Avantajele telemedicinei - de la flexibilitate la confort psihic

.

Telemedicina reprezinta abilitatea medicilor de a oferi servicii medicale de la distanță, prin telefon sau apel video. Practica există încă de la inventarea telefonului, dar a devenit raspandita la scara largă în timpul și consecutiv pandemiei de coronavirus. Progresele tehnologice și schimbările legislative au crescut gradul de acceptare al telemedicinei, care a devenit din ce în ce mai raspandita. În acest articol poți descoperi care sunt cele mai importante avantaje.

Faciliteaza accesul usor la medicul specialist


Nu toata lumea beneficiaza de o relatie permanenta cu medicul, pe care sa il poata contacta la nevoie. Pe de alta parte, numeroase companii care furnizeaza servicii de telemedicina ofera acces 24/7 la o mare varietate de specialisti, fara o programare prealabila. Nu uita ca exista o multime de afectiuni cronice in cazul carora ajustarea tratamentului si a dozelor si monitorizarea pacientului sunt necesare. Cat de simplu e ca tratamentul incontinentei urinare sa poata fi monitorizat de la distanta, fara ca pacientul sa fie nevoit sa se deplaseze la cabinetul medicului de mai multe ori! 


Presupune costuri mai mici

Serviciile oferite de catre medici si psihoterapeuti pot fi costisitoare, iar timpii de asteptare pentru consultatiile decontate de Casa de Asigurari de Sanatate pot fi foarte mari. Programarile prin telemedicina au, de cele mai multe ori, costuri mai mici, ceea ce le face mai accesibile unei game mai largi de pacienti. 

Permite accesul persoanelor neasigurate la servicii medicale

In absenta unei asigurari medicale, vizita in cabinetul medicului poate reprezenta un obstacol important. Telemedicina permite efectuarea unor consultatii medicale achitate direct, fara obstacolul pe care il poate reprezenta absenta unui contract CAS.

Faciliteaza accesul persoanelor din medii rurale la specialist

Viata la tara are multe posibile beneficii, dar accesul usor la medicul specialist nu este neaparat unul dintre ele. Pentru persoanele care locuiesc la distante mari de orase, telemedicina poate reprezenta un real ajutor. 

Consultatia de la distanta contribuie si la evitarea deplasarilor in conditii de vreme nefavorabila, pe timpul iernii de pilda. 


Faciliteaza accesul la asistenta medicala al persoanelor din zonele cu personal redus

Exista zone aglomerate, in care accesul la medicul specialist se realizeaza extrem de greu, ca urmare a faptului ca personalul medical disponibil este limitat, iar cererea este foarte mare. In aceste conditii, oamenii pot beneficia de opinia specialistului fara a trebui sa astepte luni de zile si fara sa fie obligati sa se deplaseze la mari distante.

Reduce expunerea la alti agenti patogeni

Orele indelungate de asteptare la usa medicului contribuie la raspandirea infectiilor respiratorii, mai ales cand in timpul sezonului gripal. Telemedicina ii ajuta pe oameni sa ramana in confortul propriilor locuinte, evitand expunerea la germeni, si protejeaza si personalul medical. 


Permite ingrijirea rapida a bebelusilor si copiilor mici

Orice parinte stie ca bebelusii si copiii mici par sa faca febra mare sau sa manifeste o inrautatirea a starii generale noapte si in weekend-uri. Serviciile de telemedicina te pot scuti de cautari inutile online si te pot pune in legatura directa cu medicul specialist care sa iti raspunda la intrebari, sa iti dea recomandari competente, poate chiar sa puna un diagnostic sii sa recomande un tratament.

Ofera sprijin persoanelor cu afectiuni cronice


Intr-o lume ideala, persoanele care sufera de afectiuni cronice ar trebui sa poata transmite medicului lor informatii despre eficienta tratamentului, despre eventualele simptome nou aparute sau despre starea generala de sanatate. In sistemul medical clasic, acest lucru este aproape imposibil: timpii de asteptare cand vine vorba despre programari sunt atat de mari, incat orice simptom nou aparut isi pierde din relevanta sau poate predispune la aparitia de complicatii, in cazul carora nu se va interveni la timp.


Telemedicina le permite pacientilor sa le transmita medicilor curanti toate aceste informatii intr-o maniera mai simpla si mai rapida. Prin urmare, si medicii, la randul lor, pot interveni mai prompt, prevenind agravarea bolilor.

Faciliteaza accesul la psihoterapie

Psihoterapia este, de multe ori, salvatoare de vieti. Totusi, in Romania, subiectul este inca tabu, e considerat rusinos si se evita discutarea acestuia. Multe persoane amana sau evita sa apeleze la psihoterapie de teama ca se va afla sau ca vor fi judecate.


Telemedicina permite efectuarea unor sedinte de psihoterapie in deplina discretie, fara nici un motiv suplimentar de ingrijorare pentru pacient. 

Reduce anxietatea pacientului

Multe persoane evita sa mearga la medic pentru ca actiunea in sine le produce o stare de anxietate generalizata. Salile de asteptare cu pacienti care discuta despre propriile lor probleme, mirosul de dezinfectant, halatele personalului medical pot crea o ambianta pe care unele persoane prefera sa o evite, uneori in detrimentul propriei lor sanatati. 


Telemedicina nu te expune acestor provocari. Poti purta o discutie cu medicul din confortul si siguranta propriei locuinte. 

Usureaza consulturile interdisciplinare si obtinerea unei a doua opinii

Prin intermediul consultatiilor de telemedicina, atat pacientul, cat si medicul curant, au ocazia de a auzi si alte opinii medicale, din partea unor specialisti axati strict pe patologia de interes in situatia respectiva. A doua opinie poate fi obtinuta fara sa mai fie necesara respectarea unor timpi de asteptare indelungati, ceea ce este in beneficiul pacientului.

Desi nu poate inlocui complet medicina clasica, desi are si ea propriile limitari, telemedicina prezinta avantaje atat de importante, incat merita sa faca parte din protocolul medical oficial si sa fie disponibila tuturor potentialilor pacienti.