Beneficiile vitaminei C pentru organismul uman

 advertising.ringier
.

Vitamina C, cunoscută și sub numele de acid ascorbic, este o vitamină hidrosolubilă esențială pentru sănătatea organismului uman. 

Vitamina C este cunoscută pentru capacitatea sa de a sprijini sistemul imunitar prin îmbunătățirea funcției celulelor albe din sânge în lupta lor împotriva agenților patogeni și prin creșterea producției de anticorpi. 

Vitamina C este de asemenea un antioxidant puternic, care ajută la protejarea organismului împotriva radicalilor liberi, care pot cauza stres oxidativ și inflamație.

Ea îmbogățește și absorbția fierului în organism. De aceea, vitamina C este extrem de utilă în prevenirea sau tratamentul anemiei. 

Vitamina C este esențială pentru producția de colagen, fiind astfel o proteină importantă pentru sănătatea pielii, a oaselor, a articulațiilor și a altor țesuturi conjunctive. 

Un aport echilibrat de vitamina C reduce riscul de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă, diabetul și cancerul. Ea ajută și la vindecarea rănilor prin stimularea producției de noi celule și de colagen. 

Această vitamină poate ajuta și la prevenirea cataractei, o afecțiune comună, care se poate instala odată cu înaintarea în vârstă. 

Vitamina C poate fi obținută dintr-o gamă largă de alimente, dar și din suplimente alimentare eficiente și ușor de administrat precum cele de la farmaciavedra.ro.

De ce alimente are nevoie dieta ta pentru un aport optim de vitamina C?

Există multe alimente care sunt bogate în vitamina C. Dintre acestea, cele mai bogate surse care îți oferă acest nutrient sunt: 

– Citricele: Portocalele, grapefruitul, lămâile și mandarinele sunt toate fructe bogate în vitamina C. Mai ales portocalele sunt des recomandate persoanelor care doresc să crească aportul de vitamina C și despre beneficiile sucului de portocale specialiștii au scris deja volume lăudându-l nu doar pentru conținutul său mare de vitamina C, ci și pentru alte avantaje.

– Kiwi: Acel fruct mic și păros, cu un miez zemos, colorat în verde intens este o sursă excelentă de vitamina C și conține de asemenea și alte vitamine și minerale importante pentru organismul uman. 

– Ardei gras: Ardeii grași roșii și galbeni sunt surse bune de vitamina C. În plus, sunt foarte gustoși și pot fi consumați cruzi, în salate, ca să obții de la ei o cantitate cât mai mare de vitamina C, dar și în diferite preparate culinare fierte sau coapte.

– Fructe de pădure: Fructele de pădure, cum ar fi zmeura, afinele și murele, sunt surse bune de vitamina C. De asemenea, ele sunt un deliciu pentru oricine și se găsesc din plin pe piață începând cu mijlocul primăverii.

– Broccoli: Broccoli este o legumă cruciferă bogată în vitamina C, dar și alte substanțe și minerale. Nu toată lumea iubește broccoliul, dar opărit și camuflat în salate se transformă într-un ingredient minune, care le conferă acestora o textură plăcută și un plus de savoare.

– Varză de Bruxelles: Varza de Bruxelles este o altă legumă cruciferă care conține o cantitate semnificativă de vitamina C. La fel ca și broccoliul, ea se consumă opărită și este formidabilă servită pe post de garnitură la mâncărurile din carne.

– Ananas: Ananasul este o sursă bună de vitamina C și conține, de asemenea, enzime benefice pentru sistemul digestiv. Ananasul se găsește în general sub formă de conservă, dar ar fi de preferat să-l consumi crud, chiar dacă este mai scump.

– Mango: Mango este o altă sursă bună de vitamina C, dar și de vitamina A și fibre alimentare. Mango este preferat chiar și de copiii foarte mici pentru gustul său aromat. Dar trebuie reținut faptul că are și un conținut mare de zaharuri, motiv pentru care nu ar trebui consumat în exces.

– Castravete: Castravetele este o legumă ușor de digerat, care conține o cantitate semnificativă de vitamina C și poate fi consumat cu plăcere în multe preparate culinare, dar și ca atare.

– Cartofi dulci: Cartofii dulci sunt o sursă bogată de vitamina C și conțin, de asemenea, fibre alimentare și alte substanțe nutritive. Aceștia se consumă în special copți sau sub formă de plăcintă.

Este important să menționăm că vitamina C poate fi distrusă prin procesul de gătire, de aceea persoanele cu un deficit de vitamina C ar trebui să consume mai multe fructe și legume crude.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton