Beneficiile somnului pentru femeile în menopauză: De la reducerea inflamației la îmbunătățirea stării de spirit

.

Femeile aflate la menopauză își exprimă adesea îngrijorarea cu privire la tulburările de somn și la creșterea în greutate. Somnul este fundamental pentru sănătatea oricărei persoane și afectează fiecare aspect al bunăstării fizice, mentale și emoționale. Oamenii de știință consideră că femeile se confruntă cu provocări mari atunci când vine vorba de a dormi suficient, în special la vârsta mijlocie.

Insomnia este un simptom al menopauzei, iar creșterea în greutate nu este mereu rezultatul consumului excesiv de calorii și al lipsei de mișcare. 


De ce femeile sunt predispuse la tulburări de somn?

Asta se datorează modificărilor hormonale, fluctuațiilor nivelurilor de estrogen și progesteron. Aceste tulburări pot avea un impact asupra tiparelor de somn. Alți factori de risc sunt stresul, grijile, anxietatea, prea multe provocări ale vieții, diverse afecțiuni și boli, etc. 

Conform unui studiu de pe NCBI, aproximativ 40-60% dintre femei se confruntă cu insomnie în timpul perimenopauzei și menopauzei. Cercetătorii spun că trezirile pe timp de noapte și deficitul de somn sunt plângeri majore la femei în perioada menopauzei și reprezintă probleme de sănătate serioase. 


Cum ajută somnul de calitate în menținerea echilibrului hormonal?

La vârsta mijlocie, femeile pot avea tulburări hormonale, care le dau simptome variate: transpirații nocturne, bufeuri, insomnie și tulburări de somn. La menopauză, femeile au un risc mare de a suferi de insomnie, apnee de somn, sindromul picioarelor neliniștite. Deficitul de somn le poate afecta starea de spirit, bunăstarea, capacitatea de concentrare și le poate produce schimbări de comportament și dispoziție. Ele pot astfel suferi de anxietate, depresie, tristețe fără motiv, irascibilitate. 


Un somn bun ajută la reglarea hormonilor, la reducerea inflamației și la îmbunătățirea stării de spirit. De asemenea, prin promovarea unui somn de calitate se scade riscul de boli cronice (din cauza lipsei de somn). Somnul insuficient este asociat cu un risc mai mare de diabet, obezitate, boli cardiovasculare, diferite afecțiuni cronice de sănătate.

Ținând cont de aceste lucruri, este clar că femeile de vârstă mijlocie ar trebui să aplice strategii prin care să-și îmbunătățească calitatea somnului. Ele pot recurge și la sfaturile medicilor specialiști de la clinica Sphera Care, unde se asigură o îngrijire preventivă și o abordare inovativă, se pune pe primul loc calitatea vieții femeilor. Această clinică are servicii de nutriție, endocrinologie, cardiologie, boli metabolice, dermatologie, patologia sânului, etc. Aici femeile pot găsi rezolvare optimă la problemele pe care le întâmpină în perioada de perimenopauză și menopauză, ce includ printre altele și insomnia, cât și tulburările de somn. 


Pentru a promova un somn de calitate mai bună, specialiștii de la clinica de Ginecologie din București, de pe https://spheraclinic.ro/ginecologie/, recomandă:

  • Respectarea un program de somn consistent, stabilirea unei ore pentru a merge la culcare și a unei ore de trezire în fiecare zi; asta ajută la reglarea ceasului intern al corpului
  • Timpul pentru somn să fie de 7-9 ore în fiecare noapte, asta va susține sănătatea generală a organismului
  • Evitarea consumului de alcool și cafea înainte de culcare, pentru că aceste substanțe ar putea perturba somnul
  • Aplicarea unor tehnici de relaxare înainte de somn, cum ar fi lectura, respirația profundă, o baie caldă și relaxantă
  • Evitarea activităților stresante și a ecranelor cu lumină albastră care pot perturba somnul
  • Reducerea stresului prin exerciții de relaxare și consumul de ceaiuri din plante medicinale ce au proprietăți de calmare și de promovare a somnului
  • Crearea unui mediu de somn confortabil, luând în considerare și folosirea de dopuri de urechi pentru a reduce zgomotul care se aude de la vecini.

Un somn bun te ajută să faci față mai ușor stresului, anxietății, inflamațiilor, simptomelor menopauzei și să-ți menții echilibrul hormonal. La clinica Sphera, orice femeie va putea discuta despre problemele ei de sănătate cu medici specialiști, care îi pot oferi cele mai bune tratamente personalizate în funcție de simptomele de care suferă și de istoricul medical.