Asociația Vera a luat naștere într-un gol imens, al unei familii care a suferit pierderea unui copil aflat la început de drum.
În numele ei, al Verei, al bucuriei pentru viață și al iubirii pentru copii, fratele ei mai mare a ales să clădească un proiect care să îi poarte numele și care să cultive aspirațiile pe care le avea ea.
Cine conduce misiunea Asociației Vera și cum urmărește să îmbunătățească viitorul copiilor care au nevoie de ajutor?
De profesie inginer, Luca Militello a venit în România la 24 de ani pentru a urma un stagiu de practică. A gestionat câteva proiecte în domeniul construcțiilor, printre care și Spitalul Monza, un proiect medical italian de anvergură, alături de care a rămas până în prezent. După mai bine de 20 de ani, Luca Militello consideră România a doua casă și încearcă să dăruiască aici un viitor mai bun societății, oferind copiilor aflați în dificultate educație și ajutor medical.
Acțiunile Asociației Vera
Asociația Vera și-a început activitatea oferind ajutor medical copiilor cu probleme de sănătate care necesitau intervenții chirurgicale pe care părinții nu și le puteau permite.
Luca Militello: Primele cazuri cu care am interacționat au fost cele ale copiilor cu malformații cardiace, care necesitau intervenție pe cord. Acești copii se află într-o situație absurdă, în România nu le este acoperită operația în mediul privat și sunt trimiși în străinătate, prin formular european. Am militat pentru această cauză în fața autorităților și nu o voi considera o cauză pierdută atâta vreme cât există soluții mai bune, acasă. Am început apoi să susținem și alte cazuri medicale, pentru copii, cunoscând într-o zi și al doilea locaș unde am simțit că putem ajuta.
Asociația Vera a luat naștere din iubire. Primul și cel mai important dar pentru un copil.
Se consideră că atunci când dăruiești bine, o faci din iubire. Asociația Vera își propune să dăruiască mai mult decât un acoperiș, acolo unde lipsește, ci și un sprijin emoțional și de dezvoltare personală.
Luca Militello: Printr-un concurs de împrejurări, am ajuns la centrul de plasament din Făurei. Am cunoscut acolo niște copii de care m-am atașat din primul moment. Primul lucru pe care l-am făcut a fost renovarea clădirii în care locuiesc, însă de la început am simțit că ei au nevoie de ceva mai mult. Au nevoie de oameni în viața lor, au nevoie să iasă din mediul lor, au nevoie să cunoască lumea dar mai ales au nevoie să fim acolo. O nevoie simplă, a cărei importanță o realizăm doar atunci când ea lipsește.
Planurile Asociației Vera
În planurile Asociației se regăsesc acțiuni prin care să ofere copiilor din centrele de plasament perspective de viitor, formare profesională precum și educație și suport psihologic.
Luca Milietllo: Obișnuiesc împreună cu familia mea să petrecem câteva ore pe săptămână alături de acești copii, pentru a le oferi un sentiment de apartenență și pentru a cunoaște nevoile lor reale. Am identificat pentru ei oportunități de formare profesională pentru momentul în care ei sunt nevoiți să prăsească centrul de plasament. De asemenea, încercăm să aducem un psiholog care să îi ajute să gestioneze trauma abandonului sau a problemelor pe care le-au avut în familie. Cred că este esențial să înțeleagă ceea ce simt și să meargă mai departe fără o povară emoțională care să le distorsioneze viziunea despre viață.
Misiunea Asociației Vera este una responsabilă față de problemele copiilor, preocupându-se de identificarea unor soluții care să îi integreze corect în societate.
Viitorul fiecărui copil în parte este important atât pentru el cât și pentru societate.