


  • Jazz

Originar din Noua Zeelandă în anii 1980, soiul Jazz este un hibrid între soiurile Braeburn și Gala. Aceste fructe sunt cunoscute pentru pulpa lor remarcabil de crocantă, cu o aromă dulce-acidă, care nu este prea acră. Jazz este un fruct excelent datorită gustului și structurii sale echilibrate. Totuși, acest soi este marcă comercială și poate fi cultivat numai de cultivatori special selectați, așa că nu te aștepta să-l găsești prea des în afara lanțurilor de băcănie.

  • Jonagold

Jonagold din New York este cunoscut pentru gustul său dulce și parfumul atrăgător atunci când este copt. O încrucișare între Golden Delicious foarte dulce și Ionatan mai acid, Jonagolds este bine echilibrat, universal. Poate fi recunoscut după culoarea sa galbenă de la Golden Delicious, pătat cu roșu, precum și după dimensiunea sa în general mai mare. Jonagold este disponibil pentru aproximativ jumătate din an, din octombrie până în mai.

  • Pink Lady

Un soi galben alungit acoperit cu roz sau roșu deschis. Pulpa este albă, cu o aromă dulce. Se depozitează bine. Recoltat în lunile septembrie și octombrie.


Ce zici? Ai regăsit soiul tău favorit în toate acestea? Sau poate vrei să cauți un altul pentru tarta pe care ești nerăbdător să o încerci într-un weekend răcoros? Orice soi ai alege, cu siguranță preparatele tale vor avea un gust delicios pe care trebuie să-l împărtășești și cu alții.