Bolboroseli și conexiunea cu starea emoțională. Efectele psihologice asupra digestiei

 advertising.ringier
.

Bolboroselile în burtă sau „chiorăitul mațelor' sunt sunete produse în stomac și intestine, în timpul procesului natural de digestie. Uneori se aud deranjant de tare. De ce? Ei bine, „burta îți chiorăie' nu numai de foame. Sunt multe alte cauze care produc aceste sunete ce te pun pe tine într-o postură jenantă. Una dintre ele este stresul. Iată care este legătura între zgomotele produse de stomac și starea emoțională!

În termeni medicali, bolboroselile în burtă poartă denumirea de borborisme. Sunt normale și nu trebuie să te îngrijoreze. În mod natural, în timpul procesului de digestie, se formează gaze, care împreună cu lichidele și bolul alimentar, tranzitează intestinele. În timpul mișcării lor, ca rezultat al contracțiilor musculare ale tractului gastrointestinal, gazele cu lichidele produc acel gâlgâit asemănător sunetului apei care curge printr-o țeavă.

De cele mai multe ori, sunetele sunt imperceptibile. Le auzi doar dacă ai folosi un stetoscop pe care să-l lipești de abdomen. Alteori, volumul bolboroselilor este ridicat. Iar asta se întâmplă din două mari cauze:

1. Foamea. Nu degeaba se spune că „îți chiorăie mațele de foame'. Atunci când stomacul este plin, alimentele funcționează ca un amortizor al sunetului, însă dacă e gol, bolboroselile se aud aidoma sunetului într-o cameră mare și goală.

2. Gazele intestinale în exces. Formarea și mișcarea lor în intestin duce la apariția borborismelor.

Dacă prima cauză (foamea) poate fi controlată și combătută, cu a doua – balonarea – poate fi mai complicat.

Gazele în exces se formează din trei cauze:

–        Obiceiurile alimentare greșite: mănânci prea mult, prea repede, agitat, înghiți aer; bei lichide cu paiul, fumezi, respiri pe gură.

–        Anumite alimente sunt celebre pentru faptul că provoacă flatulență: varza, conopida, broccoli, fasolea, mazărea, lintea, lactatele, băuturile carbogazoase. Dar nu tuturor. Unele persoane sunt sensibile la ele, altele nu.

–        Stresul este un alt factor care poate provoca bolboroseli în burtă: accelerează tranzitul, provoacă balonare, crampe și diverse simptome digestive neplăcute.

Care este legătura dintre emoții și bolboroselile din burtă?

Multiple cercetări au arătat că există o legătură strânsă între starea emoțională și sistemul digestiv. Intestinele sunt, după creier, cea mai mare zonă cu nervi din organism și au un grad de sensibilitate crescut. Creierul și tractul digestiv comunică prin intermediul unor neurotransmițători, impulsuri electrice. Astfel, stresul și emoțiile puternice se răsfrâng de la creier și asupra intestinelor. Efecte:

–        Stimulează secreția acidului gastric în exces;

–        Accelerează tranzitul, provocând diaree, balonare, borborisme;

–        Unele persoane au dureri abdominale, altele se confruntă cu greață și vărsături în urma unor emoții puternice;

–        De asemenea, stresul strică echilibrul bacteriilor benefice din stomac, afectând buna funcționare a digestiei, și este direct responsabil de declanșarea sindromului de colon iritabil;

–        Perioadele de stres duc la producerea în exces a unui hormon numit cortizol, care poate afecta sensibilitatea intestinului și dă simptome digestive neplăcute, printre care și aceste bolboroseli în burtă.

–        Tot starea emoțională (pozitivă sau negativă) poate schimba obiceiurile alimentare la unele persoane, ducând fie la apetit ridicat, fie la lipsa poftei de mâncare. Ronțăitul pe fond de stres, mâncatul agitat, pe fugă, sunt alte exemple de comportament dat de starea emoțională care influențează procesul digestiv.

Ce poți face pentru a reduce bolboroselile

Persoanele care suferă de borborisme pe fond de stres intră adesea într-un cerc vicios: cu cât se concentrează mai mult asupra sunetelor scoase de intestine, cu atât se vor stresa mai mult. Pentru a preveni aceste episoade, dar și pentru a le stopa atunci când apar, e bine respecți următoarele recomandări:

–        Redu consumul de cofeină, alcool și nicotină deoarece aceștia stimulează suplimentar tractul digestiv și pot agrava simptomele.

–        Urmează o dietă echilibrată, sănătoasă, cu mese regulate și nu copioase, grele.

–        Identifică și evită alimentele care te balonează.

–        Apelează la ceaiuri și capsule din plante cu efect antispastic, sedativ, reglator al tranzitului intestinal. Ghimbirul, menta, mușețelul, scorțișoara, chimionul, anasonul sunt plante care reduc disconfortul digestiv, reglează peristaltismul intestinal și ajută la eliminarea gazelor.

–        Gestionează-ți stresul! În felul acesta, „tai răul de la rădăcină'. Și la acest capitol natura îți poate veni în ajutor cu remedii pe bază de plante. Au efect relaxant teiul, lavanda, valeriana, passiflora, șerlai, pe care le poți consuma sub formă de ceai sau de capsule antistres. De asemenea, învață câteva exerciții de respirație la care să apelezi în momentele în care te simți copleșit de emoții, iar sistemul digestiv începe să reacționeze. Tot pentru gestionarea stresului fă mai mult sport, plimbări în natură, alocă-ți timp pentru pasiunile tale, pentru ceea ce te face fericit. Poate că e greu să te mobilizezi să faci toate acestea, însă e nevoie de un pic de voință.

Dacă bolboroselile din intestinele tale nu au legătură nici cu foamea, nici cu emoțiile, nici nu alimentele consumate și se produc în continuare fără să le poți controla, mergi la medicul gastroenterolog pentru mai multe investigații. 

Sursă foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton