Boala inflamatorie pelvină reprezintă o infecție care afectează organele genitale feminine (vagin, uter, trompe uterine, ovare), care apare din cauza infecțiilor cu transmitere sexuală. Simptomele asociate bolii inflamatorii pelvine pot include: sângerări între menstruații și după actul sexual, scurgeri vaginale abundente și urât mirositoare, durere pelvină, durere în timpul contactului sexual, durere la urinare și dificultăți la urinare, febră, frisoane. Totuși, simptomele pot lipsi sau pot fi subtile uneori. Astfel, pacienta nu realizează că prezintă infecția până ce întâmpină dificultăți în obținerea unei sarcini. Iată cum apare boala inflamatorie pelvină, cum se diagnostichează și ce presupune tratamentul.
Cauzele bolii inflamatorii pelvine
Boala inflamatorie pelvină apare din cauza unei infecții bacteriene vaginale cu transmitere sexuală. Deși multe tipuri de bacterii pot cauza această afecțiune, cele mai incriminate sunt Neisseria gonorrhoeae (gonoreea) și Chlamydia trachomatis. Acestea se contactează prin contact sexual neprotejat. Mai rar, infecția poate ajunge la nivelul organelor genitale interne prin alte căi decât cea sexuală, cum ar fi după naștere, după avort spontan sau la cerere sau în timpul inserării steriletului.
Factorii de risc pentru dezvoltarea bolii inflamatorii pelvine sunt:
- Contact sexual neprotejat (fără prezervativ)
- Mai mulți parteneri sexuali
- Un singur partener sexual care are mai multe partenere sexuale
- Activitate sexuală mai devreme de 25 de ani
- Dușuri vaginale frecvente
- Istoric medical de infecții cu transmitere sexuală
Diagnosticul bolii inflamatorii pelvine
Este foarte important să te adresezi medicului pentru diagnostic și tratament, dacă recunoști simptomele prezentate. În lipsa tratamentului, pot apărea o serie de complicații, cum ar fi:
- Sarcină ectopică – se dezvoltă în afara uterului și reprezintă un risc major pentru sănătatea mamei. De aceea, necesită tratament de urgență.
- Infertilitate – presupune incapacitatea de a obține o sarcină. Riscul de infertilitate crește cu cât tratamentul se amână.
- Durere pelvină cronică – durerea pelvină poate persista pe termen lung, ca urmare a deteriorării țesuturilor organelor genitale interne.
- Abces tubo-ovarian – colecție de puroi la nivelul organelor genitale interne, care pune viața în pericol în lipsa tratamentului.
Chiar dacă nu prezinți simptomele bolii inflamatorii pelvine, vizita anuală, de rutină, la medicul ginecolog poate depista o infecție silențioasă.
Metodele de diagnostic care pot depista boala inflamatorie pelvină sunt:
- Examen pelvin
Examenul pelvin se efectuează pe masa ginecologică și reprezintă consultul ginecologic convențional. În timpul examenului pelvin, medicul poate recolta secreție vaginală, care va fi trimisă la laborator pentru analiza. Astfel, poate fi depistată infecția.
- Ecografie
Ecografia utilizează ultrasunetele pentru a prelua imagini ale organelor interne. Aceasta poate fi efectuată transabdominal (prin deplasarea sondei pe abdomen) sau transvaginal (prin inserarea sondei în vagin).
- Analize de sânge și de urină
Medicul poate solicita analize de sânge și de urină pentru a identifica prezența unei infecții cu transmitere sexuală.
- RMN pelvin
Dacă după efectuarea investigațiilor menționate diagnosticul rămâne incert, eficiența RMN-ului pelvin nu este pusă la îndoială. Examenul RMN se efectuează prin introducerea corpului într-un aparat cilindric, care preia imagini utilizând câmpul magnetic.
- Biopsie de endometru
O altă investigație care poate fi utilizată în cazul unui diagnostic incert este biopsia de endometru. Aceasta presupune prelevarea de țesut de la nivelul uterului, care va fi analizat apoi în laborator.
Tratamentul bolii inflamatorii pelvine
Boala inflamatorie pelvină se tratează cu ajutorul antibioticelor. Imediat ce rezultatele analizelor de laborator sunt gata, medicul îți va prescrie antibioticele potrivite. Partenerul tău poate necesita, de asemenea, investigații medicale și tratament. Tratarea partenerului este obligatorie pentru a putea preveni o nouă infectare. Pe durata tratamentului, trebuie evitat contactul sexual.
În cazul prezenței unor complicații ale bolii inflamatorii pelvine, cum ar fi abcesul tubo-ovarian, poate fi nevoie de spitalizare.
În concluzie, boala inflamatorie pelvină este o infecție ce poate fi uneori asimptomatică. Acest lucru reprezintă un motiv în plus de a nu sări peste consultul ginecologic de rutină.
Sursa foto: pexels.com