- Art Safari Kids, programul educațional al celui mai iubit eveniment de artă din România, se redeschide pentru copiii cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani!
- Activitățile se desfășoară până pe 14 mai, în Palatul Dacia-România din strada Lipscani 18-20, de joi până duminică, iar programul complet poate fi consultat aici.
- După un tur ghidat prin expozițiile Art Safari, cei mici se inspiră din lucrările marilor artiști și crează arta lor, sub îndrumarea Adrianei Băloiu și echipei sale de profesioniști;
- Temele atelierelor de pictură și desen sunt inspirate din expozițiile acestei ediții – de la artă spaniolă și artă românească semnată de Ion Theodorescu-Sion, până la arta internațională a Premiului Marcel Duchamp și arta Supercontemporană românească. Mai multe detalii și rezervări, pe kids@artsafari.ro.
„Art Safari Kids susține educația prin artă și cultură a generațiilor foarte tinere. Începem cu un tur prin expozițiile Art Safari, gândit special pentru copii, cât mai interactiv și distractiv. Descoperim culori, forme, texturi, aflăm secretele din spatele operelor. Apoi ne întoarcem rapid în clasă, la atelierele de artă, să punem în aplicare tot ce am învățat. Este o ocazie minunată de relaxare și de învățare pentru copii, în care iau o pauză de la mediul digital atât de prezent în viața lor și petrec o zi într-un muzeu de artă. Așteptăm copii în număr cât mai mare, atât cu școala, cât și cu părinții. Am adaptat orarul activităților și la programul părinților, pe care îi invităm să viziteze expozițiile cât timp cei mici se distrează cu noi, la atelier’, declară Maria Munteanu, coordonator programe educaționale Art Safari.
Locul în care copiii lasă deoparte telefoanele și tabletele
70% dintre copiii cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani petrec zilnic cel puțin 3 ore pe dispozitivele online. De asemenea, 48% dintre copii își folosesc gadgeturile timp de 3-5 ore în fiecare zi, conform unui studiu Kaspersky din 2021. Art Safari Kids își propune să încurajeze copiii să interacționeze mai mult cu arta și să uite puțin de tehnologie.
Programul cuprinde atât ateliere de desen și pictură individuale, cât și cursuri intensive de 10 ședințe, în baza unui abonament, destinate în special școlilor. Prețul unui atelier individual este de 120 lei, iar durata este de 1 oră. Prețul unui abonament de 10 ședințe (curs intensiv) este de 1.000 de lei și include și tur ghidat în Art Safari.
Tururile ghidate în Art Safari sunt incluse în preț pentru abonamentul de 10 ședințe sau pentru grupele complete de 10 cursanți. De asemenea, pentru o grupă de 20 de cursanți, profesorul însoţitor are acces gratuit în Art Safari.
Orarul activităților este disponibil pe site-ul Art Safari, aici. Pentru grupuri organizate, acesta poate fi personalizat în alte zile, la alte ore decât cele din program. Înscrierea prealabilă la ateliere și cursuri este obligatorie și se poate face pe kids@artsafari.ro. Mai multe detalii: https://www.artsafari.ro/asb-kids/.
Brâncuși, Luchian, Tonitza, Grigorescu, Sion, în viața copiilor
În cadrul atelierelor individuale de pictură, copiii își dezvoltă imaginația și realizează variate compoziții, naturi statice, peisaje, inspirați de stilurile artistice ale vremii în care a lucrat pictorul Ion Theodorescu-Sion. La atelierele individuale de desen, cei mici își exersează îndemânarea, răbdarea și atenția la detaliu și află tehnici interesante de desen în creion, cărbune sau pastel, inspirați de operele marilor maeștri, precum Leonardo da Vinci sau Albrecht Dürer.
În cadrelor atelierelor de pictură pe tricou, copiii își personalizează propriile obiecte și pleacă acasă cu un suvenir creat chiar de ei. Cei mici sunt invitați și „În lumea lui Picasso’, un atelier în care sunt provocați să realizeze un portret din imaginaţie, ȋn stil cubist, inspirat din magnificele lucrări ale lui Pablo Picasso.
Cursurile intensive de pictură (10 ședințe) sunt dedicate marilor pictori români: Tonitza, Luchian și Grigorescu. În atelierul dedicat lui Tonitza, copiii vor picta în laviuri, iar în cadrul atelierului dedicat lui Luchian vor învăța să picteze flori. În atelierul dedicat lui Grigorescu, ei vor picta peisaje. Toate materialele necesare sunt incluse, iar operele realizate vor fi luate acasă.
Cursurile intensive de desen (10 ședinţe) se concentrează în jurul marelui Brâncuși, care a reușit să surpindă în opera sa esența lucrurilor. Întrucât copiii sunt minunați în a surprinde esența pură, aceste ateliere îi vor învăța să deseneze în diverse tehnici, inspirați atât din opera marelui artist Constantin Brâncuși, cât şi a altor maeştri. Astfel, își vor dezvolta inteligența spațial-vizuală, motricitatea fină și spiritul creator.
Art Safari – ediția a 11-a
Art Safari găzduiește în cadrul acestei sezon 4 expoziții ample – o retrospectivă dedicată pictorului român Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), Maeștrii picturii spaniole – cea mai amplă expoziție de artă spaniolă organizată în România până în prezent, Prix Marcel Duchamp – prestigiosul premiu al Franței acordat artei contemporane, dar și o expoziție de artă Supercontemporană românească. În a doua parte a anului, Art Safari organizează două expoziții de răsunet: „Love Stories’, cu lucrări din colecția National Portrait Gallery, Londra, dar și „Bags: Inside Out’ – o expoziție de genți iconice din colecția muzeului regal Victoria and Albert, Londra.
Program (până pe 14 mai 2023): joi-duminică – 12:00-21:00; Night Tours – în fiecare vineri și sâmbătă 22:00-1:00 (tururi ghidate și prosecco). Biletele pot fi achiziționate pe https://tickets.artsafari.ro/e?lang=ro sau direct de la intrare (Palatul Dacia-România, strada Lipscani, nr. 18-20, București).